یکی از آثار مهم چهل و دومین جشنواره فیلم فجر، «احمد» ساخته امیرعباس ربیعی است. این فیلم که به عملیات نجات در زلزله بم به فرماندهی سردار احمد کاظمی پرداخته، سومین فیلم این کارگردان جوان است. او در دو اثر قبلی سراغ داستانهایی از دهه 50 و 60 رفته بود و حالا یک شخصیت و اتفاق تازهتر را روایت کرده است.
به گزارش فیلمنیوزف پرترهسازی از شخصیتهای تاریخ معاصر یکی از دلمشغولیهای جدید کارگردانهای سینمای ایران است. این موضوع تا جایی پیش رفته که در جشنواره امسال، چهار فیلم در این سبک وجود دارد. یکی از این آثار با نام «احمد» به شخصیتی مهم یعنی سردار احمد کاظمی پرداخته. کارگردانی این اثر برعهده امیرعباس ربیعی بوده. کارگردانی که در سالهای اخیر به یکی از کارگردانهای جوان و مورد توجه جشنواره فجر تبدیل شده. او سال 1398 در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر با «لباس شخصی» به عنوان کارگردان فیلم اولی حضور داشت. دو سال پس از آن ربیعی «ضد» را ساخت که با نامزدی و برندهشدن در چندین رشته توجه رسانهها را به خود جلب کرد. حالا اما او سراغ ماجرایی دیگر رفته، قصهای درباره یک سردار سپاه پاسداران که مسئولیت سختی در زلزله بم برعهده دارد. در اینجا مروری داریم به مسیری که ربیعی در این 4 سال طی کرده.
لباس شخصی | 1398
حزب توده ایران، از احزاب سیاسی بود که در زمان سلطنت پهلوی به مبارزه گسترده با حکومت پرداخت. همین موضوع باعث شد که در جریان شکلگیری انقلاب اسلامی هم همراه انقلابیون باشند. اما پس از پیروزی انقلاب به دلیل تغییر مسیر سیاسی، از سوی حکومت طرد شدند و فعالیتشان غیرقانونی اعلام شد. امیرعباس ربیعی که پیش از سال 1398 تجربه ساخت چند فیلم کوتاه را در کارنامهاش دارد، در اولین تجربه ساخت فیلم بلند سینمایی تصمیم گرفت سراغ ماجراهای حزب توده برود. فیلم «لباس شخصی» به فعالیتهای این گروه پس از انقلاب میپردازد، در واقع بخشی از تاریخ معاصر که به آن کمتر پرداخته شده. فیلمنامه این اثر را هم خود ربیعی نوشته بود. «لباس شخصی» در سی و هشتیمن جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار گرفت و کاندید جایزه بهترین کارگردانی اول شد. اما هنوز این فیلم اجازه اکران پیدا نکرده است.
ضد | 1400
دو سال پس از «لباس شخصی» امیر عباس ربیعی سراغ سوژه جنجالیتری رفت. اینبار براساس فیلمنامهای از حسین ترابنژاد درباره التهابات تابستان سال 1360، «ضد» را جلوی دوربین برد. این فیلم در واقع ادای دینی به شهدای ترورهای سالهای ابتدایی انقلاب است که در جریان توطئههای منافقین و ضد انقلاب، شهید میشوند. «ضد» در چهلمین جشنواره فیلم فجر مورد توجه داوران قرار گرفت و در 7 رشته نامزد دریافت جایزه شد و جایزه بهترین ظراحی صحنه و بهترین نقش مکمل مرد به این فیلم رسید. اکران این فیلم هم مانند اثر قبلی امیرعباس ربیعی با اما و اگرهایی همراه بود تا اینکه بالاخره در آذر امسال روی پرده سینماها رفت.
احمد | 1402
سردار احمد کاظمی یکی از فرماندهان سالهای جنگ و پس از آن از سرداران سپاه بوده. در ساعتهای ابتدایی زلزله بم در سال 1382، کاظمی به همراه چند نفر دیگر برای حل بحران اسکان و انتقال مجروحان این شهر زلزلهزده به بم فرستاده میشوند. از آنجایی که او در آن زمان فرمانده نیروی هوایی بوده مسئولیت فرودگاه بم و انتقال هوایی مجروحان را برعهده میگیرد. چند ساعت نفسگیری که احمد کاظمی باید برای نجات جان هزاران آدم تلاش میکرد. امیرعباس ربیعی در سومین تجربه فیلمسازی خود سراغ این سوژه رفته. سوژهای که بر خلاف دو فیلم قبلی او که تاریخنگاری بود، موقعیت و شخصیت محور است و به جلوههای ویژه بسیار زیادی احتیاج داشت. فیلم از نظر فنی قابل توجه است و نشان میدهد اگر قرار باشد ربیعی از دل تاریخ بیرون بیاید و سراغ سوژههای سالهای اخیر برود، میتوان از نظر فنی نمره قابل قبولی در کارگردانی بگیرد. اما واقعیت این است که تا رسیدن به قواعد پرترهنگاری و تصویر یک شخصیت مهم، هنوز فاصله دارد.