در سینمای پس از انقلاب، کارگردانان جوان و با استعدادی رشد کردند که بواسطه آنها سینمای ایران درخشش و امتیازهای جهانی نیز پیدا کرد. نمونه مهم آنها، اصغر فرهادی فیلمساز متولد دهه پنجاه است که سهم بسزایی در اعتبار سینمای ایران در عرصه بین الملل داشته است. به کارگردانهای دهه 50 همچنان امید رقم زدن اتفاقهای ویژه میرود؛ البته آنها رقبای گردن کلفتی هم از نسل دهه 60 کنار خود میبینند.
نرگس آبیار / 1350
در ۴۱ سالگی فیلم اولش را با نام «اشیا از آنچه می بینید به شما نزدیکتر است» را ساخت. آبیار با «شیار 143» مطرح شد و از همین جا موفقیتهایش در جشنوارهها شروع شد. نکته قابل توجه اینکه در دو دوره جشنواره بازیگران فیلمش برنده سیمرغ بلورین شدند. آبیار از ابتدای سال ساخت فیلمی با نام «ابلق» را شروع کرده که روزهای آخر فیلمبرداریاش را پشت سر میگذارد. او یکی از چند فیلمساز زن موثر و مهم سینمای ایران است.
رامبد جوان / 1350
موفقیت سریال «گمگشته» در جذب مخاطب موجب شد تا او را در عرصه کارگردانی نیز جدی بگیرند. در 33 سالگی «اسپاگتی در هشت دقیقه» را ساخت و با «پسر آدم، دختر حوا» خودش را در امر فیلمسازی ثابت کرد. «ورود آقایان ممنوع» پرفروشترین فیلم کمدی اوست و با «نگار» نشان داد کارگردانی را حسابی بلد است. او در حال حاضر آماده ساخت سریالی برای شبکه خانگی است.
محسن امیر یوسفی / 1350
«خواب تلخ» نخستین فیلمش بود که در سن 32 سالگی جلوی دوربین برد. امیر یوسفی کلا سه فیلم در کارنامهاش دارد و هر سه فیلم برای اینکه وارد جشنواره فجر بشوند و یا به نمایش در بیایند، کلی حاشیه داشتند و امیر یوسفی برای اکران این فیلمها کلی مشقت کشید. او بعد از اکران «آشغالهای دوست داشتنی» اعلام کرد که در نسخه اصلی این فیلم بهروز وثوقی هم حضور دارد. برای این نسخه تقاضای پروانه نمایش کرد اما با آن موافقت نشد.
اصغر فرهادی / 1351
او پس از نویسندگی و کارگردانی چند مجموعه تلویزیونی، در سن 30 سالگی اولین فیلمش را با نام «رقص در غبار» را ساخت. سینمای ایران را میتوان به جرات به بعد و قبل از فرهادی تقسیم کرد. بعد از موفقیتهای جهانی فرهادی که با «درباره الی» شروع شد و با «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده» به اوج خود رسید. فرهادی از اواخر سال گذشته مشغول مهیا کردن فیلم جدیدش با نام «قهرمان» است. قصد داشت این فیلم را با بازی امیر جدیدی و محسن تنابنده از اواسط مرداد ماه در شیراز کلید بزند اما پیک دوم شیوع ویروس کرونا موجب شد تا تولید برای مدتی به تعویق بیفتد.
عبدالرضا کاهانی / 1352
کاهانی در 33 سالگی «آدم» را جلوی دوربین برد و «بیست» تنها فیلم کاهانی است که بدون دردسر به جشنواره فجر رفت. شاید آنچه باعث شده تا نام کاهانی در سینما بیشتر شنیده شود، حاشیهها و اختلافاتش با مسئولان سینمایی در ادوار مختلف بود. او از فیلم «هیچ» به بعد، فیلمهایش با جار و جنجال پروانه نمایش گرفتند.
بهرام توکلی / 1355
در سن 29 سالگی فیلم «پابرهنه در بهشت» را ساخت که مورد توجه جشنوارهها قرار گرفت. توکلی از جشنواره فیلم فجر مهمترین سیمرغها را گرفته است. او با «پرسه در مه» و «اینجا بدون من» نشان داد تبحر ویژهای در ساخت آثار اقتباسی دارد. «غلامرضا تختی» و «روز صفر» از دیگر آثار تحسین شده کارنامه او هستند که در اولی نویسنده و کارگردان و در دومی به عنوان نویسنده حضور داشت.
مصطفی کیایی / 1355
کیایی در سن 33 سالگی موفق به ساخت اولین فیلمش با نام «بعداز ظهر سگی سگی» شد. در جشنواره فیلم فجر سیمرغ بهترین فیلمنامه را برای «ضد گلوله» بدست آورد و سایر فیلمهایش در بخشهای مختلف نامزد شدند. کیایی علاوه بر ساخت فیلمهای اجتماعی، نشان داده در سینمای بدنه هم موفق است، سینمایی که سرگرم کننده باشد و بتواند مخاطب را از سالن راضی بیرون بفرستد. او هم اکنون سریال «هم گناه» را در حال پخش از شبکه نمایش خانگی دارد که با اقبال خوبی مواجه شده است.
شهرام مکری / 1357
مکری کارش را با ساخت فیلم کوتاه شروع کرد. سال 86 «اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر» را به عنوان اولین فیلم بلند خود کارگردانی کرد که مورد تحسین قرار گرفت. همچنین با «ماهی و گربه» توجه بسیاری از منتقدان و فستیوالهای معتبر داخلی و خارجی را به خود جلب کرد. سال پیش مکری برای فیلم «جنایت بی دقت» به تهیه کنندگی نگار اسکندرفر پروانه گرفت.
هومن سیدی / 1359
در 30 سالگی اولین فیلمش با نام «آفریقا» را ساخت و با همان فیلم نگاه و سبک فیلمسازی اش مورد توجه منتقدان و سینماگران قرار گرفت. در سه دوره مختلف برای «سیزده»، «اعترافات خطرناک ذهن من» و «خشم و هیاهو» برنده جایزه ویژه هیات داوران شد و فیلم آخرش «مغزهای کوچک زنگ زده» به غیر از جشنواره فجر، جوایز زیادی از رویدادهای سینمایی دیگر دریافت کرد. او حدود یکسالی است که درگیر کارگردانی سریال شبکه خانگی «قورباغه» است.
منبع: هفت صبح