در نوروزی که گذشت، چهارمین فصل از سریال «زیر خاکی» به کارگردانی جلیل سامان از تلویزیون پخش شد، این سریال جایگزین پایتخت در این سالها شده و مخاطبانِ زیادی نیز پیدا کرده است. در این سالها، عدهی زیادی همراهِ داستانِ فریبرز باغپیشه و پریچهر شدهاند و همراه با این زوجِ دوستداشتنی برای یافتنِ گنجی زیرخاکی سفری به دهههای 50 و 60 داشتهاند. اما آیا «زیرخاکی 4» توانست مخاطبان را با تلویزیون آشتی دهد، آمار مخاطب 29 درصدی که میگوید توفیق چندانی نداشته است.
به گزارش فیلم نیوز، طبق آمار اولین فصل از سریال «زیر خاکی» با 44 درصد، پربینندهترین سریال سیما در سالِ 99 بوده که رضایت 74 درصدی بینندگان را به همراه داشته است.
فصل دوم این سریال با افزایشِ کمی در تعداد مخاطبان ۴۵.۲ درصد مخاطب داشته و به همان نسبت رضایت مخاطبان نیز افزایش پیدا کرده و حدود ۷۸.۹ درصد کسانی که این سریال را دیدهاند، از تماشای آن احساسِ رضایت کردهاند و بدین ترتیب دومین بخش از این سریال نیز در صدر پرمخاطب ترین سریالِ پخش شده از صدا و سیما بود.
با پخش دو فصل، حالا «زیر خاکی» به عنوان یک سریال میانِ مخاطبان پذیرفته شده بود و زمانی که «زیرخاکی۳» روی آنتن رفت، جهش مخاطبان با صعودی بیشتر همراه شده و با ۶۹.۲ درصد مخاطب و رضایت ۸۶.۳ درصدی با رشدِ قابلِ توجهی همراه بود. طبق آنجه در نظرسنجیهای تلویزیونی در آن سال بیان شد، این سریال با ثبت بیش از سه میلیون و ۱۹ هزار و ۷۹۹ بازدید (میانگین هر قسمت ۲۰۱ هزار بازدید) مشاهده تلوبیونی در ایام نوروز عنوان پرمخاطبترین سریال نوروزی سال ۱۴۰۱ را از آن خود کرد. اما این سریال در حالی به این آمار دست پیدا کرد که در طول سال ۱۴۰۱، شبکههای افق، آیفیلم و تماشا هرکدام یک مرتبه، تمام سه فصل این سریال را از ابتدا تا انتها روی آنتن بردند. این در حالی است که «زیرخاکی ۳» نوروز همان سال برای نخستین بار پخش شده بود و با احتساب بازپخشها، تنها در یک سال مجموعا چهار مرتبه روی آنتن رفت.
اما این آمار در سال جاری به شکلِ محسوسی کاهش پیدا کرده است؛ اگرچه سازمان صدا و سیما تاکنون آمار رسمی خود را ارائه نکرده است؛ اما طبقِ آنچه در تلوبیون قابل مشاهده است، این است که مجموع مخاطبِ این سریال ۲۹درصد بوده و این بدان معناست که مخاطبانِ این سریال، دوبرابر کاهش داشته است.
اما دلیلِ این عدم موفقیت را پیش از آنکه به کیفیتِ این سریال منتسب دانست؛ باید آنتن دانست. زمانی که آنتنِ تلویزیون، پویایی خود را از دست میدهد، بهترین و پرکیفیتترین سریالها هم در این آتش میسوزند و نمیتوانند به اندازهای که باید مخاطب را با خود همراه کنند و به اندازهی پتانسیلِ خود، تماشاگر داشته باشند. به نظر میرسد «زیر خاکی» و «نون.خ» که هماکنون از تلویزیون در حالِ پخش است، به آتشِ آنتنی دچار شده (و شوند) که اعتمادِ مخاطب را تا حد زیادی از دست داده است. البته در این میان نمیتوان این نکته را نادیده گرفت که مخاطب تلویزیون عهد اخوت با هیچ سریال و سریالسازی نبسته و افت کیفیت حتی موفقترین سریالهای قدیمی را هم میتواند از چشم مخاطب بیندازد.