نشست خبری «خروج» ساخته ابراهیم حاتمی کیا در هفتمین روز از جشنواره فجر با حضور کارگردان، بازیگران و عوامل پشت دوربین این فیلم برگزار شد.
ابراهیم حاتمیکیا در پاسخ به دلیل ساخت چنین فیلمی در دولت دوازدهم عنوان کرد: «هر دولتی روی کار بیاید من باز هم به همین شکل فیلم میسازم. از سال 89 تحقیقاتم را برای ساخت «خروج» شروع کردم. منهمه فیلمهایم در ادامه هم هستند.»
او در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره گریم غیرواقعی رییسجمهور در فیلم گفت: «به شما مربوط نیست که من رییسجمهور را نشان میدهم یا نه. من در فیلم دلم میخواست همینقدر که دیدید نشان بدهم.»
سام قریبان درباره همبازی بودن با پدرش گفت: «بازی در این نقش فرصتی بود که ابراهیم حاتمیکیا برایم به وجود آورد کمی نگران بودم زیرا ما در فیلم پدر و پسر نبودیم و ممکن بود این موضوع برای مخاطب باورپذیر نباشد. بعد از 26 سال دوباره توانستم رو به روی پدرم بازی کنم.»
پانتهآ پناهیها هم در پاسخ به این سوال که آیا نگران شباهت این نقش به نقشی که در فیلم «نفس» ایفا کرده نبوده است، عنوان کرد: چرا این نگرانی را داشتم چون همیشه برای بازی در یک نقش نگرانم. امیدوارم شما از حاصل فیلم «خروج» راضی بوده باشید.»
فرامرز قریبیان درباره حضور در این فیلم گفت: «من نقشهای معترض را دوست دارم به این دلیل که خودم هم یک معترض هستم. «خاک»، «گوزنها»، «سفیر»، «سناتور» همگی نقشهای معترضی بودند و من این نقشهای را بسیار دوست دارم.»
حاتمیکیا در پاسخ به این سوال که آیا برای «خروج» هم انتظار دریافت سیمرغ دارد، اظهار کرد: «من آنقدر در طول 35 سالی که در سینمای حرفهای کار میکنم فیلم ساختهام که توجه نشدن به فیلمهایم برایم عادی است و هیچ مشکلی هم ندارم. به فیلم «پیراهن یوسف» یا «چ» اصلا توجهی نشد. همه چیز به داورانی که در این دوره حضور دارند بستگی دارد زیرا تصمیم گیری دست آنهاست.»
او همچنین درباره اینکه چرا «خروج» از لیست آرای مردمی حذف شده، گفت: «ای کاش بعدا هیئتی تشکیل شود و از کسانی که کارت در دستشان است تحقیق شود، این بار مهندسی به ظاهر ساده اما در اصل پیچیدهای انجام شده است، همه چیز را به زمان ارجاع میدهم زیرا تنها زمان است که نشان میدهد کدام فیلم در تاریخ و اذهان مردم میماند.»
کارگردان «آژانس شیشهای» درباره انتقادهایی که نسبت به فیلم «خروج» شده، اذعان داشت: «گناه ما کارگردانها چیست که فیلم میسازیم، برای ما دادگاه تشکیل میشود. برای چه بعضی از دوستان تا این حد بیحیا هستند؟ علی حاتمی از دنیا رفت الان جای او پر شده است؟ از اذیت کردن ما لذت میبرید؟ از این فضا دلخورم. «خروج» بیستمین فیلم من است و هرسال در نشست خبری جشنواره حضور پیدا میکنم اما هر سال بدتر از سال بعد می شود. انصاف داشته باشید، برای هر فیلمم عمرم را گذاشتهام، عریانگری تا این اندازه درست نیست. ما سربازان فرهنگی این نظام هستیم برای چه با ما درست برخورد نمیشود؟»
کارگردان «خروج» با اشاره به اینکه فیلمنامه سه بار نوشته شده، عنوان کرد: «زمانی که سال 97 این ماجرا اتفاق افتاد و با توجه به مستند بودنش به نظرم برای این سرنوشت جذاب بود و آن را برای «خروج» انتخاب کردم.»
او ادامه داد: «زمانی که نوشتن فیلمنامه را شروع کردم هنوز جریانات آبان اتفاق نیفتاده بود. مطالبهگری باید اتفاق بیفتد. میتوانم فیلمی بسازم که حتی از بودنمان پشیمان شویم اما من کشورم را دوست دارم. تنها تغییراتی باید رخ دهد که لازم و ضروری است.»
