سی و هفتمین افتتاحیه جشنواره فیلم فجر با صدای منصور ضابطیان کار خود را شروع کرد. بعد از پیام دبیر جشنواره فیلم فجر، جوایز بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران اهداء شد.
پخش فیلمی از آثار عزتالله انتظامی شروع نکوداشتهای جشنواره فیلم فجر بود؛ جایی که منصور ضابطیان با نقل قولی از عزتالله انتظامی برگرفته از کتاب “آقای بازیگر” خواند: «هیچوقت هنر بازیگری نمیمیرد و آنچیزی که بازیگر را ماندگار میکند اصل و جوهره هنر سینما و بازیگری است».
سیدعباس صالحی وزیر ارشاد، حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره برای عزتالله انتظامی بزرگداشت گرفتند. در این بخش مجید انتظامی بهروی جایگاه حاضر شد و تندیس و لوح بزرگداشت پدر را دریافت کرد.
در بخش دیگری نکوداشتها بهسراغ عزیزالله حمیدنژاد رفت؛ کارگردانی که به گرمکردن تنور سکانسهای سرد سینمای ایران معروف است. شجاعنوری درباره او گفت: «حمیدنژاد یکی از شخصیتهای دوستداشتنی سینمای ماست. او همچون چتر سیاهی در آسمان بارانی است. لبخندهایش را کم میبینیم ولی لبخندهای بهندرتش به دل مینشیند.
عزیزالله حمیدنژاد هم به این نکته اشاره کرد: شرایط اقتصادی در مواقعی زندگیام را بغرنج کرد اما دست به هر کاری نزدم تا کارهایی بسازم که دوستشان نداشته باشم.
رسول صدرعاملی، آتیلا پسیانی و علی اکبر صادقی با دعوت منصور ضابطیان بهروی جایگاه آمدند تا از هنرمند بزرگ هنرهای تجسمی تجلیل کنند، شخصیتی که با طراحیهای شگفتانگیز خودش هویت جالبتوجهی به آثار گرافیکی سینمای ایران بخشیده است. رسول صدرعاملی درباره ابراهیم حقیقی گفت: قدر گرافیستهایمان را در فضای مفتضح کپیکردن بدانیم؛ چون پوستر هویت و شناسنامه فیلمهاست.
آتیلا پسیانی اشاره کرد که کارهای هنری و صنفی “ابراهیم حقیقی” اعجابانگیزند و ابراهیم حقیقی هم از یک خوشی و حسرت گفت؛ خوشی که کنار بزرگان هنر بارها نصیبش شده و حسرتی که در غیاب عزتالله انتظامی، تجلیل میشود.
در بخش دیگری، جشنواره فیلم فجر برای فاطمه معتمدآریا بزرگداشت گرفت؛ رضا کیانیان با این بازیگر سینما شوخی کرد و گفت: زمانی که من به سینما آمدم او ستاره بود؛ حالا نمیدانم چندساله هستند…!
همایون اسعدیان هم درباره معتمدآریا گفت: سیمینِ سینمای ایران با صمیمت، خودش را ماندگار کرد. خانم معتمدآریا خیلی از شما تعریف کردم…!
رئیسیان هم به سه خصلت اخلاق حرفهای، درک بالا از کاراکتر و شعور اجتماعی اشاره کرد هر سه در وجود فاطمه معتمدآریا هست و گفت: امشب برای یک بزرگ، بزرگداشت گرفتیم.
فاطمه معتمدآریا هم ترجیح داد با اشاره به راه ندادن استاد شفیعی کدکنی، گلایههایی از وضعیت فرهنگی کشور کند.
اقدام جالب توجه جشنواره فیلم فجر تقدیر از یک تدوینگر بود؛ در این بخش بهمن فرمانآرا و مسعود کیمیایی برای تجلیل در جایگاه حاضر شدند؛ مسعود کیمیایی گفت که گنجوی سینما را میشناسد و یک فیلمشناس قابلی است. بهمن فرمانآرا هم به بیاحترامیهای فضای مجازی نسبت به پیشکسوتان اشاره کرد. او گفت: واقعاً به حال کسانی باید تأسف خورد که کنار یک بیمار عکس سلفی میگیرند و در فضای مجازی منتشر میکنند.
تقدیر از خسروشاهی آخرین اتفاق افتتاحیه جشنواره فیلم فجر بود؛ جایی که سه صدای زیبای سینمای ایران روی صحنه رفتند؛ منوچهر اسماعیلی، منوچهر والیزاده و ناصر ممدوح. منوچهر اسماعیلی گفت: واقعاً لحظه دلانگیزی برای من است در بزرگداشت کسی حاضر شدم که 60 سال با هم بودیم و هستیم.
خسرو خسروشاهی هم به جمع دوستانش اضافه شد؛ او ترجیح داد انتقاد کند از وضعیت دوبله امروز؛ خسروشاهی گفت که برای افتتاحیه و اختتامیه تا به حال دعوت نشده و فیلمهایی هم را که دوبله کرده بلیت خریده و تماشا کرده است. او به این نکته اشاره کرد که دوبله را هیچوقت بهحساب نیاوردند و الآن نسبت به قبل بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. خسروشاهی در اینجا از وزارت ارشاد یک درخواستی میکند: «تقاضا دارم از وزارت ارشاد که حرفه ما را جدی بگیرند.»، در حسن ختام صحبتهایش هم به این عبارت اشاره کرد: “من فروشنده صدایم نبودم!”.
افتتاحیه تمام شد تا قطار سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به واگن اکران و تحلیل و خودنمایی برسد. از امروز این ورطه با جدیت و حمیت بیشتری به چارسو و پردیس ملت میرسد. تا روز بیست و دوم بهمنماه برگزیدگان سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر در برج میلاد سیمرغهای خودشان را دریافت کنند، همه باید منتظر آن روز باشیم… .