لیلا حاتمی بارها و بارها روایتگر نقشهایی در آثار عاشقانه سینمای ایران بوده است. از «دلشدگان» گرفته تا «شیدا» و «رگ خواب» و … در بعضی از این فیلمها، حاتمی خودش نقش عاشق را بازی کرده و شیوه این ابراز عشق و نمایش احساسات توسط او بسیار درخشان به نظر میرسد. در بعضی دیگر ایفاگر نقش معشوق است و از این جهت شاید نرمشهای عاشقانه را در رفتارش نبینیم اما بهرحال یکی از عناصر پیش بردن ماجرای عاشقانه فیلم به حساب میآید. به بهانه اکران فیلم «تصور» مروری داریم بر مهمترین عاشقانههای لیلا حاتمی.
به گزارش فیلمنیوز، شاید سایر اثار لیلا حاتمی را هم بتوانیم از جنبههایی عاشقانه تفسیر کنیم اما در این پرونده سعی کردهایم روی آثاری دست بگذاریم که مفهوم عشق در آنها نقش پر رنگتری داشتهاند.
دلشدگان | کارگردان: علی حاتمی | محصول : 1370
لیلا حاتمی در فیلم «دلشدگان» نقشی کوتاه دارد. او برادرزاده نابینای سفیر عثمانی است که در مجاورت باغ پانسیون محل اقامت گروه موسیقی ایرانی زندگی میکند. صدای دلنشین طاهرخان، خواننده ایرانی، حال او را خوش میکند. طاهر با او دیدار میکند و دلباختهاش میشود اما این دیدارها زیاد طول نمیکشد. چون هوای سرد و موذی فرنگ طاهرخان را که جسماً آدم ضعیفی است، دچار ذات الریه میکند و مجالی برای این عاشقی برایش نمیماند.
لیلا | کارگردان: داریوش مهرجویی | محصول : 1375
«لیلا» شروعی عاشقانه دارد. زن و مردی جوان که زندگی عاشقانهای را تجربه میکنند و هیچ مشکلی پیش رویشان نیست. دخالتهای مادرشوهر و مطرح شدن مسئله نازایی لیلا، ماجرا را به سمتی دیگر میبرد و لیلا از عشق بالایی که به همسرش دارد تصمیم میگیرد، او را از حق پدر شدن محروم نکند. لیلا درحالیکه از درون رفته رفته به سمت نابودی میرود، عاشقانه همسرش را برای وصال با زنی دیگر همراهی میکند اما درست در شب عروسی، وقتی خانه را برای عروس و داماد خالی میکند، به فروپاشی میرسد و دیگر نمیتواند همسرش را ببیند و با او زندگی کند. با اینکه لیلا را به عنوان اثری عاشقانه نمیشناسیم اما عشق لیلاست که از ابتدا تا انتها در جریان است.
شیدا | کارگردان: کمال تبریزی | محصول : 1377
«شیدا» عاشقانهای در دل جنگ است. داستان در زمان حال آغاز میشود و بخش اصلی داستان فیلم در یک فلاشبک روایت میشود؛ زمانی که کاراکتر «شیدا» با نقشآفرینی لیلا حاتمی پرستار یک بیمارستان در سالهای جنگ بوده و مسئولیت مراقبت از مجروحان جنگی را برعهده داشته است. زمانی که جانبازی را با چشمهای مجروح به بیمارستان محل مأموریت او میآورند، به توصیه یکی دیگر از جانبازان، شیدا مأمور میشود برای تسکین و آرامش او برایش قرآن بخواند. همین رابطه ساده میان پرستار و بیمار آرامآرام تبدیل در قلب بیمار، شعله عشق را روشن میکند. «شیدا» در سال 78 روانه پرده سینماها شد و توانست با جذب بالغبر یک میلیون مخاطب به سینماها، رقمی در حدود 282 میلیون تومان را در گیشه به نام خود ثبت کند.
چهلسالگی | کارگردان: علیرضا رئیسیان | محصول: 1388
مهمترین ویژگی فیلم «چهلسالگی» که در همان بازه ساخت هم موردتوجه قرار گرفت، اقتباس آن از روی رمانی به همین نام بود. رمانی که داستان آن درباره مواجهه یک زن متأهل در آستانه چهلسالگی با حسرتهای گذشته است. قهرمان اصلی داستان «چهلسالگی» زنی به نام نگار است که لیلا حاتمی در دو بازه سنی متفاوت ایفای نقش او را در فیلم برعهده دارد. نگار حالا زنی چهلساله است که با همسرش فرهاد زندگی مشترک موفقی هم دارد اما خبر بازگشت عشق قدیمیاش کورش، او را با چالشهای فکری و روحی مواجه میکند. لیلا حاتمی هم 40 سالگی نگار را ایفا کرده است و هم در سکانسهای فلاشبک که قرار است شاهد گذشتههای عاشقانه نگار و کورش در فیلم باشیم، در نقش جوانی این کاراکتر هم ظاهر شده است.
پرسه در مه | کارگردان: بهرام توکلی | محصول: 1388
راوی اصلی فیلم «پرسه در مه» آهنگسازی به نام امین است که در همان آغاز فیلم از احساسات ویژهاش به دختر همسایه در دوران کودکی میگوید و در تلاش است شمایلی از بزرگسالی این دختر و عاشقانههایش با او را در خیالش بازسازی کند. امین در کما فرورفته و حتی دلیلش را هم به یاد نمیآورد، اما تلاش دارد که داستان یک زندگی عاشقانه را در ذهن خود بازسازی کند و برای دختری که قرار است نقش اصلی این داستان باشد، چه نامی بهتر از «رویا». لیلا حاتمی در فیلم «پرسه در مه» نقش رویا را بازی میکند. او در تفکرات رویاگون امین، شمایلی از یک معشوق را دارد که از سالهای دانشجویی دلبسته هم بوده و آرامآرام وارد یک زندگی مشترک شدهاند؛ زندگیای که البته قرار نیست همه چیزش از جنس رویا باقی بماند!
