شبنم مقدمی در حال حاضر دو سریال «بی گناه» و «شبکه مخفی زنان» را در شبکه خانگی در حال پخش دارد، او با دو نقش متفاوت وجه دیگری از تواناییهای خود را در این دو سریال به رخ کشیده است. مقدمی طی این سالها توانسته آهسته و پیوسته مسیر ستاره شدن را طی کند.
به گزارش فیلمنیوز : شبنم مقدمی تا به امروز نقشآفرینیهای متعددی را در سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی تجربه کرده است که در مقیاس حرفهای شکار دو سیمرغ بلورین را برای او به همراه داشته است. در این گزارش به بازخوانی 10 نقشآفرینی او در سینما پرداختهایم. نقشآفرینیهایی که هرچند در بیشتر موارد، بهعنوان مکمل بودهاند اما درخشش قابل توجهی پیدا کرده و موردتحسین هم قرار گرفتهاند.
فرزند خاک| کارگردان : محمدعلی باشه آهنگر | محصول : 1387
درباره فیلم : فیلم «فرزند خاک» از فیلمهایی بود که به واسطه داستان جسورانهاش، بهصورت ویژه مورد توجه قرار گرفت. محمدعلی باشه آهنگر در این فیلم سراغ روایتی از جریان تفحص شهدای دفاع مقدس رفت و جزییاتی از جریان یافتن و تبادل پیکر شهیدان را در این فیلم به تصویر درآورد.
مختصات نقش : شبنم مقدمی در این فیلم نقش «مینا» را بازی میکرد. مینا را بهنوعی میتوان کاراکتر اصلی فیلم «فرزند خاک» دانست، همسر شهیدی که سالها بعد از مفقود ماندن پیکر همسرش حالا خبرهایی از احتمال یافتن او به گوشش رسیده و خود راهی منطقهای میشود که احتمال میرود پیکر همسرش در آنجا پیدا شده باشد. او در این مسیر با زنی کرد همراه میشود که شغل خانوادگیشان تفحص پیکرهای بهجا مانده از شهدا در مناطق صعبالعبور است.
جایگاه در کارنامه : بعد از چند همکاری مهم با کارگردانهایی مانند ابراهیم حاتمیکیا و کمال تبریزی در نقشهای فرعی، «فرزند خاک» را میتوان یکی از جدیترین نقشآفرینیهای شبنم مقدمی بهعنوان یک کاراکتر اصلی در داستان دانست.
امروز| کارگردان : رضا میرکریمی | محصول : 1392
درباره فیلم : در کارنامه فیلمسازی رضا میرکریمی، «امروز» یکی از تجربههای متفاوت او محسوب میشود. فیلمی بسیار کمدیالوگ و آرام درباره یک راننده تاکسی به نام «یونس» با بازی پرویز پرستویی که تصمیم میگیرد به یک مسافر گمنام و بهشدت بدحال کمک کند اما با رساندن او به بیمارستان، در معرض قضاوت دیگران قرار میگیرد. او هیچ تلاشی برای دفاع از خود نمیکند.
مختصات نقش : شبنم مجد سرپرستار بیمارستانی است که یونس به آنجا مراجعه میکند تا مسافر باردارش در آنجا وضع حمل کند. شبم مقدمی در ایفای نقش این سرپرستار باید بخشی از قضاوتهای اطرافیان نسبت به این کاراکتر را به تصویر درآورد و اتفاقا حضور موفقی هم در این نقش دارد. او باید با نیش و کنایههایش یونس را در موقعیت قضاوت قرار دهد.
چایگاه در کارنامه : شبنم مقدمی برای نقشآفرینی در این فیلم توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن نقش مکمل را از آن خود کند. «امروز» بهعنوان نماینده سینمای ایران به آکادمی اسکار هم معرفی شد و از این منظر میتوان آن را تجربهای مهم در کارنامه بازیگری مقدمی قلمداد کرد.
