داوود رشیدی یکی از بازیگران نسل طلایی است که علی نصیریان درحال حاضر تنها بازمانده آن است. او، محمدعلی کشاورز، جمشید مشایخی، عزتالله انتظامی و علی نصیریان، در دورهای چنان قدرتمند ظاهر شدند که کسی توان مقابله با آنها را نداشت. رشیدی پیش از ورود به سینما در تئاتر بسیار درخشید و سپس در سینما و تلویزیون این موفقیت را ادامه داد. به بهانه سالروز تولد این بازیگر، مروری داریم بر مهمترین نقشهای کارنامهاش.
به گزارش فیلمنیوز، نقشهای منتخبی که از کارنامه زنده یاد داودرشیدی برگزیده و مورد بررسی قرار گرفته،صرفا انتخابهای تحریریه «فیلمنیوز» است. قاعدتا در کارنامه این هنرمند فقید نقشهای ماندگار دیگری هم به ثبت رسیده که میتوانست در این فهرست جای بگیرند.
فرار از تله | نام نقش: کریم| کارگردان: جلال مقدم| سال تولید: 1351

داوود رشیدی بعد از سالها حضور در عرصه نمایش، سال 1351 برای اولینبار با بازی در نقش کریم فیلم «فرار از تله» وارد سینما شد. ماجرای فیلم درباره مردی به اسم مرتضی است که پس از سالها از زندان آزاد میشود و میفهمد نامزدش برای پرداخت بدهیهای پدرش مجبور به ازدواج با مردی ثروتمند شده. او برای اینکه بتواند مجددا به او برسد نیاز به دههزار تومان پول دارد. تصمیم به دزدی میگیرد اما در این مسیر با مردی به اسم کریم آشنا میشود، مردی که زندگی مرفهی دارد و به مرتضی پیشنهاد میدهد در صورتی که با او همکاری کند، پول پس گرفتن نامزدش را برایش جور میکند. کریم نقشهای میکشد و با مرتضی همراه میشود اما وقتی به پولها میرسند، تصمیم میگیرد مرتضی را بکشد و سهمش را بالا بکشد و … زندهیاد رشیدی در این فیلم شمایلی جذاب از ضد قهرمان به نمایش گذاشت و توانایی بدنی و فیزیکیاش را به رخ کشید. رشیدی با اینکه برای اولین بار مقابل دوربین قرار میگرفت اما با نمایش قدرت بازیگریاش توانست بهخوبی از زیر سایه بهروز وثوقی بیرون بیاید و خودش را اثبات کند.
کندو | نام نقش: آقاحسینی| کارگردان: فریدون گله| سال تولید: 1354

یکی از بهترین و خاطرهانگیزترین نقشهای کارنامه داود رشیدی، کاراکتر «آقا حسینی» فیلم «کندو» به کارگردانی فریدون گله است. درست است که آقا حسینی محور اصلی فیلم «کندو» نیست ولی محرک شخصیت ابی برای سر زدن به کافهها و رستورانهای تهران میشود. او شرط میگذارد که ابی باید به همه کافهها سربزند و بدون پرداخت پول از آنجا خارج شود. آقا حسینی نمایندهای است از مردان خوشگذران تهران دهه پنجاه؛ شخصتی که رنج زندان را تحمل کرده و حالا پی عیش است. او مراوده جذابی با ابی دارد و میتوان گفت یکی از بهترین نقشهای مکمل کارنامهاش را در این فیلم به نمایش گذاشته. خود کشاورز در مصاحبهای گفته که نقش آقا حسینی فیلم «کندو» جزو آثار خوب و دوست داشتنیاش است.
هزاردستان | نام نقش: مفتش ششانگشتی| کارگردان: علی حاتمی| سال تولید: 1358 تا 1366

یکی از مهمترین ویژگیهای سریال «هزار دستان» به کارگردانی زندهیاد علی حاتمی، قدرت بازیگری کل بازیگران آن بود. در این سریال نقش مفتش شش انگشتی به داود رشیدی رسیده بود؛ شخصیتی که ماموریت داشت از رضا خوشنویس اعتراف بگیرد. او بهدرستی موفق شد در این نقش، خشنونت آشکار و پنهان این شخصیت را در رفتار و همچنین شیوه صحبت کردن و نگاه و حرکات صورت به نمایش بگذارد. مفتش در سریال «هزاردستان»، نقشی اثرگذار است و رشیدی با قدرت تمام آن را از آب در میآورد. بدون زور اضافه، خشونتش را به باور بیننده مینشاند و در دل رضا و بیننده ترس ایجاد میکند. در بخشی از سریال که مفتش ششانگشتی از طرف هزاردستان بازی میخورد، احساسی که در نگاه وصورتش مینشیند یکی از موفقترین بخشهای بازیاش است و اوج هنرنماییاش را پیش روی مخاطبان میگذارد.
کمالالملک| نام نقش: رضا شاه| کارگردان: علی حاتمی| سال تولید: 1362
داوود رشیدی در فیلم «کمالالملک» نقشی کوتاه اما ماندگاار از خودش به جا گذاشت. ایفاگر نقش رضا شاه شد و آن را به قدری جذاب از آب درآورد که هنوز از ذهن مخاطبان آن بیرون نرفته است. زندهیاد علی حاتمی برای نقش رضا شاه به دنبال بازیگری بود که بتواند در عین بدجنسی، ابهت داشته باشد و قدرتش را به نمایش بگذارد. رشیدی توانست این نقش را بسیار باصلابت و پرقدرت بازی کند. گرچه دوبلور داوود رشیدی در این فیلم، ایرج ناظریان بود و بخشی از موفقیت نقش به صداپیشگی او برمیگشت اما درکل رشیدی امتیاز بالایی در این فیلم به دست آورد. سکانس به قدرت رسیدن رضا شاه و پایان عصر قاجاریه جزو اتفاقهای مهم این اثر بود و در ذهن مخاطبان بسیار اثرگذاشت.
شیلات| نام نقش: خوجه ممد| کارگردان: رضا میرلوحی| سال تولید: 1362