چیزهایی هست که نمیدانی | کارگردان: فردین صاحبالزمانی | محصول: 1389
محور اصلی داستان فیلم راننده آژانسی است که در دنیای شخصی خود غرق شده و گویی تنهایی را به برقراری ارتباط با دیگران ترجیح میدهد. او اما بهصورت اتفاقی با خانم دکتری مواجه میشود که آرامآرام معادلات ذهنیاش نسبت به دنیای اطرافش را دستخوش تحول میکند. لیلا حاتمی بهترین گزینهای بود که میتوانست این نقش را ایفا کند. خانم دکتر تازه از خارج بازگشته و نگاهی پر از شور و نشاط نسبت به زندگی و آدمها دارد. همین شوروحال زندگی او در مقطعی کوتاه به زندگی شخصیت اصلی سرریز میکند. پیغام عاشقانه او روی تلفن راننده، یکی از جذابترین بخشهای فیلم را میسازد.
در دنیای تو ساعت چند است؟ | کارگردان: صفی یزدانیان | محصول: 1393
«در دنیای تو ساعت چند است؟» داستانی ساده درباره بازگشت زنی به نام گلی، پس از سالها زندگی در فرانسه به زادگاهش گیلان دارد و در همین سفر بازگشت است که دیداری تازه میشود و خاطراتی زنده. لیلا حاتمی نقش «گلی» را ایفا میکند که فیلم با سکانس ورود او به ایران آغاز میشود. گلی در بازگشت به زادگاهش، مواجههای متفاوت با آدمها و خاطرات گذشته را تجربه میکند که در لابهلای آنها متفاوتترین مواجهه را فرهاد با او دارد. جوان قابسازی که بدون اطلاع گلی، به استقبالش میرود و آرامآرام تلاش دارد تا رابطهای قدیمی را به او یادآوری کند. گلی اما اصلا او را به یاد نمیآورد. لیلا حاتمی مثل همیشه، حضوری آرام اما تأثیرگذار در این روایت دارد و بهخوبی توانسته چالش «یادآوری» را به تصویر درآورد.
رگ خواب | کارگردان: حمید نعمتالله | محصول: 1395
در میان فیلمهای عاشقانهای که لیلا حاتمی در آنها ایفای نقش کرده است، «رگ خواب» جایگاه ویژه و متمایزی دارد چرا که اینبار داستان زنی در فیلم روایت میشود که اسیر یک عشق نامتعارف شده و به همین دلیل موقعیتهای تراژیکی را در زندگی شخصیاش تجربه میکند. لیلا حاتمی برای ایفای نقش مینا در این فیلم موفق به شکار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن از جشنواره فیلم فجر شد. شخصیت مینا، شخصیت اصلی در داستان فیلم «رگ خواب» است که بعد از تجربه جدایی از همسرش به دنبال شغل و محل اسکان برای زندگی مستقل است اما در این مسیر با مردی آشنا میشود که ناخواسته به او دل میبندد و امیدوار میشود که بهواسطه عشق او بتواند دوره بحرانی زندگیاش را پشت سر بگذارد اما از عشق و اعتمادش سوءاستفاده میشود و سرنوشتی تلخ پیدا میکند.
بمب؛ یک عاشقانه | کارگردان: پیمان معادی | محصول: 1396
«بمب؛ یک عاشقانه» هم فضایی تاریخی مرتبط با حال و هوای دهه 60 دارد و هم بهواسطه تمرکز بر روابط یک زوج، میتوان آن را در زمره فیلمهای عاشقانه سینمای ایران قرار داد. داستان فیلم «بمب» درباره یک ناظم مدرسه به نام ایرج است که همزمان با بحرانهایی که در فضای مدرسه تجربه میکند، در رابطه با همسرش میترا هم دچار چالشهایی شده است. پیمان معادی در روایت فیلم «بمب» تلاش کرده است ضمن به تصویر درآوردن بخشی از خاطرات نوستالژیک یک نسل از سالهایی که سایه جنگ بر جزئیترین روابط خانوادگی هم سنگینی میکرد، از یک حس و حال عاشقانه بگوید. لیلا حاتمی همسر و معشوق، ایرج است که با وجود خردهتنشهایی که دارند قرار نیست زندگی مشترک خود را متوقف کنند.
تصور | کارگردان: علی بهراد | محصول: 1400
علی بهراد در اولین تجربه کارگردانی خود فیلم سینمایی «تصور» را در سال 1400 با نقشآفرینی لیلا حاتمی و مهرداد صدیقیان کارگردانی کرد. فیلمنامه این فیلم را هم خود بهراد نوشته است. بهراد در فیلم تجربی خود، تصورات یک راننده جوان و عاشق را به تصویر درآورده است. «تصور» یکی از آن فیلمهایی است که لیلا حاتمی به معنای واقعی کلمه در آن قدرتنمایی کرده است. او نقشهای متعددی را در این فیلم ایفا کرده که وجه اشتراک همه آنها در روایت فیلم، قرار است شباهتی خیالی با یک نفر باشد؛ از این منظر میتوان نقش اصلی لیلا حاتمی در فیلم را دختر شیرینیفروشی دانست که یک راننده تاکسی اینترنتی به او دلبسته اما هیچگاه احساس عاشقانهاش را نتوانسته است به او بروز دهد؛ حالا این دختر با همان شمایل، در همه زنانی که راننده آنها مواجه میشود، تکثیر شده است.
سلام عالی بود مراقب مهربونیت باش