نفس | کارگردان : نرگس آبیار| محصول : 1394
درباره فیلم : نرگس آبیار پس از تجربه موفق «شیار 143»، فیلم «نفس» را با تمرکز بر دنیای خیالی یک کودک به تصویر درآورد. فیلمی که در عین فضای فانتزی و خیالانگیزش، روایتی از تحولات تاریخ معاصر ایران را به تصویر درمیآورد. کاراکتر محوری این فیلم دختری به نام «بهار» است که تلاش دارد به درک و دریافتی نسبت به تحولات پیرامون خود برسد.
مختصات نقش : در فیلم «نفس»، شبنم مقدمی نقشی بسیار کوتاه اما بهشدت گیرا را ایفا کرده است. کاراکتر «زن عمو» یکی از شخصیتهای فرعی داستان این فیلم است که با لهجه اصفهانی در یک مونولوگ کوتاه قرار است عقدههای خود نسبت به زن دوم همسرش را در جمع به رخ دیگران بکشد و به تعبیری دل خودش را خنک کند!
جایگاه در کارنامه : بریده کوتاه نقشآفرینی شبنم مقدمی در فیلم «نفس» یکی از بخشهای وایرال شده این فیلم در فضای مجازی است. یک نقش فرعی دیگر که ایفای آن منجر به شکار دومین سیمرغ بلورین بازیگر نقش مکمل از سوی شبنم مقدمی شد.
زاپاس| کارگردان : برزو نیکنژاد | محصول : 1394
درباره فیلم : در همان سالی که شبنم مقدمی نقشی جدی را در «نفس» ایفا کرده بود، نقشافرینی متفاوت او در فیلم کمدی «زاپاس» هم مورد توجه قرار گرفت. این فیلم برزو نیکنژاد، درباره یک تیم فوتبال در یک شهرستان کوچک است که در آستانه صعود به دسته دوم قرار دارد اما بازیگر اصلی آن دچار مصدومیت میشود. داستان فیلم با محوریت خانواده همین فوتبالیست با بازی جواد عزتی روایت میشود.
مختصات نقش : اسم کاراکتری که شبنم مقدمی در این فیلم ایفا کرده است، «خورشید» است. او در واقع معشوقه اکبر با بازی احمد مهرانفر است که ماجرای عشق و عاشقی آنها به موازات ماجراهای مربوط به رابطه میان سعید و رعنا در فیلم روایت میشود.
جایگاه در کارنامه : شبنم مقدمی برای نقشآفرینی در «زاپاس» بهعنوان بازیگر مکمل در کنار فیلم «نفس» یک سیمرغ بلورین دریافت کرد. حضور همزمان این دو فیلم در جشنواره فجر و درخشش مقدمی در هر دو سبب شد که هیأت داوران سیمرغ این بخش را بهصورت مشترک برای هر دو فیلم به او اهدا کنند.
ابدویک روز| کارگردان : سعید روستایی| محصول : 1394
درباره فیلم : این فیلم یکی از مهمترین فیلمهای ساختهشده توسط کارگردانان فیلماولی سینمای ایران طی سالهای اخیر محسوب میشود. «ابد و یک روز» را سعید روستایی کارگردانی کرد و با همین فیلم تبدیل به یک پدیده شد. فیلمی تلخ درباره زندگی یک خانواده که در سایه فقر و اعتیاد، روابطشان دستخوش بحرانهایی شده است.
مختصات نقش : کاراکتر محوری روایت «ابد و یک روز» سمیه با بازی پریناز ایزدیار است که در آستانه یک ازدواج تحمیلی قرار دارد. اعظم یکی از خواهران بزرگتر اوست که شبنم مقدمی ایفای نقش او را برعهده دارد. اعظم مانند دیگر اعضای خانواده بحرانهایی را در زندگی شخصیاش دارد اما او نیز مانند دیگر اعضای خانواده تلاشی برای عیان کردن دردها و مشکلاتش ندارد.
جایگاه در کارنامه : شبنم مقدمی برای نفشآفرینی در «ابدویک روز» در دهمین جشن منتقدان و شانزدهمین دوره جشن دنیای تصویر نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر زن شد. حضور همزمان در این فیلم در کنار «نفس» و «زاپاس» سال 94 را به یکی از سالهای مهم دوران بازیگری او تبدیل کرده است.
