نقطه شروع جنگ ایران و عراق و اتفاقهایی که در بازه زمانی یک ماه اول به وقوع پیوست، برای همه اهمیت ویژهای دارد. محمد عسگری در فیلم «آسمان غرب» روی رویدادهای یک ماه اول جنگ یعنی از 31 شهریور تا اواخر مهر 1359 دست گذاشته و وقایع این دوره را با محوریت عملیاتهای مهم شهید خلبان علیاکبر شیرودی روایت کرده است. شهید شیرودی با شروع جنگ ایران و عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به منطقه کرمانشاه میرود و در روز اول جنگ، در طول ۱۲ ساعت پرواز، چندین عملیات را راهبری میکند. «آسمان غرب» به دلیل تمرکز روی یک بخش اساسی از جنگ و پرداختن به فضای پرالتهاب آن دوره، اثری قابل تأمل است. نگاهی داریم به ابعاد مختلف این فیلم.
به گزارش فیلمنیوز، «آسمان غرب» دومین ساخته محمد عسگری پس از «اتاقک گلی» است. او سال گذشته در فیلم «اتاقک گلی» هم روایتی از مقاومت مردم کرمانشاه را در عملیات مرصاد به تصویر کشیده بود.
کارگردانی | آنچه درباره کارگردانی فیلم «آسمان غرب» بیشتر از همه اهمیت دارد، توانایی کارگردان در خلق صحنههای هیجانی و پرشور حملههای هوایی است. شاید فیلم در سکانسهای احساسی آنطور که باید قدرتمند نیست اما در عوض در سکانسهای مرتبط با جنگ حق مطلب را ادا کرده است. این سکانسها به قدری پرالتهاب ساخته شده که ذرهای ارتباطمان با فیلم قطع نمیشود. بازی بازیگران، تدوین، موسیقی و جلوههای ویژه به درستی در خدمت هدف کارگردان قرار گرفتهاند تا برشهای موازی از حمله و دفاع در روستا و آسمان به درستی بحران موجود را منتقل کند. این سکانسهای نفسگیر را میتوان یکی از مهمترین بخشهای فیلم به حساب آورد.
فیلمنامه | شاید اگر هدف کارگردان تمرکز روی یک بخش بخصوص از زندگی شهید شیرودی نبود، انتظار میرفت بیشتر از اینها به این شخصیت نزدیک شود و اطلاعاتی کاملتر از وجوه مختلف زندگی او پیش روی مخاطبان بگذارد اما «آسمان غرب» صرفا با تمرکز روی یک بخش از زندگی شیرودی ساخته شده و در همین اندازه هم توانسته مختصات رفتاری و خلقوخوی این شهید را منتقل کند. داستان فیلم به صورت خطی پیش میرود و علاوه بر بازنمایی موقعیت ملتهبی که در آن زمان همه دچار آن هستند، احساسات و عواطف شخصیتها را هم در ارتباط با یکدیگر و همچنین زندگی شخصیشان به تصویر میکشد.
بازیها | از آنجایی که فیلم با تمرکز روی بازه زمانی کوتاه ساخته شده، بیشتر از هرچیز توانایی بازیگران در همراهی با موقعیتهای ملتهب اهمیت پیدا میکند. در این فیلم هم انتخاب بازیگران با توجه به این هدف قابل تأمل صورت گرفته است. میلاد کیمرام سالها قبل در فیلم «ملکه»، قرار گرفتن در موقعیت جنگ را تجربه کرده و بازی موفقی از خودش به نمایش گذاشته بود و انتخاب او برای این نقش هم به جهت آن پیشینه و هم شباهتی که به شهید شیرودی داشت هوشمندانه بود. در این فیلم امیرحسین آرمان هم نقش شهید ادیبان را به عهده گرفته؛ گرچه مدت زمان حضورش در فیلم کوتاه است اما گریم، بازی و لحن صحبت کردنش توانسته موقعیتی باورپذیر از او به نمایش بگذارد. کریم امینی، کارگردانی که امسال با دو فیلم «فسیل» و «شهر هرت» توانست کمک بزرگی به گیشه سینمای ایران کند هم در این فیلم ایفاگر یکی از نقشهای اصلی است و آرمان رحیمیان هم حضوری کوتاه اما موثر دارد.
فیلم «آسمان غرب» به نویسندگی و کارگردانی محمد عسگری و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد با بازی میلاد کیمرام، امیرحسین آرمان، کریم امینی، آرمان رحیمیان، نسیم ادبی، نادر فلاح و … امسال در جشنواره چهلودوم فیلم فجر حضور دارد.