شورای صدور پروانه ساخت آثار سینمایی امروز برای فیلمنامه فیلم «ساعت ۶ صبح» به کارگردانی مهران مدیری پروانه ساخت صادر کرد. آنچه در این خبر بیش از همه اهمیت دارد، آمدن نام عباس رافعی و علی اوجی در سمت نویسندگان فیلم جدید مهران مدیری است. این همکاری موفقیتآمیز خواهد بود؟ به این بهانه نگاهی داریم به همکاریهای مهران مدیری با نویسندهها در آثار مختلفش.
به گزارش فیلمنیوز، عباس رافعی را به عنوان کارگردان فیلمهایی مثل «پروانهای در باد»، «کیمیا و خاک»، «فصل فراموشی فریبا»، «آوازهای سرزمین من» و … میشناسیم؛ فیلمهایی که ارتباط محتوایی و ساختاری چندانی با حالوهوای آثاار مهران مدیری ندارند. نام علی اوجی هم که به عنوان بازیگر، استندآپ کمدین و تهیهکننده فیلم و موسیقی در ذهنمان ثبت شده و پیش از این تجربه نگارش فیلمنامه نداشته است. اوجی قرار است تهیهکنندگی فیلم «ساعت 6 صبح» را به عهده داشته باشد و حالا قرار گرفتن نامش در فهرست نویسندههای فیلم یک مقدار عجیب است.
نقطه شروع با نویسنده آیتمها | تجربه ثابت کرده که کیفیت آثار مدیری تا حد زیادی به همکاری او با نویسندگان موفق برمیگردد. او زمانی که برای اولینبار قدم به تلویزیون گذاشت، با ارژنگ امیرفضلی و زندهیاد داوود اسدی، آیتمهای «پرواز 57» را مینوشت. بعد از آن رضا عطاران و علیرضا مسعودی هم به جمع نویسندگان آیتمهای «ساعت خوش» و «سال خوش» اضافه شدند. با ورود سروش صحت و حمید برزگر به جمع نویسندگان «جنگ 77»، «ببخشید شما» و «پلاک 14» حالوهوای آثار مدیری یک مقدار تغییر کرد.
نقطه اوج با پیمان قاسمخانی| با شروع همکاری پیمان قاسمخانی با مدیری و شکلگیری تیم جدید نویسندگان زیر نظر او، اولین اتفاق سریالی مدیری در «پاورچین» شکل گرفت. قاسمخانی پیش از همکاری با مدیری در فیلمهای «من زمین را دوست دارم»، «دختری با کفشهای کتاانی» و «نان و عشق و موتور 100» و در سریالهای کمدی «هتل»، «خانه ما» و «بدون شرح» به عنوان نویسنده فعالیت داشت و آثار موفقی هم به ثبت رسانده بود. به همین دلیل هم همکاری او با مدیری به موفقیت زیادی رسید. «پاورچین» با سرپرستی پیمان قاسمخانی و همکاری مهراب قاسمخانی، حمید برزگر و خود مدیری، به نقطه عطفی در آثار مدیری تبدیل شد.
رسیدن به ترکیبی ثابت نویسندگان| از «نقطهچین» بود که پای نویسندههای دیگری مثل خشایار الوند، امیرمهدی ژوله، شقایق دهقان، محسن چگینی، علیرضا بذرافشان، علیرضا کاظمی و … به تیم نویسندگان باز شد. درست است که نویسندگان مدیری در هر اثر ثابت نبودند و مدام تغییر میکردند اما از یک جایی به بعد مدیری توانست حلقهای از نویسندگان ثابت را دور خودش جمع کند. «شبهای برره» محصول تلاش تیم مهراب قاسمخانی، خشایار الوند، امیرمهدی ژوله، سروش صحت و حمید برزگر بود که همگی تحت سرپرستی پیمان قاسمخانی فیلمنامه قسمتهای مختلف را مینوشتند. این تیم موفق فعالیتشان را در «باغ مظفر» و سپس «مرد هزار چهره» ادامه دادند. درواقع میتوان گفت که اوج هنرنمایی این تیم در همین اثر اتفاق افتاد؛ سریالی که یک جورهایی به نقطه پایان همکاری پیمان قاسمخانی با مدیری بدل شد. در «مرد دوهزار چهره»، بعد از سالها پیمان و مهراب قاسمخانی از تیم نویسندگان جدا شدند. برخی معتقد بودند این حذف کاملا به ضرر فصل دوم این سریال تمام شد و «مرد دوهزار چهره» هیچگاه به اندازه «مرد هزار چهره» در ذهنها ننشست.