رشیدی اوایل دهه 60 چند نقش مهم بازی کرد که یکی از آنها خوجه ممد فیلم «شیلات» به کارگردانی رضا میرلوحی بود؛ پیرمرد ترکمنی که در کارخانه شیلات کارگری میکند و همه از او حرف شنوی دارند. رشیدی به خوبی توانست ابعاد شخصیتی این کاراکتر را کشف و آن را در بازیش به خوبی بازنمایی کند. رشیدی تصویری درخشان از یک پیرمرد مبارز را پیش روی مخاطبانش گذاشت؛ پیرمردی که تمام وجودش را برای مقابله با فساد حاکم بر شیلات میگذارد. رشیدی با حرکات و رفتارهای خود توانست این نقش را بسیار باورپذیر از آب دربیاورد. رشیدی تنها بازیگر شناخته شده «شیلات» بود و میتوان گفت بار اصلی فیلم را به دوش میکشید.
بیبیچلچله| نام نقش: جوادآقا| کارگردان: کیومرث پوراحمد| سال تولید: 1363

نقش راننده کامیون تنهایی به نام جواد آقا را دارد که با پسر بچه ای از خانه گریزان و مانند خودش تنها دوست میشود. دوستی آنها ابتدا با دعوا شروع میشود و رفتهرفته شکل میگیرد تا جایی که پسربچه از جوادآقا میخواهد او را از ناپدریاش بخرد تا باهم زندگی کنند. مهربانی و شخصیت جذاب جوادآقا به قدری در دل مخاطبان مینشیند که وقتی تصادف میکند و میمیرد دل مخاطبان هم همراه پسر به درد میآید. مخصوصا اینکه در پایان فیلم میفهمیم علت این رفتار جوادآقا حس پدری او به پسر بوده است. جواد آقای «بیبیچلچله» یکی از پراحساسترین نقشهای کارنامه رشیدی است. خیلیها آن را یکی از نقاط اوج بازیگری داود رشیدی در دهه 60 دانستهاند.
گرگها | نام نقش: والی | کارگردان: سید داود میرباقری| سال تولید: 67-1369

داود رشیدی در نخستین همکاری اش با داود میرباقری ، در نقش والی شهر ظاهر میشود. این سریال جز کارهای استاندارد و قابل احترام تلویزیون در دهه 60 است که حضور بازیگرانی چون زنده یاد رشیدی، ثریا قاسمی، علی نصیریان و… به آن اعتبار خاصی بخشیده بود. میرباقری با توجه به استایل ایستا و رفتار مقتدرانهای که داود رشیدی داشت، نقش والی شهر را در این سریال به او سپرد. والی مستبدی که در نهایت از صندلی قدرت پایین کشیده میشود. رشیدی با آنالیز درستی که از کاراکتر والی داشت توانست ابهت و اقتداری که مد نظر کارگردان بود را در کالبد نقش بدمد و آن را به شکلی باورپذیر ارائه دهد.
عطر گل یاس| نام نقش: عباس| کارگردان: بهمن زرینپور| سال تولید: 1369

داوود رشیدی در سریال «عطر گل یاس» نقش مرد سادهای به اسم عباس را بازی میکرد که پدر یک خانواده بود و سالها در سمنان زندگی میگذراند. او حالا به خاطر بیماری قلبی راهی تهران میشد و باید بعد از سی سال با برادر کوچکترش که مدتها از هم دور بودند مقالات میکرد. نقش پررنگ رشیدی، جدیت و غروری که در مواجهه با رفتار خانواده برادرش و همچنین صحبتهای خود او داشت بسیار موفقیتآمیز درآمده بود. هنوز در ذهن خیلی از مخاطبان قبل از دهه شصت باقی مانده و هنوز خیلیها اولین تصویری که از این بازیگر به ذهنشان میرسد همین شخصیت عباس «عطر گل یاس» است.