بالاخره ماجرای پرونده اصغر فرهادی به سرانجام رسید و طبق خبری که امروز چهارشنبه 23 اسفند منتشر شده، براساس حکم دادگاه، ادعاهای شاکی، بیاساس و مردود اعلام شده است. در این حکم به صراحت تاکید شده که شاکی، فیلمی مونتاژ شده از کارگاههای آموزشی در اختیار دادگاه قرار داده و واقعیت را دستکاری کرده است. ضمن اینکه فیلم «قهرمان» به لحاظ مفهوم، داستان پردازی، ساختار، شخصیت پردازی، اجرا و تمامی عناصر خلاقه هنری مورد بحث در حوزه حقوق مؤلف، کاملا مستقل و متفاوت از مستند مورد نظر است.
به گزارش فیلمنیوز، پس از بررسی هفت متخصص و تحلیل جوانب حقوقی، ادعاهای آزاده مسیحزاده فاقد اعتبار تشخیص داده و اتهامات وارد به سازنده «قهرمان» بیاساس دانسته شده است.
در این خبر آمده: «پس از طرح شکایت از سوی هنرجوی سابق اصغر فرهادی (آزاده مسیح زاده) مبنی بر نقض حقوق مؤلف در فیلم «قهرمان» و ادعای وی برای سهیم شدن در کلیه درآمدهای داخلی، خارجی و جوایز فیلم «قهرمان»، دادگاه به دلیل برخورد غیرتخصصی در مرحله بازپرسی و صدور کیفرخواست بدون ارجاع به کارشناسان مربوطه، موضوع را جهت بررسی جامع حقوقی در سه مرحله جداگانه به کارشناسی های تک نفره و سه نفره و در نهایت به هیات سه نفرهای از اساتید دانشگاه تهران متخصص در حوزه کپی رایت، ارجاع کرد. هر هفت نفر متخصص، پس از بررسی های جداگانه از محتویات پرونده و تحلیل جوانب حقوقی و هنری موضوع، ادعاهای شاکی (آزاده مسیح زاده) را فاقد اعتبار تشخیص داده و اتهامات وارده به سازنده فیلم «قهرمان» را ماهیتا بیاساس دانستند».
در این حکم با قاطعیت تأکید شده است که ساخت هر فیلم یا اثر هنری با الهام از یک اتفاق واقعی یا اخبار منتشر شده از آن، کاملا بلامانع است زیرا یک اتفاق واقعی و اخبار آن جزو حوزه عمومی و متعلق به همگان است و حق استفاده از آن در انحصار هیچکس نیست و این امری کاملا پذیرفته شده و بدیهی در تمام دنیاست.
طبق حکم منتشر شده، آزاده مسیحزاده، فیلمی مونتاژ شده را در اختیار دادگاه قرار داده که واقعیتها در آن مشخص نبوده است. در این حکم آمده: «در بخشی دیگر از نظریات کارشناسی تأکید شده که شاکی از مجموع دهها ساعت تصاویر جلسات ورکشاپ اصغر فرهادی، فیلمی یک ساعته مونتاژ کرده که در آن جرح و تعدیلهای یک جانبهای صورت گرفته و تنظیم به نفع شده و تفاوت فاحشی بین تصاویر اصلی ورکشاپ و فیلم ارائه شده توسط شاکی به بازپرس در مرحله تحقیقات وجود دارد؛ بنابراین این فیلم مونتاژ شده از جلسات ورکشاپ که مبنای اصلی صدور کیفرخواست قرار گرفته، نامعتبر تشخیص داده می شود.»
در ادامه به تلاش اصغر فرهادی برای به ثمر رسیدن این مستند در ورکشاپهای آموزشی صحبت به میان آمده: «همچنین طبق بررسی مدارک پرونده و تصاویر ضبط شده از ورکشاپ، مشخص شده که طرح روایی، ساختار، نوع برخورد با سوژهها، نوع روایت، نحوه به چالش کشیدن ادعای سوژهها، جای قرار گرفتن دوربین، نوع کادربندی، روشهای برخورد اولیه و ثانویه با سوژه مستند، فضاسازی بهینه و حتی پایانبندی و بسیاری دیگر از عناصر تشکیل دهنده فیلم مستند، از طرف فرهادی به هنرجو ارائه و آموزش داده شده است، که کلیه آموزشها در فیلم مونتاژ شده از جلسات ورکشاپ توسط شاکی حذف شده است.»
نهایتا نتیجه به این صورت اعلام شده: «بر همین اساس، طرح ارائه شده به هنرجو از جانب فرهادی، فراتر از یک ایده و طرح اولیه و خام بوده و در واقع نوعی پترن است که چارچوبی کامل برای شکل گرفتن روایت در مستند بوده و راهنمایی های جزبهجز مدرس و تأثیرات مستقیم او در ساخت مستند مذکور کاملا مشهود است. در بررسی های صورت گرفته تصریح شده که فیلم «قهرمان» به لحاظ مفهوم، داستان پردازی، ساختار، شخصیت پردازی، اجرا و تمامی عناصر خلاقه هنری مورد بحث در حوزه حقوق مؤلف مسیری کاملا مستقل و متفاوت از مستند – و حتی همان اتفاق واقعی و اخبار منتشر شده – را طی میکند و از هیچ زاویهای اتهام نقض کپیرایت به آن وارد نیست.»