بازیگران و مخصوصا زوجهای سینمایی مهمترین حذابیتی هستند که به واسطه آنها سینما مورد توجه مخاطبان قرار میگیرد. مخصوصا در سالهای پیش از انقلاب این موضوع بیشتر از داستان فیلم اهمیت داشت. در این یک قرنی که از عمر سینمای ایران میگذرد زوجهای زیادی جلوی دوربین رفتهاند که برخی از آنها بسیار محبوب و موفق بودهاند.
شاید زوج سینمایی به معنایی که در سینمای جهان وجود دارد در ایران وجود نداشته باشد. اما در همان حد و اندازه ساختارهای سینمای داخلی، زوجهای سینمایی در این سالها در فیلمهای مختلف در کنار هم حضور داشتند که میتوان با مرور نقشهایشان به نکات قابل توجهی رسید. به بهانه روز ملی سینما سراغ زوجهای جذاب سینمای ایران رفتیم. آنها که به واسطه نامشان و بازی دیدنی که داشتند مخاطب را جذب فیلمها کردند.
بهروز وثوقی و گوگوش
شاید بتوان لقب جذابترین زوج سینمایی ایران را به بهروز وثوقی و گوگوش داد. این دو برای اولینبار در فیلم «پنجره» به کارگردانی جلال مقدم در سال 1349 مقابل همدیگر قرار گرفتند. پس از این فیلم تا سال 1355 این زوج در سه فیلم باهم بازی کردند این همکاریها باعث ازدواج این زوج نیز شد.
کارهای مشترک : پس از فیلم «پنجره»، وثوقی و گوگوش در فیلمهای «ممل آمریکایی»، «همسفر» و «ماه عسل» با یکدیگر بازی کردند. فیلمهایی که به دلیل حضور این زوج بسیار مورد توجه قرارگرفت و گیشه خوبی داشت.
موفقترین همکاریها : از میان 4 فیلمی که این زوج در کنار یکدیگر بودند، «همسفر» موفقترین و ماندگارترین اثر این دو بازیگر در مقابل هم است. ماندگاری این اثر تا جایی است که هنوز هم پس از نیمقرن دیالوگهای آن در میان ادبیات عامه استفاده میشود.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : بهروز وثوقی و گوگوش در این 4 فیلم، با 4 کارگردان مختلف همکاری کردند. علاوه بر جلال مقدم که در فیلم اول در کنار او بودند، در «ممل آمریکایی» با شاپور قریب همکاری داشتند. بعد از آن «همسفر» را به کارگردانی مسعود اسدالهی بازی کردند و در آخرین همکاری مشترکشان با فریدون گله در «ماه عسل» حضور داشتند.
پوری بنایی و محمدعلی فردین
پوری بنایی و فردین یکی از زوجهای محبوب سینمای پیش از انقلاب بودند. زوجی که هم محبوب بودند و هم به فروش هرچه بیشتر فیلم کمک میکردند.
کارهای مشترک : «کوچه مردها»، «غزل» و «یک خوشگل و هزار مشکل» از آثار سینمایی مشترک این دو بازیگر است. که هر دو در اوج شهرت و محبوبیت آنها را بازی کردند.
موفقترین همکاریها : «کوچه مردها» فیلمی به نویسندگی سعید مطلبی و کارگردانی عزیزالله کردوانی، از کارگردانهای پرکار پیش از انقلاب بود. این فیلم با وجود اینکه براساس ساختارهای فیلمفارسی ساخته شده بود، اما یکی از فیلمهایی بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت و در اواخر دهه 40 به فیلمی پرفروش تبدیل شد.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : این دوبازیگر با کارگردانهای زیادی همکاری داشتند. اما شاید یکی از همکاریهای قابل توجه آنها حضور در فیلم «غزل» به کارگردانی مسعود کیمیایی بود.
فروزان و محمدعلی فردین
از زوجهای مشهور سینمای پیش از انقلاب که چندین همکاری مشترک داشتند. یکی از آثار مشترک آنها یعنی «گنج قارون» به پروفروشترین فیلم در دهه 40 تبدیل شد.
کارهای مشترک : فرزوان و محمدعلی فردین از بازیگران پرکار پیش از انقلاب بودند، «بابا شمل»، «ایوب»، «گنج قارون» و… از آثاری بودند که آنها در کنار یکدیگر به عنوان زوج سینمایی بازی میکردند.
