شهاب حسینی از جمله بازیگرانی است که معمولا به کم یا متوسط راضی نمیشود و در انتخاب نقشها و بازی در آنها سعی میکند حتی از خودش هم جلو بزند. هربار سعی کرده با چالشی جدی و مهم روبهرو شود و اثر جدیدی از خودش به نمایش بگذارد. به همین دلیل است که کارنامهاش پر از نقشهای متنوع است. به بهانه اکران فیلم «طلاخون» به کارگردانی ابراهیم شیبانی و بازی شهاب حسینی، مروری خواهیم داشت بر مهمترین نقشهای این بازیگر در سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی. ترتیب فیلمها و سریالها براساس سال تولیدشان آمده است.
شمعی در باد | پوران درخشنده | 1382| در نقش بابک
شهاب حسینی در این فیلم نقشی به نسبت فرعی دارد. او دوست فرزین (شخصیت محوری فیلم با بازی بهرام رادان) است و از آنجایی که فرزین به خاطر ازدواج مجدد مادرش از خانه فرار میکند به او پناه میدهد. او معتاد است و حتی در پایان فیلم مشخص میشود که ایدز دارد. تمام مدت به همراه یک پزشک قلابی مواد تولید میکند و پای فرزین را به مهمانیهای مختلف باز میکند. «شمعی در باد» حکم یک اثر مهم را در کارنامه شهاب حسینی دارد. او در یک بنگاه معاملات ملکی کار میکند و ظاهرا بسیار هم موفق است اما رفته رفته اطلاعاتی دربارهاش به دست میآوریم که این موفقیت برایمان زیر سوال میرود. گاهی اوقات او را بسیار عصبی میبینیم و گاهی اوقات بیش از اندازه خوشحال. شهاب حسینی بازی در «شمعی درباد» نامزد سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
مدار صفردرجه | حسن فتحی | 1384| در نقش حبیب
محور اصلی داستان شخصیتی به نام حبیب پارساست؛ دانشجویی که پدرش سالها پیش در کنسولگری ایران در فلسطین بوده و ابتدای سریال برای اعزام به خارج دچار مشکل میشود. نهایتا اعزام میشود و به سفارتخانه آلمان در فرانسه میرود. به علت حضور در سفارتخانه بخشی از وقایع را شاهد است و از طرف دیگر به واسطهی سفر به فرانسه و آشنایی با چند دختر و پسر یهودی و آلمانی، به طور مستقیم وارد زنجیره اتفاقاتی میشود که با ورود نیروهای آلمان به فرانسه در زندگی آنها رخ میدهد. شهاب حسینی در «مدار صفر درجه» هم از ابتدا تا انتها با تحول شخصیتی روبهرو است. ابتدای سریال او را به عنوان جوانی خام که فقط به تحصیل فکر میکند میشناسیم اما در طول به مرز پختگی میرسد. «مدار صفر درجه» سریال تاریخی مهمی است و از جمله آثار موفق حسن فتحی به حساب میآید و شهاب حسینی هم یکی از مهمترین دلایل موفقیت سریال به حساب میآید.
درباره الی| اصغر فرهادی| 1387| در نقش احمد
بازگشت احمد به ایران بعد از سالها باعث شکلگیری این جمع میشود. همه تصمیم میگیرند حالا که آمده برایش آستین بالا بزنند و برای همین هم سپیده از مربی مهدکودک بچههایش میخواهد تا همراهشان به شمال بیاید. مربی به نام الی که اطلاعات دیگری از او در دست نیست و با گم شدن غیرعادیاش همه چیز بهم میریزد و وضعیت عجیبی رخ میدهد. شهاب حسینی مردی است که بعد از اتمام یک رابطه حالا تصمیم به ازدواج مجدد دارد و ابتدای فیلم از نوع بازیاش میفهمیم از الی خوشش آمده. با این حال این حس را بروز نمیدهد و سعی میکند اشتیاق فقط از نگاه و شاید در حد خیلی کمرنگ در لحن حرف زدنش مشخص شود. حسینی در جشنواره فجر سیوهشتم علاوه بر اینکه برای «سوپراستار» سیمرغ گرفت برای بازی در «درباره الی» هم تقدیر شد.
