امروز تولد پارسا پیروزفر است. یکی از محبوبترین و کمحاشیهترین بازیگرهای سینما و تلویزیون که در تئاتر هم به واسطه تئاترهای مهمی که روی صحنه برده بسیار مورد توجه است.
به گزارش فیلمنیوز، پارسا پیروزفر این روزها به واسطه بازی در فیلم «مجبوریم» و سریال «یاغی» بیش از پیش در مرکز توجههاست. از اوایل دهه هفتاد با چند سریال تلویزیونی به مخاطبان معرفی شد و بعد از آن در سینما هم جایگاهی ویژه پیدا کرد. پیروزفر از جمله بازیگرانی است که کم و گزیده کار میکند اما در میان انتخابهایش گهگاه گزینههایی نادرستی هم به چشم میخورد. مروری داریم بر 10 اثر مهم کارنامه این بازیگر.
در پناه تو | حمید لبخنده | 1373
سابقه معرفی پارسا پیروزفر به مخاطبان تلویزیونی به سال 1373 و بازی در سریال «در پناه تو» به کارگردانی حمید لبخنده برمیگردد. گرچه تیر سانسور، بیشتر از همه نقش پارسا را هدف گرفته بود و در نسخهای که روی آنتن رفت، عملا نقش چندانی نداشت اما به عنوان یکی از جوانهای دانشجوی این سریال، همان زمان هم بسیار مورد توجه قرار گرفت. همین مسئله باعث شد که لبخنده در «در قلب من» نقش پررنگی برایش در نظر بگیرد.
شیدا | کمال تبریزی | 1377
پیروزفر در دهه هفتاد بعد از چند نقش کوتاه در فیلمهای «مجسمه» و «پری»، با «ضیافت» و «مرسدس» بیش از پیش در مرکز توجهها قرار داشت تا اینکه سال 1377 در فیلم «شیدا» به کارگردانی کمال تبریزی نقشی اصلی را به عهده گرفت. پیروزفر در این فیلم، عاشقانهی متفاوتی را به همراه لیلا حاتمی رقم زد. او پسری از خانوادهای مرفه بود که در جنگ از ناحیه چشم مجروح میشد و رفتهرفته با کمکها و حمایتهای شیدا به زندگی برمیگشت. پیروزفر در دوره سوم جشن خانه سینما برای بازی در این فیلم نامزد دریافت جایزه شد.
سفر سبز | محمدحسین لطیفی| 1381
سال 1381 بازی پیروزفر در سریال «سفر سبز» به کارگردانی محمدحسین لطیفی اتفاق مهم دیگری را در کارنامهاش رقم زد. پیروزفر نقش پسری آلمانی به نام دنیل را بازی میکرد که در ایران متولد شده بود اما هیچ تصوری از ایران و مردمانش نداشت. حالا بعد از سالها به ایران برمیگشت تا خانواده واقعیاش را پیدا کند. پیروزفر از آن جهت که چهرهاش شباهت زیادی به آلمانیها داشت و همچنین به این دلیل که توانست در این نقش خودش را بهخوبی پیدا کند، موفقیت زیادی به دست آورد.
اشک سرما| عزیزالله حمیدنژاد| 1382
«اشک سرما» به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد، یکی از مهمترین فیلمهای کارنامه پارسا پیروز فر است. این فیلم یکی از عاشقانهترین آثاری است که درباره جنگ ساخته شده. داستان در دوران درگیری کردستان روایت میشود و پیروزفر نقش سربازی به نام کیانی را بازی میکند که تخصص زیادی در خنثی کردن مین دارد. کیانی هنگام انجام وظیفهاش با دختری کرد مواجه میشود که طعمهای است برای پرت کردن حواس سربازهای ایرانی. ماجرا اما برای او فرق میکند. تغییر تدریجی احساسات کیانی و بازی درجه یکش مقابل روناک، فضای جذابی را پدید میآورد. پیروزفر برای این فیلم از جشنواره فیلمهای آسیایی دهلینو، جایزه گرفت و نامزد تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد از هشتمین جشن خانه سینما شد.
مهمان مامان| داریوش مهرجویی| 1382
قرار بود نقش همسایه معتاد گردوفروش را محمدرضا گلزار بازی کند. اگر این اتفاق میافتاد، پارسا یکی از مهمترین نقشهایش را از دست میداد. او با ظاهری متفاوت در قامت یک معتاد در این فیم ظاهر شد. مردی که مدام سیگار گوشه لبش است، چرت میزند و راه رفتنش مثل معتادهاست. هیچ چیز در دنیا برایش اهمیت ندارد. عاشقانه زنش را دوست دارد اما اعتیاد اجازه نمیدهد همیشه رفتاری درست داشته باشد. در جایی از فیلم برای کمک در فراهم کردن شام بعد از سالها به خانه پدر و مادرش میرود و یخچال و فریزرشان را غارت میکند.