حاتمی کیا در پاسخ به این سوال که چرا درباره حوادث آبان ماه هیچ واکنشی نشلن نداده گفت: «من فیلمم را میسازم و ترجیح میدهم آنچه به عنوان فیلمساز صلاح میدانم و هرآنچه که دغدغهام است را به تصویر بکشم. من با فیلم هایم حرف هایم را میزنم نه از طریق اینستاگرام و فضای مجازی. حاتمیکیایی که حالا رو به روی شما نشسته و درباره تمام مسائل نیز فیلم ساخته است. آنچه اکنون ساختهام تمام چیزی است که بلدم و باقی فیلمهایی که ساختهام نیز همان چیزی بودهاند که دغدغهاش را داشتهام. انتظاری که از من میرود تا فیلمهای خوشایند دیگران را بسازم اصلا درست نیست، تا الان حتی یک فیلم سفارشی نساختهام و نظر کسی برایم اهمیت ندارد.»
حاتمیکیا همچنین در پاسخ به این سوال که فیلم ساختن با پول یک نهاد چه واکنشی از سمت مردم به دنبال دارد؟ یادآور شد: «برایم فرقی ندارد با پول کدام نهاد فیلم میسازم. مگر اوج، نان خانه شما را برداشته؟ چرا این چیزها را مشکل میدانید؟ البته میدانم مشکلتان همکاریام با موج نیست… من میتوانم با تهیهکنندگانی با بودجههای میلیاردی فیلم بسازم اما همکاری با اوج که سرمایهاش نیز مشخص است، ترجیح میدهم.»
او درباره اینکه اوج دخالتی در فیلمنامه و خروجی کار نداشته، عنوان کرد: «بچههای اوج حتی یک نقطه روی فیلمنامه من نگذاشتند. من به بچههای اوج گفتم حتی شما ممکن است اذیت شوید ولی گفتند اینها حرف ماست.»
حاتمی کیا نسبت به هجمههایی که به او وارد میشود، اینگونه پاسخ داد: «آنچه که گفتم مال خودم است ممکن است انتظاری از حاتمی کیا داشته باشید چرا با حاتمی کیا حاتمی کیا را میزنید همه فیلم هایم بر اساس روز و حال و احوالم که در آن میزیستهام ساختهام اینکه میگویید از من بعید بود چیست. من نمیگویم شرمنده از این سکانس هستم همه را از ته دلم و خودم ساختم.»
فرامرز قریبیان در بخش دیگری از نشست عنوان کرد: « من معتقدم این فیلم بهترین کار کارنامه من است. من وقتی این فیلمنامه را خواندم دوست داشتم. در این هفت سال پیشنهادهای زیادی شد، از هیچکدام خوشم نیامد دلم میخواست با کاری که دوست دارم از حرفهام خداحافظی کنم و وقتی این فیلمنامه را خواندم دیدیم این فرصت پیش آمده است.»
او در ادامه گلایههایی از اتفاقات پیش آمده در جشنواره سالهای گذشته سر داوریاش در دوره سی و دوم اعلام کرد: «در زمانی که «عصبانی نیستم» در جشنواره شرکت کرد و من جزو داوران بودم، جایزه بازیگری برای نوید محمدزاده بود و پایش ایستادم و این قضیه را به مطبوعات آوردم. گفتند اگر «عصبانی نیستم» را تحویل بگیرید بد میشود و از مجلس زنگ زدند و گفتند که در این صورت جشنواره را بهم میریزیم. بعدها به خاطر اینکه من افشاگری کردم چه اتفاقی در آن دوره افتاد فیلم پسرم یعنی «۳۰ درجه» را در جشنواره راه ندادند. ما این چیزها را از قبل دیده ایم که در این جشنواره رخ داده است برای همین من ترجیح میدهم نباشم در این سینما»
اما ابراهیم حاتمیکیا در واکنش به قهر فرامرز قریبیان از سینما بیان داشت: «فاصله گرفتن قهرآمیز آقای قریبیان از سینما غمانگیز است. امیدوارم ایشان این حرف را خیلی جدی نزده باشند. چرا که حضور او برای جوانان درس است و میتواند نکات و راههای جدید به آنها نشان دهد.»
او در پایان این نشست پر حاشیه در واکنش به این موضوع که خودش مانع اکران «گزارش یک جشن» شده، گفت: «دروغ محض و کذب است. اف بر کسی که گفته من جلو اکران فیلمم را گرفتهام. من همه فیلمها را دوست دارم و «گزارش یک جشن» هم متعلق به آن زمانه است و این طرف و آن طرف هم ندارد.»