«باغ کیانوش» یکی از موفقترین فیلمهای گروه سنی کودک و نوجوان سالهای اخیر است. فیلم با اقتباس از روی کتابی با همین نام نوشته علیاصغر عزتیپاک ساخته شده و تاثیر جنگ ایران و عراق را روی کودکان و نوجوانان به تصویر میکشد. بازیگران کودک و نوجوان و بازیگران شناخته شده فیلم، کنار هم توانستهاند با هدایت کارگردان طبق فیلمنامهای دقیق، اثری ملموس و بدون شعار پیش روی مخاطبان بگذارند. نگاهی داریم به ابعاد مختلف این فیلم.
به گزارش فیلمنیوز، «باغ کیانوش» اولین تجربه کارگردانی رضا کشاورز حداد است که براساس فیلمنامه احسان ثقفی ساخته شده و محصول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.
کارگردانی | رضا کشاورز حداد در اولین تجربه کارگردانیاش سراغ ساخت فیلمی درباره گروه سنی کودک و نوجوان رفته و از زاویهای جدید به جنگ ایران و عراق و محدودیتهای دهه شصت نگاه کرده است. با فیلمی پرماجرا و هیجانانگیز روبهرو هستیم که ریتمش را از ابتدا تا انتها حفظ میکند و در هیچ نقطهای خستهکننده نمیشود. هدایت کودکان و نوجوانان به خودی خود کار سختی است و قطعا حداد در اولین تجربه، برای مدیریت آنها با چالشی جدی روبهرو بوده است. یکی از نکات قابلتأمل فیلم استفاده از انیمیشن برای روایت بخشهای جنگ است. از آنجایی که فیلم برای نوجوانان ساخته شده، کارگردان ترجیح داده به جای مواجهه آنها با خشونت جنگ، از انیمیشن کمک بگیرد. شاید این انیمشنها به اندازه کافی قدرتمند نباشند اما تمهید مهمی به حساب میآید.

فیلمنامه | با یک اقتباس موفق روبهرو هستیم و نویسنده فیلمنامه در حد بضاعت سعی کرده آنچه را نویسنده رمان تخیل کرده به قالب تصویر نزدیک کند. خودش در نشست خبری گفته که بخش مهمی از فیلمنامه به داستان پایبند است اما در بخشهایی هم تخیلات خودش را وارد کرده است. کاراکتر کیانوش به عنوان مردی که همه بخصوص بچهها از او حساب میبرند و تکوتنها در گوشهای از روستا زندگی میکند از ابتدا تا انتها روندی منطقی سیر میکند و به جایی میرسد که از موضع همیشگی پایین میآید و علت تنهایی و گوشهنشینیاش را برای پسر تنها دوستش تعریف میکند. شخصیت اصلی داستان هم که پسری نوجوان است با جزئیات زیادی معرفی میشود و روندی رو به اوج طی میکند. درواقع میتوان گفت که پس از این ماجرا از دوران بازیهای کودکانه عبور میکند و این مسئله به طور کامل در شخصیتپردازی او رعایت میشود. داستان با شرطبندی چند بچه 10-12 ساله برای دستبرد زدن به موزهای باغ کیانوش شروع میشود. آنها که به خاطر شرایط اقتصادی ضعیف دهه شصت هیچوقت موز ندیدهاند حالا وقتی میشنوند که کیانوش در باغش درخت موز دارد از خود بیخود میشوند تا به آن دستبرد بزنند. از همینجاست که خلبان عراقی را میبینند و پایشان به بازی خطرناکی باز میشود تا اینکه مردم روستا را نجات میدهند. با اینکه پایان فیلم قابل حدس است اما ماجراها از روابطی علی و معلولی تبعیت میکنند و مشخص است نویسنده مخاطبان را دست کم نگرفته است .

بازیها | حداد برای روایت این فیلم دست روی تعداد زیادی کودک و نوجوان گذاشته و بازی قابلقبولی از آنها گرفته است. درواقع این بچهها هستند که ماجرا را پیش میبرند و طبیعتا اگر بازی باورپذیری به نمایش نمیگذاشتند از همان ابتدا ارتباطمان با فیلم قطع میشد. علاوه بر بچهها شهرام حقیقتدوست، عباس جمشیدیفر، علیرضا آرا و … هم در این فیلم بازی دارند. حقیقتدوست علاوه بر اینکه امسال نقش متفاوتی را در فیلم «قلب رقه» به نمایش گذاشته، در این فیلم هم نقشی جدید و جذاب به عهده گرفته. او در ذهن بچهها شخصیتی ترسناک است که حتی فکرش را هم نمیتوانند بکنند وقتی در باغش است به او نزدیک شوند؛ کاراکتری که پیش از این هیچگاه از حقیقتدوست ندیدهایم. عباس جمشیدیفر هم مثل همیشه بار اصلی شیرینی فیلم را برعهده دارد. او حتی در بحرانیترین شرایط هم رفتاری بامزه دارد و همین هم به نقطه قوت فیلم بدل شده. علیرضا آرا را هم در نقش متفاوت یک خلبان عراقی میبینیم. عربی حرف میزند و رفتاری خشن از خود بروز میدهد. به طور کلی میتوان بازیها را جزو نقاط قوت فیلم به حساب آورد.
فیلم «باغ کیانوش» به کارگردانی رضا کشاورز حداد و تهیهکنندگی محمدجواد موحد ساخته شده و میلاد محمدی، طراح و کارگردان انیمیشن آن است. شهرام حقیقتدوست، عباس جمشیدیفر، علیرضا آراء و مجید پتکی به همراه چند کودک و نوجوان در این فیلم بازی کردهاند.