چندسالی است که کارگردانهای تلویزیون و سینما به کمدیهای روستایی توجه نشان دادهاند و به این فکر افتادهاند که میتوان از پتانسیل زندگی در روستا برای خلق کمدیهای جذاب استفاده کرد. البته سابقه ساخت کمدیهای روستایی در ایران به سالها پیش برمیگردد. آنهایی که قبل از انقلاب سنوسالی داشتند، سریال و فیلمهای سینمایی »صمد» را با همین تعریف از یاد نبردهاند. بعد از انقلاب و در اوایل دهه شصت، چندفیلم با همین مختصات ساخته شد اما از یک جایی به بعد رو به فراموشی رفت تا اینکه سال 90 سیروس مقدم «پایتخت» را برای تلویزیون ساخت و مجددا توجهها را به این سمت جلب کرد. از ابتدای دهه نود با موفقیت چشمگیر پایتخت، چندفیلم و سریال کمدی روستایی ساخته شدند و در این آثار بعضی شخصیتها توانستند شهرت زیادی به دست بیاورند.
به گزارش فیلمنیوز، «پایتخت»، «نون.خ» و «خجالت نکش» از جمله کمدیهای روستایی هستند که بعضی شخصیتهای مهم و جذابشان تا همیشه در ذهن مخاطبان باقی میماند. به بهانه اکران «خجالت نکش2؛ جدایی صنم از قنبر» و شروع ضبط فصل هفتم «پایتخت»، مروری داریم بر این شخصیتهای کمدیهای روستایی جذاب.
نقی | محسن تنابنده | پایتخت

محسن تنابنده پیش از اینکه به عنوان موتور محرک سریال «پایتخت»، به این پروژه بپیوندد، برای فیلمهای «استشهادی برای خدا» و «هفت دقیقه تا پاییز» دو سیمرغ در کارنامه داشت. با این حال نقش نقی معمولی به یکی از نقاط عطف کارنامهاش بدل شد و توانست شمایلی جدید از خودش به نمایش بگذارد و بیش از پیش در ذهن مخاطبان ماندگار شود. نقی شخصیتی ساده است که در هر فصل خودش را عقل کل میبیند اما مدام با تصمیمهای اشتباه و رفتارهای عجیبش همه چیز را بهم میریزد و اوضاع را خرابتر میکند. نقی در همان فصل اول «پایتخت» به عنوان شخصیت اصلی این سریال معرفی میشد و ویژگیهای شخصیتیاش در رابطه با هما و ارسطو بیشتر به چشم میآمد. این شخصیت رفتهرفته در فصلهای بعدی تکامل پیدا کرد و با قرار گرفتن در قالب کشتیگیر، راننده نماینده مجلس و … مدام بر بار جذابیتش اضافه شد. لحن صحبت کردن نقی و تکهکلامهایش از جمله نکاتی است که از ذهنمان بیرون نمیرود.
ارسطو | احمد مهرانفر | پایتخت

احمد مهرانفر تا قبل از سال 1390 که با نقش ارسطو در سریال «پایتخت» شناخته شود، در تئاتر و سینما و تلویزیون آثار زیادی از خود به جا گذاشته بود. «درباره الی»، «اقلیما»، «یک عاشقانه ساده»، «استشهادی برای خدا» و … آثار مهم برجا مانده از او بودند. با این حال اما نقش ارسطو در «پایتخت»، به اتفاقی مهم در کارنامهاش بدل شد. ارسطو پسرخاله نقی بود که از همان فصل اول روی کامیون کار میکرد و به عنوان شخصیتی عاشقپیشه و علاقهمند به ازدواج معرفی میشد. او روی هر دختری دست میگذاشت ناکام میماند و وضعیت طوری پیش میرفت که دست آخر بازهم تنها بماند. از این رو بخش مهمی از داستان هر فصل پیرامون تلاشهای او برای ازدواج و همچنین کلکلها و جدالهایی که با نقی داشت پیش میرفت. نقش ارسطو به قدری در کارنامه مهرانفر اهمیت دارد که خیلیها او را با نام ارسطو میشناسند.
فهیمه | نسرین نصرتی | پایتخت

نسرین نصرتی پیش از بازی در نقش فهیمه در سریال «پایتخت2» در چند فیلم و سریال از جمله «تاثریا» حضور پیدا کرده بود اما اولین مواجهه جدی مخاطبان با این بازیگر در همین سریال پایتخت بود. نصرتی با تسلط روی نقش و ایفای درست و جذاب لهجه مازندرانی توانست خیلی زود خودش را در دل مخاطبان این سریال جا کند. او از فصل دوم تا «پایتخت»، یکی از بازیگران ثابت بود و هم در جایگاه خواهر، هم خواهرشوهر و هم همسر و معشوق و مادر مدام خلاقیتهایی به خرج میداد و نقشش را از یکنواختی خارج میکرد. فهیمه به عنوان شخصیتی معرفی میشود که سالهاست ازدواج کرده و دو پسر دارد اما کماکان نقی روی او حساس است و به همه کارش کار دارد. چه زمانی که بهبود کنارش است و چه وقتهایی که تنهایی زندگی میکند و در فکر ازدواج مجدد است، نقی مدام او را زیر نظر دارد. حتی بارها مچ فهیمه را با رحمت گرفته و مدام مواظب است آنها جایی باهم نباشند. فهیمه هم از آنجایی که همسرش را از دست میدهد، تمام مدت کنار خانواده نقی است و برای کوچکترین کاری به او وابسته است. نصرتی تسلط زیادی به لهجه مازندرانی دارند و به همین دلیل هم لحن صحبت کردن و بخصوص گپ زدن او با نقی باهم بسیار بامزه از آب در میآید.
بهتاش فریبا | بهرام افشاری | پایتخت

