محمد علی فردین قرار بود در سریال ماندگار امام علی (ع) ایفاگر نقش مالک اشتر باشد، اما مجوز بازی او از طرف تلویزیون صادر نشد تا این نقش در نهایت به «داریوش ارجمند» برسد.
محمد بیک زاده تهیه کننده سریال امام علی(ع)، سال 1398 در گفت وگویی مفصل با خبرآنلاین به تشریح متن و حاشیه تولید این سریال پرداخت . در ادامه مرری گذار داریم بر فرازهای مهم این گفت وگو.
♦ دنبال بازیگر نقش ولید بودیم و آدمهای مختلفی آمدند و صحبت کردیم و رد شدند. یک روزی دور هم نشسته بودیم. رضا شریفینیا خیلی شیرین و بامزه و اهل پیچاندن حرف است. قشنگ یک حرف را از یک موضوعی به موضوع دیگری میپیچاند. من به شوخی گفتم خود این فلان فلان شده ولید است. من به داوود، داوود به عبدالله… همه به هم نگاه کردیم و عبدالله او را برای تست گریم برد و شد خود خود ولید.
♦ برای نقش مالک اشتر، ابتدا صحبت از فردین شد، البته برای خیلی از نقشها صحبت خیلی از بازیگران قبل از انقلاب شد. برای خیلیها مجوز بازی گرفتیم اما برای بازی فردین اجازه ندادند. علتش هم خیلی ساده است، ما قهرمان زنده نمیخواهیم. فردین برای توده مردم قهرمان بود. فردین را نپذیرفتند ولی علی آزاد را پذیرفتند؛ در حالی که اگر به تصاویر سینمای قبل انقلاب برگردیم فردین سمبل جوانمردی و آزادگی بود و علی آزاد سمبل نامردی و ناجوانمردی!!! علی آزاد هم نقش ابنعباس را بازی کرد. فخری خوروش و داوود رشیدی را هم ما پیشنهاد دادیم و مهدی فریدزاده مجوز بازیشان را گرفت. ولی فردین را اجازه ندادند،
♦ علت انتخاب داریوش ارجمند برای نقش « مالک اشتر» بازی فوق العاده اش در فیلم «ناخدا خورشید» بود. خیلی بازی قَدَری بود. خود جنس بود و الحق و الانصاف بازیاش در این فیلم را به همان قوت و قدرت در سریال « امام علی (ع) » تکرار کرد.
♦ بیشترین دستمزد را ارجمند گرفت. قبل از ما کاری انجام داده بود که ۲۵۰ تومان گرفته بود ولی ما با داریوش قرارداد ۱۰۰تومن بستیم که ۵تومن مالیات برمیداشتیم، ۹۵تومان میدادیم. حتی یادم است داریوش غر زد که من دستمزد قبلی که گرفتم ۲۵۰تومان بود، اقلا یک رقمی بزن که صدتومان رند شود. گفتم خیلی حرف بزنی، اینجا نوشتم مالک اشتر، در تیتراژ یک ضمه میگذارم روی الف میشوی مالک اُشتر. این تهدید را کردم به شوخی و او گفت هر طور صلاح میدانی.
♦ افسانه بایگان، نیکی کریمی یا مرجانه گلچین و فریماه فرجامی برای نقش « قطام» کاندیدا بودند، اما چون بالرین نبودند انتخابشان نکردیم. فن چرخیدن، راه رفتن، حرکت بدن و اینها برای ما مهم بود. ویشکا آسایش در انگلیس تحصیل کرده بود و باله بلد بود. عمدهترین دلیل انتخابمان همین بود.
♦ خیلیها بودند که میشد کارگردانی سریال را به آنها سپرد. از مهرجویی و علی حاتمی تا داریوش فرهنگ و افخمی و نیکپور ولی همه اینها مدعی بودند، اما داوود هنوز به ادعا نرسیده بود و هوشمند بود. این آدم به درد این میخورد که شما انشای خودت را روی این کاغذ سفید بنویسید. آدمی که ادعا ندارد، تواضعش هنوز دست نخورده و گوش شنوا هم دارد.
♦ سریال امام علی (ع) با بودجه 27 میلیون تومانی کلید خورد و در نهایت با ۲۶۹میلیون تومان بسته شد. همزمان «تنهاترین سردار» با نزدیک به دومیلیارد تومان بودجه ساخته شد.
♦ ما مقدار اندکی بودجه میخواستیم تا پایان امام علی را بسازیم و موفق نشدیم آن را بگیریم.فکر میکنم بیست، سی میلیون نیاز داشتیم تا آن چیزی که داوود نوشته بود را بسازیم ولی به ناچار طور دیگری تمام شد!
سریال «امام علی (ع)، نخستین بار در سال 1375 روی آنتن شبکه یک رفت . در تمامی نظرسنجیهای انجام شده پیرامون بهترین سریال تاریخ تلویزیون، این مجموعه تاریخی- مذهبی همیشه جز سه سریال برتر قرار گرفته است.