آباجان| کارگردان : هاتف علیمردانی| محصول : 1395
درباره فیلم : فیلم «آباجان» در کارنامه هاتف علیمردانی تجربهای متفاوت بود. این فیلمساز که علاقه ویژهای به سوژههای اجتماعی داشت، در این فیلم از موضوعات روز فاصله گرفت و روایت اجتماعی خود را به سالهای دهه 60 برد. فیلم درباره روابط یک خانواده با محوریت آباجان است که زندگیشان تحت تأثیر بمباران شهرها در سالهای جنگ تحمیلی قرار میگیرد.
مختصات نقش : محل روایت داستان «آباجان» زنجان است و از این منظر میتوان تجربه نقشآفرینی شبنم مقدمی در این فیلم را هم در کنار دیگر تجربههای حضورش در نقش زنان شهرستانی قرار داد. شمسی نام کاراکتری است که او در این فیلم بازی کرده و خودش تأکید دارد بسیار از شخصیت واقعیاش دور است. شمسی یکی از زنان طبقه متوسط و بیسواد است که خانوادهاش در موقعیتی بحرانی قرار گرفتهاند.
جایگاه در کارنامه : در کنار دیگر نقشهای مکملی که در این سالها شبنم مقدمی ایفا کرده است، حضور او در «آباجان» هم از نگاه داوران جشنواره فیلم فجر پنهان نماند و او توانست یک بار دیگر برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن، نامزد دریافت جایزه شود.
خجالت نکش| کارگردان : رضا مقصودی| محصول : 1396
درباره فیلم : «خجالت نکش» اولین فیلم رضا مقصودی در مقام کارگردان محسوب میشود. فیلمنامهنویسی که پیشتر در خلق آثار طنز موفقی همچون «لیلی با من است» حضوری موثر داشت و از همین منظر کمدیسازی او در مقام کارگردان هم میتوانست موردتوجه قرار بگیرد. «خجالت نکش» دست روی سوژه بارداری در سنین بالا گذاشت و داستان خود را با محوریت یک زوج سالخورده که میخواهند بارداری خود را از دیگران پنهان کنند، روایت میکند.
مختصات نقش : «صنم» و «قنبر» دو کاراکتر اصلی داستان «خجالت نکش» هستند که ایفای نقش قنبر را احمد مهرانفر برعهده داشت و شبنم مقدمی کاراکتر صنم را بازی میکرد. اتفاق جالب درباره این ترکیب بازیگر، فاصله سنی زیاد هر دو بازیگر با شخصیتهای طراحی شده در داستان بود. صنم به دلیل آنچه حفظ آبروی خود میداند، نمیخواهد دیگران از بارداری و بچهدار شدنش با خبر شوند.
جایگاه در کارنامه : در کارنامه شبنم مقدمی و مشخصا در میان تجربههای کمدی، «صنم» یکی از شاهنقشها محسوب میشود. شبنم مقدمی برای ایفای این نقش، نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهتری بازیگر زن نقش اصلی از جشنواره فیلم فجر هم شد.
درساژ | کارگردان : پویا بادکوبه| محصول : 1396
درباره فیلم : پویا بادکوبه هم از فیلماولیهایی بود که تجربه کارگردانیاش در فیلم «درساژ» موردتوجه جشنوارههای داخلی و خارجی قرار گرفت. فیلم داستانی مرتبط با بحرانهای دوران نوجوانی دارد و داستان آن حول محور دختر نوجوانی بهنام «گلسا» روایت میشود که در ارتباط با پدر و مادر خود دچار بحران است و با همراهی دوستان نزدیکش دست به شیطنتهایی میزند که منجر به یک دردسر پیچیده میشود.
مختصات نقش : شبنم مقدمی در فیلم «درساژ» ایفاگر نقش مادر گلسا بود. مادری که در طول قصه متوجه رابطه نهچندان رو به راه او با همسرش هم میشویم. علی مصفا نقش پدر گلسا را دارد و لکنت این پدر و مادر در برقراری ارتباط با دختر نوجوانشان یکی از محورهای کلیدی در روایت این فیلم است.
