نوروز به عنوان یکی از مهمترین مناسبتهای سال، تا پیش از این اهمیت زیادی برای تلویزیون داشت و شبکههای مختلف سعی میکردند بهترین سریالهایشان را در این ایام روانه آنتن کنند. در دهه هشتاد و نود سریالهای مهمی در این مناسبت پخش میشدند؛ سریالهایی که بخش مهمی از آنها هنوز هم ارزش تماشا کردن دارند و در بازپخشهایشان بسیار مورد توجه قرار میگیرند. مروری داریم بر مهمترین و پرمخاطبترین سریالهای نوروزی دهههای هشتاد و نود.
به گزارش فیلمنیوز، تلویزیون بخصوص در دهه هشتاد آثار اثرگذار زیادی در نوروز روی آنتن میبرد که جای خیلی از آنها در این پرونده خالی است. سعی کردهایم روی مهمترینها و آثاری که بیشتر در ذهنها ماندهاند دست بگذاریم.
شب دهم| حسن فتحی|1381
«شب دهم» یکی از مهمترین سریالهای حسن فتحی است که نوروز سال 1381 که مصادف با ماه محرم بود روی آنتن رفت. ماجرای سریال درباره برگزاری تعزیه در سالهایی بود که حکومت تعزیهگردانی را ممنوع اعلام کرده بود. یکی از لاتهای تهران قدیم برای رسیدن به یکی از نوادههای قجری، تمام مشکلات را به جان میخرد و با عشق پا در میدان تعزیه امام حسین(ع) میگذاشت. این سریال با فیلمنامه موفق و بازیگران قدرتمند، اثری عاشقانه و جذاب را رقم زد و به پدیده نوروز 81 بدل شد. «شب دهم» یکی از موفقترین آثار تاریخی عاشقانه حسن فتحی بود و خیلیها معتقدند هنوز هم نتوانسته است اثری به قدرت آن بسازد. «شب دهم» بارها بعد از پخش اولیه بازپخش شده و در تمام بازپخشها هم پرمخاطب ظاهر شده است.
جایزه بزرگ| مهران مدیری| 1384
«جایزه بزرگ» در نوروز سال 1384 روی آنتن رفت و آن زمان با استقبال زیادی روبهرو شد. ماجرا درباره دو خانواده بود که جایزه بزرگ بانک را باهم برنده میشدند و حالا باید باهم کنار میآمدند. «جایزه بزرگ» جزو سریالهای ناموفق مدیری به حساب میآمد. نه داستان قدرتمندی داشت و نه موقعیتهای کمدی به اندازه کافی جذاب. با اینحال طبق آمار مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما، در زمان پخش، ۹۵ درصد بیننده داشت و شخصیتهایش خیلی زود در دل مخاطبان جا گرفتند. کامبیز باغی به عنوان نماینده اغراقشده لاتهای محل با آن پشت مو و زنجیر چرخاندن و … به عنوان یکی از کاراکترهای جذاب مدیری در ذهنها ماند.
وفا | محمدحسین لطیفی | 1385
«وفا» برای مناسبت ماه محرم ساخته شده بود و ربط خاصی به نوروز نداشت اما سال 1385 به خاطر اینکه نوروز و ماه صفر باهم همزمان شده بود، مدیران شبکه سه تصمیم گرفتند دست روی این سریال بگذارند. «وفا» بعد از چند قسمت آنقدر مورد توجه قرار گرفت که سر و صدای عجیبی به راه انداخت و پرمخاطبترین سریال نوروزی آن سال شد. عشق نامتعارف یک جاسوس اسرائیلی به دختر لبنانی، برای مردم به شدت خوشایند بود و این استقبال فراوان برای پوریا پورسرخ که اولین حضورش را جلوی دوربین تجربه میکرد، اتفاق مهمی بود. فیلمنامه سریال مهمترین نقطه قوت آن بود. هانیه توسلی که پیشتر به واسطه بازی در «شبهای روشن» و «شام آخر» مورد توجه قرار گرفته بود با «وفا» بار دیگر در مرکز توجهها قرار گرفت.