سوپراستار | تهمینه میلانی | 1387| در نقش کوروش
کوروش زند یک بازیگر مطرح سینماست. بسیار خوشگذران و عیاش است و به خاطر شهرتش میتواند دست به هرکاری بزند. در میان روابط گستردهای که دارد، روزی با دختری نوجوان مواجه میشود که برخلاف سایر طرفدارانش رفتار میکند و میخواهد رفته رفته به او نزدیک شود. او ادعا میکند دخترش است و این مسئله به لحاظ روانی، زندگی کوروش را تحت تاثیر قرار میدهد. مواجهه با یک واقعیت و تبدیل شدن یک شبه از مردی عیاش و خوش گذران به به پدر یک دختر نوجوان اتفاق مهمی بود که شهاب حسینی باید برای «سوپراستار» با آن کنار میآمد. حسینی برای فیلم سوپر استار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. این اولین سیمرغی بود که شهاب حسینی بعد از دوبار نامزد شدن به خاطر بازی در «شمعی در باد» و «رستگاری در هشت و بیست دقیقه» موفق به دریافتش شد.
پرسه در مه | بهرام توکلی | 1388| در نقش امین
داستان از زبان امین، شخصیت اصلی داستان روایت میشود آنهم درحالی که روی تخت بیمارستان است و به خاطر حادثهای در کما به سر میبرد. میخواهد با مرور خاطرات و گذشته اش نکاتی مبهم را برای خودش حل کند و انگار گذشتهاش را تغییر دهد. درک شخصیت امین و بازنمایی حالات روحی و روانی که با آن روبهروست و سیر تدریجی او به سمت فروپاشی از جمله مسائلی است که از عهده هر بازیگری برنمیآید. از این جهت است که بازی شهاب حسینی در نقش امین یکی از مهمترین چالشهایی است که او در مسیر بازیگریاش از سر گذرانده است. حسینی برای بازی در فیلم «پرسه در مه» تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی گرفت و در جشن خانه سینما هم به طور مشترک با «درباره الی» جایزهای نصیبش شد.
جدایی نادر از سیمین | اصغر فرهادی | 1389 | در نقش حجت
بدون شک یکی از بهترین بازیهای شهاب حسینی در فیلم «جدایی نادر از سیمین» رقم خورده است. او به خوبی در جایگاه یک مرد از طبقه خودش قرار میگیرد. رفتارش با توجه به موقعیتی که در ان قرار دارد کاملا منطقی است و حتی از موقعیت و جایگاهش در مقابل نادر دفاع میکند و میگوید: «واقعا تصور شما از ما چیه؟ فکر میکنید صبح تا غروب مثل حیوان میافتیم روی زن و بچهمون و کتکشون میزنیم؟» حسینی بازی یک دست، باورپذیر و کاملا قابل درک از خودش به نمایش میگذارد و با اینکه در مقابل نادر شخصیتی عصبیتر و تندخوتری به نظر میرسد اما در نهایتا تصویری در ذهنمان باقی از او باقی نمیماند.در جشنواره سیونهم برای این نقش دیپلم افختار گرفت. در جشن خانه سینما و انجمن منتقدان تندیس گرفت و جزو گروه بازیگران «جدایی» هم خرس نقرهای برلین نصیبش شد. او در چند جشنواره جهانی دیگر هم نامزد دریافت جایزه شد.
