سعید ابوطالب بعد از ساخت رئالیتیشوهای موفقی چون «شبهای مافیا» و «پدر خوانده» به تلویزیون آمد و برای این رسانه رئالیتیشویی به نام «کتاب قانون» را جلوی دوربین برد. این رئالیتی بیشتر یک شبیه یک تلهتئاتر سفارشی است تا یک رئالیتیشو حتی متوسط.
به گزارش فیلمنیوز، پخش رئالیتی شو «کتاب قانون» به کارگردانی سعید ابوطالب و تهیهکنندگی محمد حسین سعادتی از سهشنبه هجدهم دی ماه از شبکه یک شروع شد. پخش قسمتهایی ابتدایی آن بهانهایی شد تا به بررسی این رئالیتی بپردازیم.
ماجرا چیست | خلاصه ای که در توضیح «کتاب قانون» آمده این است: «در این رئالیتی شو فضای مجلس شورای اسلامی شبیه سازی شده است و شرکت کنندگان موضوعات مهم روز را به عنوان طرح یا لایحه بررسی و درباره آن صحبت می کنند.» از همین چند خط می توان پی به فضای برنامه برد و از چند و چون آن سر درآورد. بر اساس قسمت های ابتدایی باید اذعان کرد با یک ایده نو درباره فضای تبلیغاتی انتخابات مجلس مواجهیم. تلویزیون محصولات زیادی با موضوع انتخابات ساخته است اما «کتاب قانون» به طور کل با همه آن ها فرق دارد.
محتوا چیست | در قسمت اول، آیتمی پخش شد که شامل مصاحبه با مردم بود. گزارشگر درباره مشکلات مختلف جامعه می پرسید و آن ها راهکار ارائه می کردند. در نهایت برخی از مصاحبه شوندگان وارد مجلس شدند تا خود، در مقام تصمیم گیرنده و مسول مشکلات را رفع کنند. این آیتمِ طولانی و کارگردانی شده، طوری ساخته شده بود که مخاطب پی به نمایشی بودن آن می برد. در ادامه، نوبت به فضای مجلس رسید و داستان از جایی شروع شد که باید مثل آن چه در واقعیت رخ می دهد، نمایندگان اعتبارنامه دریافت کنند و مراحل مختلف قانونی را از سر بگذارنند. کارگردان با این تمهید قصد داشته است به شکل عینی مردم را با ساز و کار مجلس آشنا سازد.
ساختار چگونه است| «کتاب قانون» بر خلاف تصوری که از رئالیتی شو وجود دارد، برنامه ای مستند نیست و یک اثر هدایت شده توسط کارگردان است که بازیگران مقابل دوربین و بر اساس سناریو دیالوگ می گویند. آن را می توان به نوعی یک تله تئاتر دانست؛ با این تفاوت که متن آن به اندازه کافی جذابیت و کشش ندارد. سازندگان برای ایجاد تنوع و جذابیت، برخی شخصیت های واقعی نمایندگان اداور مختلف را شبیه سازی کرده اند و دسته ای از اتفاقات رایج نیز در این برنامه بازنمایی شده؛ مثل شلوغ کاری ها، احسنت گفتن ها و … این تمهید به همراه تلاش برای ساده سازی مفاهیم مجلس امتیاز مثبتی است اما «کتاب قانون» در مجموع فاقد قدرت برای جذب مخاطب حداکثری است.
بازیگران چه کرده اند | فخرالدین صدیق شریف در «کتاب قانون» در نقش رئیس مجلس ظاهر شده است که با توجه به تجربه و توان، موفق هم عمل کرده. برخی حالات و گفته های این بازیگر یادآور علی لاریجانی هم هست! سیروس همتی دیگر بازیگر این مجموعه است که نقش آبدارچی مجلس را برعهده دارد. او ظاهرا یک آدم معمولی است اما گفته ها و کنایه هایش، از یک تفکر عمیق می آید. بقیه شرکت کنندگان، چهره های مطرح نیستند و بی انصافی است اگر نگوییم عملکردی قابل قبول مقابل دوربین دارند.
کارگردان چه سابقه ای دارد | سعید ابوطالب سابقه نمایندگی مجلس را دارد و چم و خم سیاست را می شناسد. او سال ها است از آن فضا فاصله گرفته و به سمت تولید رئالیتی شوهای مختلف در تلویزیون و شبکه خانگی رسیده است. «رالی ایرانی»، «شام ایرانی»، «شبهای مافیا»، «شام ایرانی» و «پدر خوانده» آثاری است که در شبکه خانگی کارگردانی کرده و برای تلویزیون مستند-مسابقه هایی چون «سرزمین دانایی» و «77 ساعت» را ساخته است.