در چشم باد| مسعود جعفری جوزانی| 1382
مسعود جعفری جوزانی در سریال «در چشم باد» زندگی پسربچهای به نام بیژن را از دوران کودکیاش در دوران میرزا کوچکخان جنگلی تا پیریاش در دوران جنگ ایران و عراق به تصویر کشیده بود. بخش کودکی بیژن را ارسلان قاسمی بازی میکرد و ایفاگر نقش از جوانی تا پیری به عهده پارسا پیروزفر بود. درواقع تمام ماجراهای سریال روی دوش شخصیت بیژن با بازی پیروزفر قرار داشت. شاید «در چشم باد» ضعفهایی داشت و با نقدهایی روبهرو بود، اما بازی پیروزفر جزو نقاط قوت این سریال به حساب میآمد و به ماندگاریاش کمک کرد.
نقاب | کاظم راستگفتار| 1383
شاید به تعبیر اهالی سینما «نقاب» فیلم قابل قبولی نباشد اما این فیلم زمان اکرانش در سال 1386 سروصدای زیادی به پا کرد. امین حیایی و پارسا پیروزفر، زوج جذابی را در تشکیل دادند و در نقش جوانهایی که با بهرهکشی از زنان ثروتمند، روزگار میگذراند بازی موفقی به نمایش گذاشتند. پیروزفر شگرد خوبی برای بازی در این فیلم پیش گرفته بود. روی حرکات و احساساتش تسلط زیادی داشت. تلاش میکرد تا مخاطب او را به عنوان یک پسر عاشق باور کند و تا اواسط فیلم به خیالش هم نرسد که چهره واقعیاش را پشت نقاب پنهان کرده است.
اینجا بدون من| بهرام توکلی | 1389
پیروزفر در «اینجا بدون من» نقشی کوتاه اما اثرگذار بازی کرد. او در جایگاه معشوقِ دختری ساده و تنها که به خاطر مشکلات جسمانیاش گوشهگیر شده بود، جایگاه ارزشمندی در فیلم داشت. دختری که با شنیدن صدای ضبط شدهی دوست برادرش به او علاقهمند شد و با این عشق یکطرفه انگیزه زندگی پیدا کرد. پیروزفر در نقش مردی حمایتگر، مهربان و خوشرو به خانه آنها وارد شد و توجه همه را جلب کرد اما فاش رازی درباره نامزدیاش همهچیز را بهم ریخت. بخش مهمی از بار احساسی فیلم روی دوش بازی پیروزفر قرار داشت.
تیتی| آیده پناهنده | 1399
در «تیتی» نقش فیزیکدانی را دارد که موفق شده فرمولی بنویسد و ثابت کند که سیاهچاله بزرگی نزدیک است جهان را فرا بگیرد. او هنگام اثبات این مسئله، به مشکل مغزی بر میخورد و مجبور میشود عمل جراحی کند. در بیمارستان همسرش کاغذهایی که فرمول ابراهیم در آنهاست به خدمهای به اسم تیتی میدهد تا دور بریزد. وقتی ابراهیم به هوش میآید سراغ کاغذهایش را از تیتی میگیرد و زندگیاش به او گره میخورد. دنیای پر از منطق او با دنیای پر احساس تیتی در کنار هم قرار میگیرد و وضعیت جذابی پدید میآورد. در مسیر فیلم تغییر تفکر ابراهیم را شاهد هستیم. او از مردی تک بعدی رفتهرفته به مردی تبدیل میشود که برای دفاع از تیتی مقابل همسرش میایستد و درکل به نگاهی جدید میرسد.
یاغی | محمد کارت | 1401
بهمن با بازی پارسا پیروزفر، قدرتمندترین شخصیت در سریال «یاغی» است. در ظاهر خوش رفتار است. با وجود ثروت فراوانی که دارد انسانی رفتار میکند و تمام تلاشش را برای درخشش نوجوانهای کمتر برخوردار ایرانی در مسابقات جهانی کشتی میکند اما برخلاف ظاهر مهربانش، روحیهای کاملا خشن دارد و اهداف قاچاقی بزرگ در سر میگذراند. او حتی به همسرش هم دروغ گفته و با مشارکت در قتل پدر همسرش مال و اموال او را صاحب شده است. درحال حاضر «یاغی» به کارگردانی محمد کارت، قسمتهای پایانی را میگذراند و یکی از مهمترین سریال شبکه نمایش خانگی است. فیلمنامهاش با برداشت از روی رمان «سالتو» نوشته مهدی افروزمنش ساخته شده اما کارت سعی کرده به فراخور ویژگیهای سریال، برخی شخصیتها و بخشهایی از داستان را تغییر دهد. بازی علی شادمان در کنار پارسا پیروزفر بسیار به چشم آمده و جزو نکات مثبت سریال است.