ورود به شبکه نمایش خانگی با الوند و ژوله | ورود مهران مدیری به شبکه نمایش خانگی با «قهوه تلخ» اتفاق افتاد؛ سریالی براساس فیلمنامه خشایار الوند و امیرمهدی ژوله که موفقیت زیادی را نصیب مدیری کرد. ژوله و الوند در «قهوه تلخ» دورهای تاریخی خیالی را خلق کردند و شخصیتهایی باورپذیر جذاب معرفی کردند اما بلافاصله بعد از آن در «ویلای من» نتوانستند این موفقیت را تکرار کنند. البته خود مدیری بارها گفته بود که «ویلای من» بسیار عجلهای خلق شده و از این جهت پرداخت درستی نداشته. «شوخی کردم» به سرپرستی خشایار الوند و امیرمهدی ژوله و همراهی حمید برزگر، امیر وفایی، الهه زارعی و … تولید شد و توانست یک اثر آیتمی جذاب از مدیری به جا بگذارد.
خداحافظی با نویسندگان | «درحاشیه» باز هم با سرپرستی همین دو نویسنده تولید شد اما در فصل دوم با کمرنگ شدن خشایار الوند و جدا شدن مدیری از تیم بازیگران، کیفیت آن به شدت افت کرد. مدیری در «دورهمی» فقط با امیر وفایی و تیم نویسندگان جدید همکاری کرد و در «ساعت پنج عصر» دور همکاری با تمام نویسندگانش را خط کشید و خودش را به عنوان نویسنده اولین فیلم سینماییاش معرفی کرد. البته بعدتر خشایار الوند در مصاحبهای اعلام کرد که فیلمنامه «ساعت پنج عصر» را او نوشته اما مدیری جز ایده اولیه، سایر موارد را تغییر داده و نام او را هم از پوستر حذف کرده. او گفته بود: «اینکه نامم در پوستر نیست برای خودم هم عجیب است؛ مهران مدیری اگر میخواست نام خودش را به عنوان نویسنده بزند چرا در «هفت» نام مرا اعلام کرد و بعدتر در «دورهمی» هم از من گفت.»
همکاری مجدد با قاسمخانی | مدیری چند سال پیش مجددا برای ساخت سریال «هیولا» با پیمان قاسمخانی وارد همکاری شد. «هیولا» بعد از مدتها به کمدی قابلقبول و پرمحتوایی در کارنامه مدیری تبدیل شد و بسیار به چشمها آمد. با این حال برای بخش دوم این مجموعه، همکاریاش را کنار گذاشت و «دراکولا» را با فیلمنامه امیر برادران پیش برد؛ اثری که موفقیت «هیولا» را تکرار نکرد.
و یک اتفاق عجیب | فیلم جدید مهران مدیری یک درام اجتماعی است و او حالا این پروژه را براساس فیلمنامهای از علی اوجی و عباس رافعی جلوی دوربین برده است. این اولین تجربه حرفهای اوجی در عرصه نگارش فیلمنامه است. عباس رافعی هم همانطوریکه در بالا اشاره شد آثار چندان قابل تاملی نساخته حالا باید دید این ترکیب چه محصولی را برای مدیری آماده کردهاند.
«سینما مولن روژ» به تهیهکنندگی کیوان علیمحمدی، کارگردانی و نویسندگی کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری، «ساعت عاشقی» به تهیهکنندگی و کارگردانی داود محمدی شلمانی و نویسندگی پیمان شمس، «پول و پارتی» به تهیهکنندگی و کارگردانی سعید سهیلی و نویسندگی حسام سامریزاده مقدم، «لیث» به تهیهکنندگی محمدرضا شرفالدین و کارگردانی و نویسندگی محمود دینی و «آن دو» به تهیهکنندگی علیرضا سبط احمدی، کارگردانی مرتضی رحیمی یتیم و نویسندگی سید مهدی سجادپور دیگر آثاری هستند که همراه با «ساعت 6 صبح» موفق به دریافت پروانه ساخت شدند.