خبر درخواست وزارت ارشاد برای تعطیلی کتابخانههای کانون پرورش فکری با واکنشهای منفی بسیار زیادی روبهرو شده. برخی معتقدند این تهدید وجود دارد که با تعطیلی کتابخانهها، به طور کلی حکم انحلال این کانون هم صادر شود و این مسئله کاملا به ضرر فرهنگ و هنر کشور خواهد بود و روی سینما هم تاثیر خواهد داشت.
به گزارش فیلمنیوز، از زمان تاسیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تا به حال فیلمهای بسیار زیادی با همکاری این کانون ساخته شده. فیلمهایی که اکثر آنها به موفقیتهای جهانی دست پیدا کردهاند و هنوز هم بعد از گذشت سالها مورد توجه قرار دارند و حتی جزو فیلمهای مهم تاریخ سینمای ایران به حساب میآیند. مروری داریم بر برخی از فیلمهای مهمی که با مشارکت کانون ساخته شدهاند.
سازدهنی| امیر نادری| 1352
«سازدهنی» فیلم مطرح امیر نادری پیش از انقلاب است که بارها توسط منتقدان مختلف ایرانی و جهانی مورد تحسین قرار گرفته. این فیلم یک جورهایی ماکتی از رفتار انسانها در کل جامعه است. کودکی به واسطه داشتن یک سازدهنی، نسبت به سایر کودکان اطرافش احساس برتری میکند. به خودش اجازه میدهد از آنها کولی بگیرد و تحقیرشان کند. تا اینکه بالاخره یکی از بچهها مقابلش میایستد و حاضر به اجرای اوامرش نمیشود و …
این فیلم هنوز هم جزو آثار درخشان سینمای ایران به حساب میآید.
هفتتیرهای چوبی| شاپور قریب| 1354
شاپور قریب با ساخت «هفتتیرهای چوبی» با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، یکی از مهمترین فیلمهای کودکان و جوان پیش از انقلاب را به نمایش گذاشت. داستان فیلم در مورد زندگی بچههایی است که نزدیک ایستگاه راهآهن زندگی میکنند. زندگی آنها با آمدن تلویزیون و جمع شدن همه خانوادهها در یک خانه و دیدن صحنههای اکشن فیلمهای وسترن، تغییر میکند. این فیلم با گذشت زمان نه قدیمی شده و نه از تاثیر آن کم شده است.
مدرسهای که میرفتیم | داریوش مهرجویی | 1359
«مدرسهای که میرفتیم» پنجمین فیلم کارنامه داریوش مهرجویی و اولین فیلمی است که بعد از انقلاب کارگردانی کرده است. ، فیلم براساس داستان «حیاط پشتی مدرسه عدل آفاق» نوشته فریدون دوستدار ساخته شده و تقریبا کل ماجرا در داخل مدرسه میگذرد؛ مدرسهای که قرار است تصویر جامعه را بازتاب دهد. این فیلم با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شد و نسبت به فیلمهای کارنامه داریوش مهرجویی تفاوتهای زیادی دارد. عزتالله انتظامی و علی نصیریان جزو بازیگران اصلی آن هستند.
دونده| امیر نادری| 1363
«دونده» یکی از مهمترین فیلمهای سینمای امیر نادری و اولین فیلم ایرانیِ ساختهشده پس از انقلاب بود که توانست توجه جهانیان را به سینمای ایران جلب کند. داستان فیلم درباره نوجوان تنهایی به نام امیرو است که رؤیایش سفر به آن سوی خلیج فارس و آزادی است. او بطریهای خالی، قوطی و چیزهایی از این دست را از میان زبالهها جمع میکند و میفروشد و با واکسزدن کفش خارجیهای مقیم آبادان روزگار میگذراند. امیرو کمکم به کلاس درس شبانه میرود و الفبا را یادمیگیرد و …این فیلم در چند جشنواره خارجی از جمله جشنواره سه قاره، سنگاپور و … برنده جایزه شد.
باشو غریبه کوچک| بهرام بیضایی| 1364
«باشو غریبه کوچک» به کارگردانی بهرام بیضایی، به عنوان یکی از بهترین فیلمهای سینمای ایران شناخته میشود. در بمبارانهای جنوب ایران در جنگ ایران و عراق، پسرکی به نام «باشو» که خانه و خانوادهاش از بین رفتهاند، خود را به پشت کامیونی میاندازد و آنجا خوابش میبرد. وقتی به هوش میآید متوجه میشود کامیون به شمال ایران رسیدهاست. حالا باید زندگی جدیدی را شروع کند. این فیلم در جشنوارههای مختلف جهانی به نمایش درآمد و با تحسین منتقدان و سینماگران مختلف ایران و جهان روبهرو شد. از میان فیلمهای بهرام بیضایی، «عموسبیلو» هم با مشارکت کانون پرورشفکری ساخته شده.
خانه دوست کجاست| عباس کیارستمی| 1365
عباس کیارستمی فیلمهای مهمی از جمله «زندگی و دیگر هیچ»، «مسافر»، «اولیها» و «خانه دوست کجاست» را با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخت. «خانه دوست کجاست» و «زندگی و دیگر هیچ» دو فیلم از سهگانه کیارستمی تحت عنوان سهگانه کوکر هستند. «خانه دوست کجاست» درباره پسربچهای است که از ترس تنبیه شدن دوستش توسط معلم، تا شب دنباله خانهاش میگردد تا دفترچهاش را پس دهد. این فیلم علاوه بر جوایزی که در جشنواره پنجم فیلم فجر به دست آورد، پلنگ برنزی جشنواره فیلم لوکارنو را در سال ۱۹۸۹ به دست آورد و برنده جایزه هنروتجربه فیلم کن، جشنواره فیلم رم و… شد. زندگی و دیگر هیچ هم برنده جایزه نوعی نگاه جشنواره کن و جایزه منتقدان جشنواره سائوپولو بود.
بچههای آسمان| مجید مجیدی| 1375
«بچههای آسمان» یکی از مهمترین فیلمهای کارنامه مجید مجیدی است و البته یکی از مهمترین فیلمهایی است که تا به حال در حوزه کودک و نوجوان در ایران ساخته شده. این فیلم درمدارس بسیاری از کشورها تدریس میشود. محور اصلی فیلم مواجهه یک پسربچه نوجوان با مسئله فقر خانوادگی است. پدری بیکار شده و همزمان کفش دختر خانواده هم گم میشود. حالا فقط یک جفت کفش در آن خانه است که باید هم پسر و هم دختر را با آن به مدرسه بروند. این فیلم علاوه بر موفقیت در جشنواره فجر، نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان ۱۹۹۸و جایزه جایزه فیپرشی جشنواره بینالمللی فیلم مونترال و … شد.
یدو | مهدی جعفری | 1399
«یدو» به کارگردانی مهدی جعفری جدیدترین فیلمی است که با مشارکت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شده. این فیلم در جشنواره سیونهم فیلم فجر برنده شش سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمبرداری، بهترین صدابرداری و صداگذاری و بهترین بازیگر نقش اول زن شد. «یدو» با اقتباس از داستان «زخم شیر» صمد طاهری ساخته شده و ماجرای آن در ماههای ابتدای جنگ ایران و عراق میگذرد. دورهای که خانوادهها زندگیشان را رها میکنند و به شهرهای دیگر میروند اما مادری حاضر نیست از خانهاش بگذرد و …