موفقترین همکاریها : «گنج قارون» نه تنها موفقترین همکاری این دو بازیگر بلکه یکی از فیلمهای جریانساز سینمای ایران است. این فیلم تحولی در فروش سینماهای ایران راه انداخت.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : گنچ قارون به کارگردانی سیامک یاسمی بود. اما در سال 1350 این دو بازیگر جلوی دوربین علی حاتمی برای فیلم «بابا شمل» رفتند.
آیلین ویگن و فرزان دلجو
آیلین ویگن فرزند ویگن خواننده مشهور بود که از سال 1353 و به واسطه پدرش وارد سینما شد. او در تا سال 1357، در سینمای ایران 7 فیلم بازی کرد که در 4تای آن با فرزان دلجو همبازی بود. این دو در طی این همکاری مشترک با هم ازدواج کردند.
کارهای مشترک : «یاران» سال 1353، «علفهای هرز» سال 1355، «ماهیها در خاک میمیرند» در سال 1356 و «بوی گندم» در سال 1356، همکاریهای مشترک این دو بازیگر بوده.
موفقترین همکاریها : بیشتر همکاریهای مشترک ویکن و دلجو در یک ساختار ساخته شده. فیلمهای عاشقانهای در بستر اجتماعی که بازگو کننده مشکلات جوانان در سالهای پیش از انقلاب است. اما از میان آنها «علفهای هرز» بیشتر دیده شد و محبوبتر بود.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : همه فیلمهایی که این دو بازیگر در آنها همکاری مشترک داشتند، به کارگردانی مشترک فرزان دلجو و امیر مجاهد ساخته شده.
خسرو شکیبایی و بیتا فرهی
همکاری این زوج با فیلم «هامون» در سال 1368 شروع شد. پس از این فیلم که به موفقیتی چشمگیر رسید، داریوش مهرجویی در 2 فیلم دیگر هم این زوج را در مقابل هم قرار داد.
کارهای مشترک : دو سال بعد از «هامون»، مهرجویی فیلم «بانو» را ساخت. فیلمی که بازیگر اصلی آن بیتا فرهی بود و براساس زندگی یک زن به اسم بانو شاخته شده بود. «بانو» اگر در همان سالها اکران میشد میتوانست اتفاق مهمی پس از «هامون» باشد اما 7 سال در توقیف ماند. سه سال پس از «بانو» شکیبایی و فرهی در فیلم «کیمیا» ساخته احمدرضا درویش باهم بازی کردند. آخرین همکاری آنها سال 1378 و در فیلم «میکس» بود که مهرجویی آن را درباره ساخت فیلمهای سینماییاش ساخته بود و بیتا فرهی در نقش خودش در این فیلم حضور داشت.
موفقترین همکاریها : «هامون» نهتنها ماندگارترین تجربه همکاری خسرو شکیبایی و بیتا فرهی، بلکه موفقترین اثر هردو بازیگر در سینما هم است. این فیلم داستان زندگی یک زوج را از عاشقی تا طلاق به تصور میکشد.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : خسرو شکیبایی و بیتا فرهی 4 همکاری مشترک داشتند که در سه فیلم داریوش مهرجویی هدایت آنها را بر عهده داشت و در یک اثر با احمدرضا درویش همکاری داشتند.
هدیه تهرانی و فریبزر عربنیا
این زوج سینمایی تنها در دو اثر با هم همکاری داشتند. اما این فیلمها از برترین آثار کارنامه هردو بازیگر است.
کارهای مشترک : اولین همکاری مشترک هدیه تهرانی و فریبرزعربنیا در فیلم «سلطان» به کارگردانی مسعود کیمیایی در سال 1375 شکل گرفت. این فیلم اولین حضور حرفهای تهرانی در سینما هم بود. دو سال پس از این فیلم، این دو در فیلم «شوکران» مقابل هم قرار گرفتند. فیلمی که دچار حاشیه شد اما فرصت خوبی برای ارائه بازی متفاوت به این دو بازیگر داد.
موفقترین همکاریها : در زمان بازی در فیلم «سلطان»، هدیه تهرانی جوان بود و تازهکار، اما عربنیا سالها از ورودش به سینما میگذشت. این فیلم اولین عاشقانهای بود که مسعود کیمیایی بعد از انقلاب ساخت و هنوز هم جزو آثار مهم سینمای ایران است.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : مسعود کیمیایی و بهروز افخمی دو کارگردانی بودند که این دو بازیگر در همکاریهای مشترکشان در کنار آنها بودند.
