«درخت گردو» پنجمین فیلم بلند سینمایی محمد حسین مهدویان یکی از متفاوت ترین فیلم های کارنامه این کارگردان است که اوایل شهریور 1400 در سینماها اکران شد و از جمعه پنجم فروردین 1401 پخش آنلاین آن از تلوبیون پلاس شروع شد.
محمد حسین مهدویان بعد از سه همکاری متوالی با سید محمود رضوی که منجر به ساخت فیلم های « ماجرای نیمروز»، « لاتاری»، « ماجرای نیمروز 2 ، رد خون»شده بود، پنجمین فیلم بلند سینمایی اش را با تهیه کنندگی مصطفی احمدی و با سرمایه گذاری « اول مارکت» جلوی دوربین برد. او در این فیلم دست به تغییرات گسترده ای در ترکیب بازیگرانش زد که ماحصل آن حضور پیمان معادی، مهران مدیری و میناساداتی بود. در جمع این بازیگران، چهره جدیدی به نام « مینو شریفی» هم حضور داشت که نقش مقابل پیمان معادی را بازی می کرد. او بعدها توسط همایون اسعدیان برای نقش اول سریال « خسوف» انتخاب شد. در مجموع ترکیب کاملا متفاوت و البته کنجکاو برانگیز فیلم به گونه ای بودکه همه منتظر بودند تا ببینند نتیجه آن چه می شود.
مهدویان در این فیلم به موضوع بمباران شیمیایی سردشت و عوارض ناشی از آن بر زندگی افرادی که در معرض این بمباران وحشیانه قرار گرفته بودند، ورود کرده بود. او به مانند کارهای گذشته اش فیلمنامه این اثر را با همکاری ابراهیم امینی نوشت. اما اتفاق جالبی که این کارگردان خلاق در ساخت «درخت گردو» رقم زده بود این بود که فیلمش را با سه فرمت مختلف فیلمبرداری کرد. او دهه 60 را با فرمت 16 میلی متری، دهه هشتاد را با فرمت 35 میلیمتری و در نهایت دهه 90 را به طریقه دیجیتال جلوی دوربین برد.
«درخت گردو» طبق پیش بینی ها به بخش مسابقه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر راه پیدا کرد و در این رویداد از آن رونمایی شد. فیلم مورد استقبال فوق العاده مخاطبان قرار گرفت ، چشمان خیس و گریان تماشاگران در پایان فیلم از لحظات بدیعی بود که از «درخت گردو» در جشنواره سی و هشتم به یادگار ماند. منتقدان هم به این ساخته مهدویان روی خوش نشان دادند. آریا قریشی درباره این فیلم نوشت :« سوژه فیلم بهتنهایی برای متأثر کردن تماشاگر کافی است و اجرای خوب مهدویان، بازی معرکه معادی و کودکان فیلم و فیلمبرداری درخشان هادی بهروز، به افزایش این تأثیرگذاری کمک کرده است. » خسرو نقیبی دیگر منتقدی بود که درخت گردو را مورد ستایش قرار داد و درباره آن گفت :« محمد حسین مهدویان درام را به خوبی میشناسد و هربار که درام را در کارهای خود پر رنگتر میکند موفق است. چشمان خیسی که بعد از تماشای درخت گردو دیدید به خاطر درامنمایی این کارگردان در فیلم است. او فیلماش را با بازیگران ناشناس نمیسازد و به مخاطب احترام می گذارد. در همان ایام جشنواره همه متفق القول بازی قدرتمندانه پیمان معادی را ستایش کردند، اما در عوض از انتخاب مهران مدیری به شدند انتقاد کردند و بازی او را پاشنه آشیل فیلم دانستند. حدود یکسال بعد مدیری در مراسم جشن حافظ به بازی ضعیف و تصنعی خودش در فیلم « درخت گردو» اعترافی صادقانه کرد و گفت :« من افتضاحم در فیلم « درخت گردو» . این را واقعا میگویم. من خیلی در آن فیلم بد بازی کردم. یعنی وقتی فیلم را دیدم نفهمیدم چرا بازی کردم.»
محمد حسین مهدویان هم در نخستین اظهار نظرهای خود درباره درخت گردو آن را یکی از سخت ترین فیلم های کارنامه کاریش عنوان کرد و گفت :« این فیلم نسبت به فیلمهای قبلیام از چند جهت دشواریهای بیشتری داشت. زبان، فرهنگ و جغرفیای فیلم برای من ناآشنا بود و باید این آشنایی صورت میگرفت. کارکردن با سه بچه کوچکی که بازیهای سختی هم داشتند از این جهت سخت بود که باید به لحاظ فیزیکی و روحی مراقبت میشدند. همچنین گریم بازیگران جزو چالشهای فیلم بود. ما در صحنههایی که حیوانات را نشان دادیم از دامپزشکانی استفاده کردیم که بدون آسیب زدن به حیوانات صحنههای باورپذیر شیمیایی شدن را به تصویر بکشیم. سعیمان بر این بود که عمق فاجعه را بتوانیم روی پرده سینما به تصویر بکشیم.» او در بخشی دیگری از صحبت هایش هم تاکید کرد که می توان فیلم ملی ساخت و در آن حکمرانی را هم نقد کرد :« من همیشه درباره موضوعات ملی فیلم میسازم. با «درخت گردو» سعی کردم فیلمی بسازم که در عین حال که ملی است نقد شیوههای حکمرانی در آن وجود دارد. اقلیتهای کشورمان تاوان بسیاری برای وطن دادهاند و همیشه کنار گذاشته شدهاند آنها برای وطن آسیب دیدهاند؛ اما به خاطر اینکه همزبان پایتخت نشینان نبودند کسی توجهی به آنها نکرده است.»
« درخت گردو» در نهایت در ده رشته کاندیدای سیمرغ بلورین شد و در پایان موفق شد در رشته بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد و همچنین بهترین فیلم از نگاه مردم برنده سیمرغ شود.
بعد از پایان جشنواره قرار بر این بود تا « درخت گردو» خیلی زود روانه اکران شود، اما شیوع ویروس کرونا و متعاقب آن تعطیلی سینما موجب شد تا نمایش آن تعلیق شود. در نهایت و در حالیکه تمام شهرهای ایران در وضعیت پر خطر بودند و سینماها با ظرفیت 40 درصدی فعالیت خود را از سرگرفته بودند، شورا صنفی نمایش برای ترغیب مخاطبان برای حضور در سینماها اعلام کرد که فیلم « درخت گردو» به زودی روانه اکران می شود. سرانجام بعد از کش و قوس های فراوران این فیلم در حالیکه واکسناسیون عمومی تازه شروع شده بود از یازدهم آبان 1400 روی پرده رفت. درخت گردو در نهایت توانست با جذب 167,237 مخاطب از مرز فروش 3 میلیارد و 700 میلیون تومان عبور کند.
این فیلم با پایان اکران عمومی اش در سینماها ، از پنجم فروردین ماه 1401 پخش آنلاین خود را در پلتفروم « تلوبیون پلاس» شروع کرد. نکته تاسف بار درباره اکران آنلاین فیلم، تکثیر و نمایش غیر قانونی آن ساعاتی بعد از بارگذاری در شبکه ها ماهوره ای و سایت های غیر قانونی دانلود فیلم است.
دیدگاهها 1