در آخرین روزهای مهرماه خبری درباره انتشار سریال جدید مهران مدیری با نام «پدر قهوه» رسانهای شد. اما مدیری در اینستاگرامش اعلام کرد که هنوز این نام مورد قبول قرار نگرفته و ممکن است تغییر کند، که این اتفاق روز چهارشنبه دوم آبان ماه افتاد و اعلام شد که نام سریال جدید مدیری «قهوه پدری» است. معمولا سریالهای این کارگردان نامهای کنایهآمیز دارد و انتخاب این نامها در دورههای مختلف متفاوت بوده.
به گزارش فیلمنیوز، «قهوه پدری» نام تصویب شده سریال جدید مهران مدیری است که قرار است از اواسط آبان در شبکه نمایشخانگی از آن رونمایی شود. مدیری در طی 30 سال سریالسازیاش، 20 مجموعه برای تلویزیون و نمایشخانگی کارگردانی کرده که هرکدام از آنها نامهایی دارند که در ذهن مخاطب باقیماندهاند. نامهایی که گاهی ارتباط با سال تولید آنها داشته، گاه براساس موضوع انتخاب شده و در سالهای اخیر هم مفهومی کنایی را منتقل کرده. تا منتشر شدن «قهوه پدری» نمیتوان درباره دلیل استفاده از این نام صحبت کرد، اما میتوان حدس زد این نام هم در دسته اسامی کنایهای سریالهای مهران مدیری باشد. نگاهی به کارنامه سریالسازی او، این مسیر در انتخاب اسمهای متفاوت را به خوبی نشان میدهد.
نامهای مرتبط با سال تولید | مدیری کار سریالسازی را با «ساعت خوش» شروع کرد که در این بخش جا نمیگیرد. اما این مجموعه آیتمی پیشزمینهای بود برای ساخت چند سریال در سالهای بعد از آن که همه با نام سال تولیدشان شناخته میشدند. «نوروز 74»، «نوروز 76»، «جنگ 77» و «طنز 80» از این دست مجموعهها بودند. این نامها شاید در زمان ساخت تنها یک تحول در نامگذاری محسوب میشد، اما با گذشت سالها از تولید این سریالهای آیتمی، این اعداد که در نام مجموعهها اومده به عنوان شناسنامهای از تاریخ ساخت این سریالها هم میتواند استفاده شود.
نامهای مرتبط با موضوع و مکان | «ساعت خوش» به عنوان اولین سریال مدیری، شروعی بر نامگذاری بر اساس موضوع سریال است. نامهایی که راوی حال و هوای مجموعه و یا شرایطی است که داستان در آن میگذرد. در طی سالهای بارها از این ترفند در نامگذاری استفاده شده. در سریال «پلاک 14» بعد از مدتها از این شکل نام استفاده شد و پس از «نود شب» این دستهبندی را به ذهن متبادر میکرد، «دورهمی» و «شبنشینی» در سالهای اخیر هم بازگشت او به همین اصل بود. در سالهای دهه 80 این رویه بیشتر در نامگذاریهای سریالهای مدیری دیده میشود، مانند «جایزه بزرگ» که درباره یک جایزه بانکی بود یا «شبهای برره» که داستانهایی از یک روستا را به نام برره روایت میکرد. «باغ مظفر» و «ویلای من» هم مستقیما درباره مکانی بود که کل داستان در آن میگذشت. علاوه بر این مستقیمترین نامی که تا به حال مهران مدیری در ارتباط با موضوع برای سریالهای خود انتخاب کرده «مرد هزار چهره» است. این نام کاملا و بدون هیچ ایهامی به اصل موضوع اشاره دارد.
نامهای دوپهلو | اولین بار مهران مدیری در ساخت مجموعه آیتمی «ببخشید شما؟» از این روش استفاده کرد. او در این برنامه افراد مشهور را میآورد و با آنها درباره زندگی و مسایل فرامتن حرف میزد. این انتخاب اسم مفهومی کنایی داشت که یعنی میهمان هرچقدر هم آشنا، باید از خودش بگوید و مخاطب متوجه شود که او کیست؟ سالها بعد سریال «پاورچین» و «نقطهچین» بازگشتی به این نامگذاری با ایهام بود. نامهایی که کنایه از پرداخت متفاوت به مسایل روز بود در بستری از طنز. اما «قهوه تلخ» استعاریترین نامی است که مهران مدیری بر سریالهای خود گذاشته، نامی که مانند اشارات و موضوعات مطرح شده در سریال، تلخ و گزنده است. در سالهای اخیر هم «هیولا» و «دراکولا» از همین اصل پیروی میکردند و در واقع نشان از چهره واقعی آدمها در پس نقابشان داشتند.
«قهوه پدری» تازهترین سریال مهران مدیری است که در شبکه خانگی تولید شده و قرار است از دوشنبه چهاردهم آبان ماه به شکل اختصاصی از پلتفرم «فیلمنت» منتشر شود.