ترانه علیدوستی و شهاب حسینی
این دو بازیگر در سه اثر باهم همکاری کردهاند که همه آنها جزو مهمترین آثار نمایشی دو دهه اخیر بوده. آثاری که هم از نظر منتقدان و هم مخاطب عام بسیار محبوب هستند.
کارهای مشترک : اولین همکاری مشترک علیدوستی و حسینی در فیلم «درباره الی» اصغر فرهادی در سال 1386 شکل گرفت. 7 سال پس از آن در سریال «شهرزاد» این دو در مقابل هم قرار گرفتند و آخرین همکاری آنها دوباره با اصغر فرهادی در «فروشنده» بود.
موفقترین همکاریها : اصغر فرهادی فیلم «فروشنده» را سال 1394 ساخت. این فیلم برنده جایزه کن شد و جایزه بهترین بازیگر مرد این جشنواره هم به شهاب حسینی رسید. ترانه علیدوستی هم در این فیلم یکی از ماندگارترین بازیهایش را به نمایش گذاشت.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : ترانه علیدوستی و شهاب حسینی در سه تجربه مشترک، دو بار با اصغر فرهادی و یک بار با حسن فتحی همکاری داشتند.
رضا عطاران و ویشکا آسایش
عطاران و آسایش در پنج فیلم کمدی در کنار هم بودند، که «نهنگ عنبر» در دوقیمت ساخته شد. به جز «دراکولا» ، دیگر همکاریهای این دو جز آثار پرفروش و پرمخاطب سینما بودند.
کارهای مشترک : سال 1389 رامبد جوان فیلم «ورود آقایان ممنوع» را با فیلمنامهای از پیمان قاسمخانی ساخت. او برای نقش مدیر مدرسه از ویشکا آسایش استفاده کرد، نقش زنی جدی که باید با یک معلم ساده با بازی رضا عطاران رو به رو میشد. آسایش برای اولین بار در نقش کمدی حضور پیدا کرد. بعد از این فیلم این زوج برای بازی در «نهنگ عنبر» دعوت شدند. پس از این فیلم رضا عطاران فیلمی براساس زندگی یک دراکولا ساخت و نقش زن اصلی فیلم را به ویشکا آسایش داد.
موفقترین همکاریها : ویشکا آسایش تا پیش از بازی در فیلم «ورود آقایان ممنوع» بیشتر در آثار جدی بازی میکرد. این فیلم آغاز مسیری بود که وجه تازهای از بازیگری او را به نمایش گذاشت. تقابل آسایش و عطاران در این فیلم آنها را تبدیل به یک زوج کمدی محبوب در سینمای ایران کرد.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : رامبد جوان کارگردان اولین همکاری متشرک این زوج یعنی «ورود آقایان ممنوع» بود. سه سال بعد سامان مقدم فیلم «نهنگ عنبر» را ساخت و یک سال پس از آن خود عطاران فیلم «دراکولا» را با حضور ویشکا آسایش جلوی دوربین برد.
پیمان معادی و لیلا حاتمی
این دو بازیگر تنها در دو اثر در کنار همدیگر بازی کردند که یکی از آنها یعنی «جدایی نادر از سیمین» از موفقترین آثار تاریخ سینمای ایران است.
کارهای مشترک : «جدایی نادر از سیمین» اولین فیلم اصغر فرهادی، تولید سال 1389 بود که توانست به جایزه اسکار برسد. این فیلم اولین همکاری مشترک معادی و حاتمی بود. 7 سال بعد، زمانی که پیمان معادی دومین فیلمش «بمب یک عاشقانه» را ساخت، از لیلا حاتمی دعوت کرد تا نقش اصلی این فیلم و کاراکتر مقابل خودش را بازی کند.
موفقترین همکاریها : «جدایی نادر از سیمین» علاوه بر اینکه اصغر فرهادی را به جایزه اسکار رساند، باعث شد که پیمان معادی و لیلا حاتمی هم در جشنوارههای بینالمللی بیش از پیش شناخته شدند. معادی پس از این فیلم به یکی از بازیگران مهم سینمای ایران تبدیل شد.
کارگردانهایی که با آنها کار کردند : فیلم «بمب یک عاشقانه» را خود پیمان معادی کارگردانی کرده و دیگر همکاری مشترک آنها هم مقابل دوربین اصغر فرهادی رقم خورده است.