بهرام افشاری کارش را با تئاتر شروع کرد و اولین بار با بازی در فیلم عصبانی نیستم وارد سینما شد اما به خاطر توقیف فیلم، بازی اش دیده نشد. همان سال سیروس مقدم نقش «شیر» برادر بهبود را در سریال «پایتخت2» به او سپرد. آن چه شهرت عمومی بهرام افشاری را رقم زد، همکاری دوباره او با سیروس مقدم بود. او در «پایتخت 5» نقش بهتاش فریبا را بازی کرد و خیلی زود محبوب شد. پسری جوان که موهایش را عجیب و غریب اصلاح میکرد، لباسهای گشاد و متفاوت میپوشید، سیگار میکشید، بزرگتر و کوچکتر برایش فرقی نداشت و به طور کلی میتوانست نماینده نسل جدیدی باشد که نقی و هما و فهیمه شناخت چنانی ازشان نداشتند. بهتاش به خاطر لهجه جذاب و شخصیت ویژهاش یکی از بهترینهای «پایتخت 5» بود. در فصل شش او را در قامت یک فوتبالیست میدیدیم که شیفته دروازهبانی بود و رویای تبدیل شدن به پیتر چک ایران را در سر داشت.
نورالدین خانزاده | سعید آقاخانی | نون.خ

سعید آقاخانی بعد از تجربه سالها بازیگری در سینما و تلویزیون و همچنین فعالیت در عرصه کارگردانی و ساخت سریالهای مختلف، با خلق کاراکتر شخصیت نورالدین خانزاده در سریال «نون.خ» به کارگردانی خودش و بازی درخشان در این نقش توانست محبوبیتی فراوان به دست آورد. بار اصلی سریال در همه فصلها روی دوش این شخصیت است. نورالدین با وجود اینکه نسبت به سایر ساکنان روستا مغز متفکر به حساب میآید و همه قبولش دارند اما خودش شخصیت ساده و صادقی است که مدام رودست میخورد و درگیر چالشهای مختلف میشود. بخش مهمی از ماجراها هم پیرامون همین ویژگیهای شخصیت او رقم میخورد. سعید آقاخانی بارها موفقیتش را درآثار کمدی و جدی به نمایش گذاشته و نورالدین یکی از مهمترین نقشهای کارنامهاش است.
صنم | شبنم مقدمی | خجالت نکش 1 و 2

شبنم مقدمی پیش از ایفای نقش صنم در «خجالت نکش» در دو فیلم «نفس» و «زاپاس»، بهخوبی توانسته بود در قالب زنی روستایی بازی باورپذیری به نمایش بگذارد. او در قسمت اول «خجالت نکش» فیلم با لهجهای کاملا ابداعی صحبت میکرد و موفق شده بود موقعیتهای بحرانی خندهداری به وجود آورد. حالا در قسمت دوم «خجالت نکش»، نقش صنمی را بازی میکند که هم سنوسالش بیشتر شده و هم حوصلهاش کمتر. او عصبیتر رفتار میکند و رفتارش با قنبر جدیتر است. مثل همیشه بخوبی از میمیک صورت و حرکات دست و سر برای انتقال احساساتش کمک میگیرد و در مواجهه با قنبر، جدال بامزه را رقم میزند. صنم در «جدایی صنم از قنبر» نقش زنی میانسال را دارد که به خاطر اختلاف زیاد با قنبر به حرف یک دعانویس گوش میکند و به طلاقی موقت رضایت میدهد تا بلکه اوضاع زندگیاش سروسامان پیدا کند. بعد از آن اما درگیر ماجرای جدیدی میشود و اختلاف او با قنبر بالا میگیرد. مقدمی اینبار هم روی لهجهاش تمرکز زیادی دارد و مجموعه شرایط باعث شده شخصیتی بامزه خلق کند.
قنبر | احمد مهرانفر | خجالت نکش 1 و 2

احمد مهرانفر بعد از تجربه بازی در چند کمدی روستایی از جمله «پایتخت»، «ایران برگر» و «علیالبدل»، در کمدی روستایی «خجالت نکش» به کارگردانی رضا مقصودی، در نقش مردی روستایی به نام قنبر ظاهر شد. قنبر مردی ساده و میانسال بود که بعد از سروسامان دادن فرزنداندش با داشتن عروس و نوه تصمیم میگرفت به حرف رئیسجمهور گوش دهد و مجددا بچهدار شود. موقعیتهای کمدی فیلم روی همین ماجرای بچهدار شدن دیرهنگام قنبر پیش میرفت و مهرانفر به خوبی توانسته بود در نقش فردی چند سال بزرگتر از خودش جا بگیرد. نکته مهم دیگر درباره نقش او در این فیلم، تسلط روی لهجهای ابداعی بود؛ اتفاقی که حالا در «خجالت نکش 2» هم شاهدش هستیم. قنبر اینبار مسنتر از قبل به نظر میرسد و لحن صحبت کردنش هم تا حدی تغییر کرده. با آرامش بیشتری حرف میزند اما کماکان کلکلهایش با صنم مثل قبل است و باز هم در موقعیتهایی قرار میگیرد که همهچیز علیه او پیش میرود. به طور کلی میتوان گفت زوج احمد مهرانفر و شبنم مقدمی، مهمترین نقاط قوت این فیلم هستند.