شوق پرواز | یدالله صمدی | 1390| در نقش شهید عباس بابایی
سال 1390 ایفاگر نقش خلبان شهیدعباس بابایی شد. فرمانده شهیدی که زندگی پرفراز و نشیبی داشته است. حسینی برای جان دادن به شخصیت مهمی چون شهید بابایی کاری بسیار سخت داشت که مهمترین بخش آن عبور از پوستهای به نام شهاب حسینی بوده. این بازیگر باید ابتدا همه ذهنیتهای پیشین از خود و کاراکترها را پس میزد و بعد به شمایل شهید بابایی جان میداد. شهاب حسینی به خوبی از عهده این کار برآمد و این نقش را طوری بازی کرد که حالا دیگر تصور حضور بازیگری دیگر در این نقش محال به نظر میرسد. این نقش را طوری بازی کرد که خاص و عام آن را تحسین کردند و همچنان اذعان داشتند که یکی از بهترین نقشهای کارنامه حسینی با سریال شوق پرواز رقم خورده.
شهرزاد | حسن فتحی | 1394| در نقش قباد
قباد شخصیتی بیریشه و بیهدف داشت. همیشه گوش به فرمان بزرگ اقا بود و از خودش اختیاری نداشت. بخش مهمی از زندگیاش را در قماربازی و شرطبندی میگذراند. رابطه عاطفی با همسرش نداشت، مدام عصبی بود، او را تحقیر میکرد و کتک میزد. درواقع تا پیش از مواجهه با شهرزاد، شخصیتی منفور بود. با ورود شهرزاد به زندگی قباد، شخصیتش تغییر کرد. از یک شخصیت منفور به یک فرد عاشق تبدیل شد که حاضر است برای برگرداندن محبوبش دست به هرکاری بزند. شهاب حسینی با کاراکتر قباد مسیر حرکت دقیق یک مرد عیاش و خوشگذران به یک مرد عاشق و سپس مردی شکست خورده و عصیانگر را به درستی روایت کرد. جذابیت قباد و احساساتش نسبت به شهرزاد به حدی بالا رفت که وقتی در قسمت پایانی گلوله خورد، طرفدارانش درفضای مجازی به شدت معترض شدند.
فروشنده | اصغر فرهادی | 1394| در نقش عماد
شهاب حسینی استاد بازی در نقشهایی است که قرار است به تدریج تغییر کنند. اینبار هم ابتدای فیلم تصویری از یک مرد فرهیخته و فرهنگی و شاد و سرزنده را میبینیم که سعی میکند مبادی آداب باشد و رفتاری در شان و منزلت خودش به نمایش بگذارد اما وقتی پای تجاوز به میان میآید، به فردی عصیانگر تبدیل میشود که از آنچه پیشتر بوده کاملا فاصله گرفته است. حتی خلقوخویش با دانشآموزان هم تغییر میکند و آن چارچوب فرهنگی هم نمیتواند تاثیری روی این تغییر داشته باشد. شهاب حسینی برای «فروشنده» جایزه نخل طلای بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به دست آورد. در جشن خانه سینما و جشن حافظ هم برنده جایزه شد.
برادرم خسرو | احسان بیگلری | 1394| در نقش خسرو
حسینی در «برادرم خسرو» نقش خسرو جوانی مبتلا به بیماری دوقطبی را ایفا کرده. نمایش حالات یک بیمار دوقطبی کار بسیار دشواری است. شهاب حسینی باید در قالب خسرو، میتوانست به خوبی از پس ایفای دو حالت متضاد افسردگی و شیدایی بربیاید. مواقعی بیش از حد هیجانزده به نظر برسد و مواقعی آرام در خودش فرو رود. نمایش دقیق این دو احساس، شیوه انتقال احساسان از طریق نگاه و همچنین ارتباط جذابی که با برادرزادهاش برقرار میکرد از جمله نکات مهم این نقش بود. گرچه «برادرم خسرو» فیلم اول احسان بیگلری به حساب میآمد و بازی بازیگرانش مورد قضاوت قرار نمیگرفت اما شخصیت خسرو به یکی از نقشهای ماندگار کارنامه حسینی تبدیل شد و اولین بازیگری بود که توانست از پس نقش یک بیمار دوقطبی بربیاید.