ترشوشیرین| رضا عطاران| 1386
رضا عطاران بعد از موفقیت دو سریال مناسبتی «خانه بهدوش» و «متهم گریخت» که در رمضان سالهای 1383 و 1384 روی آنتن رفته بود، برای نورز 1386 سریالی به اسم «ترش و شیرین» ساخت. ماجرا درباره زنی سرپرست خانواده بود که زندگیاش را از راه فروش ترشی میگذراند و با ورودش به همراه اعضای خانوادهاش به زندگی مردی ثروتمند، ماجرای جالبی رقم میخورد. از میان سریالهای عطاران، «ترش و شیرین» امتیاز کمتری نسبت به «خانه بهدوش»، «متهم گریخت» و «بزنگاه» داشت و بعدها هم نسبت به آنها کمتر بازپخش شد. با اینحال سریال نوروزی قابلقبول و سرگرمکنندهای بود و اتفاقا آن زمان با استقبال خوبی هم روبهرو شد. در یازدهمین جشن حافظ، مریم امیرجلالی برای بازی در این سریال جایزه گرفت.
مرد هزارچهره| مهران مدیری| 1387
«مرد هزارچهره» یکی از درخشانترین آثار مهران مدیری بود که براساس فیلمنامه پیمان قاسمخانی ساخته شد در نوروز 1387 روی آنتن رفت. داستان روی شخصیتی به نام مسعود شصتچی بنا شده بود؛ کارمندی ساده، قانونمند و تاحدودی ستوپاچلفتی که به خاطر یک سری اتفاق ناخواسته تبدیل به یک مجرم سابقهدار میشد. مدیری در این سریال به مدیرانی کنایه زده بود که لزوما فاسد نیستند اما بهخاطر نقطهضعفها و سادهدلیهایشان در جایگاه اشتباهی قرار میگیرند و با تصمیمات اشتباه، زندگی مردم را بهم میریزند. سریال هم معنای مهمی داشت و هم روی موقعیتهای کمدی جذابی بنا شده بود. این سریال به قدری مورد توجه قرار گرفت که مدیری به فکر ساخت فصل دوم آن با نام «مرد دوهزارچهره» افتاد؛ سریالی که هیچوقت به پای فصل اول نرسید.
پایتخت| سیروس مقدم| 1390-1399
فصل اول سریال «پایتخت» در نوروز 1390 روی آنتن رفت و از همان قسمتهای اول توانست توجههای زیادی را به سمت خودش معطوف کند. مقدم براساس فیلمنامه محسن تنابنده، چند شخصیت جذاب در خطه مازندران خلق کرد که با وجود سادگی و معمولی بودن، موقعیتهای درخشانی را رقم میزدند. این سریال در فصل اول مثل بمب صدا کرد و باعث شد مقدم تصمیم بگیرد فصل دومش را کارگردانی کند. جذابیت سریال در هر فصل، زمینه را برای ساخت فصلهای بعدی فراهم میکرد. هربار هم سریال رو به پیشرفت بود و در عین تعهد به فصلهای قبل و چارچوب اصلی سریال، پر از اتفاقهای جدید و متنوع بود. پایتخت را میتوان مهمترین سریال نوروزی تلویزیون به حساب آورد؛ سریالی که هنوزهم بعد از گذشت شش فصل مخاطبان در ایام نوروز منتظرش هستند.
نون.خ| سعید آقاخانی| 1398-1401
سعید آقاخانی بعد از تجربه سالها سریالسازی در تلویزیون با خلق کاراکتر نورالدین خانزاده و بازی درجه یک خودش در «نون.خ» در نوروز 1398 توانست محبوبیتی فراوان به دست آورد. بار اصلی سریال روی دوش این شخصیت است. نورالدین با وجود اینکه نسبت به سایر ساکنان روستا مغز متفکر به حساب میآید و همه قبولش دارند اما خودش شخصیت ساده و صادقی است که مدام رودست میخورد و درگیر چالشهای مختلف میشود اما نهایتا حضورش در این شرایط، موقعیتهای کمدی جالبی را میسازد. «نون.خ» خیلی زود به یکی از برندهای مهم کمدی در تلویزیون تبدیل شده و به عنوان رقیب پایتخت، مدام به فصلهای جدید میرسد. به طوری که امسال در نوروز 1402 تنها برگ برنده تلویزیون همین سریال است.