جایگاه در کارنامه : فیلم «درساژ» در دوره سیوششم جشنواره جهانی فیلم فجر توانست سیمرغ بهترین فیلماول را از آن خود کند و از این منظر یکی از آثار موفق در کارنامه شبنم مقدمی محسوب میشود. نقشآفرینی قابل قبول همه بازیگران فیلم، از برگبرندههای آن در نگاه منتقدان بود.
زهرمار| کارگردان : جواد رضویان| محصول : 1397
درباره فیلم : جواد رضویان پس از سالها نقشآفرینی در فیلمها و سریالهای کمدی که با استقبال ویژه مخاطبان هم همراه میشد، در اولین تجربه خود در مقام کارگردانی فیلم بلند سینمایی هم سراغ یک سوژه تقریبا کمدی رفت. «زهرمار» البته از آن آثاری نبود که خنده زیادی از مخاطب بگیرد اما سروشکل آن مشابه فیلمهای گیشهپسند بود. فیلم درباره یک مداح است که در مواجهه با یک موقعیت خاص، با کاراکترهای عجیب و غریبی روبهرو میشود.
مختصات نقش : «لیلا» نام کاراکتری است که شبنم مقدمی در فیلم «زهرمار» ایفا کرده است. او با نقشه قبلی تصمیم به نزدیک شدن به حاج حشمت تهرانی از مداحان شناختهشده میگیرد و همین نزدیک شدن، زمینه دردسرهای بسیاری را برای این چهره مذهبی فراهم میآورد.
جایگاه در کارنامه : واقعیت این است که «زهرمار» حتی برای جواد رضویان هم نتوانست موفقیتی به همراه داشته باشد اما نقشآفرینی متفاوت و جسورانه شبنم مقدمی در این فیلم، از اتفاقات قابل توجه کارنامه بازیگری او محسوب میشود که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
شبی که ماه کامل شد | کارگردان : نرگس آبیار| محصول : 1397
درباره فیلم : نرگس آبیار در ادامه تجربههای جسورانه خود در کارگردانی، «شبی که ماه کامل شد» را با سوژهای ملتهب درباره یکی از شناختهشدهترین تروریستهای تاریخ معاصر ایران مقابل دوربین برد. روایت فیلم درباره عشق میان فائزه و عبدالحمید است که در ابتدا یک رابطه ساده به نظر میرسد اما سرانجامی تراژیک پیدا میکند.
مختصات نقش : «عصمت» مادر فائزه است. مادری که با ازدواج دخترش با عبدالحمید بهعنوان یک جوان شهرستانی، مخالف است اما به دلیل علاقه دخترش، از موضع خود کوتاه میآید. فراتر از این موقعیت اما عصمت در داستان «شبی که ماه کامل شد» سرنوشتی بهشدت تراژیک را تجربه میکند و به چشم خود شاهد قربانی شدن فرزندش به دست تروریستها میشود.
جایگاه در کارنامه : شبنم مقدمی تنها یک بار زبان به گلایه از داوریهای جشنواره فجر باز کرد و آن هم برای همین فیلم بود. نقش «عصمت» یکی از نقشهای سنگین و پیچیده در کارنامه مقدمی محسوب میشود که او به خوبی از پس ایفای آن برآمد و عدم حضورش در ترکیب نامزدهای نقش مکمل در آرای هیأت داوران، بهحق جای گلایه هم داشت!
شبنم مقدمی در این سالها در کنار سینما، در سریالهای تلویزیونی و شبکه خانگی بسیاری هم به ایفای نقش پرداخت که از مهمترین و برجسته ترین کارهای تلویزیونی و خانگی او میتوان به بازیاش در سریالهای «مدینه» به کارگردانی سیروس مقدم، «سقوط یک فرشته» ساخته بهرام بهرامیان،«خاتون»ساخته تینا پاکروان و «هیولا» بهکارگردانی مهران مدیری اشاره کرد که برای آخری موفق شد تندیس بهترین بازیگر کمدی را از جشن حافظ به دست بیاورد.