«شب های مافیا ؛ زودیاک» ، «ضد» و «پدر خوانده 2» رئالیتیشوهایی هستند که این روزها از سه پلتفرم در حال پخش هستند، مخرج مشترک تمام این آثار بازی مافیا ست . یک بازی سراسر هیجان انگیز که تا کنون چندین رئالیتیشو بر پایه آن ساخته شده است. این مسیر با تولید «شهروند و مافیا» در تلویزیون و ساخت «شبهای مافیا» در شبکه خانگی شروع شد. در این گزارش به تحلیل و بررسی تمام رئالیتیشوهایی که براساس بازی مافیا تولید شده پرداختهایم.
به گزارش فیلمنیوز ، رئالیتی شوها در حال حاضر به یکی از جذابترین محتواهای پلتفرمها تبدیل شده است. این مسیر را بیژن بیرنگ در شبکه خانگی با ساخت رئالیتیشو «شام ایرانی» شروع کرد، اما در ادامه این سعید ابوطالب بود که نبض کار را دردست گرفت و آثاری چون «رالی ایرانی» و فصول بعدی «شام ایرانی» را تولید و عرضه کرد. اما اتفاق مهم در این عرصه زمانی حادث شد که این کارگردان برای ساخت رئالیتی شو «بازی مافیا» را هدف گرفت. بازی جذابی که در صورت اجرای درست میتوانست به یک محتوای بی نظیر برای پلتفرمها تبدیل شود. اتفاقی در عمل هم به بار نشست و بازی مافیا در قالب رئالیتیشو «شبهای مافیا» عرضه و مورد استقبال قرار گرفت. ابوطالب این مسیر را در ادامه با ساخت دو فصل «پدرخوانده» و همچنین «ارتش سری» و«ضد» ادامه داد و حالا هم گروه جدیدی ورژن تازهای از این بازی را با نام «شبهای مافیا، زودیاک» ارائه دادهاند. در طول سالهایی که انواع و اقسام مافیا در شبکه خانگی تولید میشد تلویزیون هم رئالیتیشو «شهروند و مافیا» را روانه آنتن کرده و میکند . این رئالیتیشو در همه این سالها با کمترین تغییر و البته نزدیکترین سناریو به بازی مافیا توانست مخاطبان مدنظر خود را جذب کند.
شهروند و مافیا | گرداننده : بهنام تشکر / علیرام نورایی | کارگردان : محمد رجایی
«شهروند و مافیا» یکی از قدیمیترین رئالیتیشوهایی است که بر پایه بازی مافیا طراحی و ساخته شد. این رئالیتی، نزدیکترین سناریو را به بازی مافیا دارد. از همین روست که مورد توجه مخاطبان قرار گرفته بنحوییکه به دلیل افزایش مخاطبانش تولید و پخش آن از شبکه سلامت به شبکه نسیم منتقل شد. در این رئالیتیشو برخلاف آثار مشابه افراد سرشناس حضور ندارد و شرکت کنندهها غالبا افرادی هستند که در کافهها به شکل حرفهای این بازی را انجام میدهند. فصل اول این رئالیتیشو با گردانندگی بهنام تشکر تولید شد و بعد از آن علیرام نورایی جای او را گرفت. طراحی استاندارد برای اسقرار شرکتکنندهها و سناریوی جذاب و کم ایرادش موجب شده تا این رئالیتیشو به طور پیوسته از سال 98 تا الان تولید و پخش شود.
شبهای مافیا | گرداننده : محمدرضا علیمردانی / کامبیز دیرباز | کارگردان : سعید ابوطالب
ساخت یک رئالیتیشو براساس بازی «مافیا» با توجه به محبوبیتی که این بازی پیدا کرده بود، یک طرح از پیش برنده بود که سعید ابوطالب با تیزهوشی به سمت آن رفت . او که در زمینه ساخت رئالیتی تجربههایی چون «رالی ایرانی»، «شام ایرانی» و… را از سرگذرانده بود، اینبار سراغ بازی مافیا رفت و به اتفاق تیم اتاق فکرش سناریویی تقریبا آسان برای آن طراحی کرد تا مخاطب در کمترین زمان ممکن بدون آنکه درگیر پیچیدگیهای بازی واقعی مافیا شود بتواند با آن ارتباط برقرار کند. طرحی که در عمل جواب داد و «شبهای مافیا» توانست در همان قسمتهای ابتدایی مخاطبش را جذب کند. این سناریو در فصل اول جواب داد، اما برای فصول بعدی نیازمند تغییر بود که در عمل این اتفاق نیفتادو موجب شد تا همین سادگیها تبدیل به باگ کار شود.
پدر خوانده یک | گرداننده : کامبیز دیرباز | کارگردان : سعید ابو طالب
اتفاقاتی که در قسمتهای پایانی شبهای مافیا افتاد، سعید ابوطالب را به این نتیجه رساند که اگر بخواهد براساس بازی مافیا رئالیتی دیگری بسازد می بایست سراغ سناریویی برود که به قوانین بازی مافیا نزدیکتر باشد. از همین رو برای پدر خوانده سناریوی نزدیک به بازی اصلی طراحی شد. تغییراتی در نقشها و تواناییهایشان ایجاد شد. علاوه برآن ایرادات اجرایی هم برطرف شد. فاصله بازیکنها نسبت به هم استاندارتر شد و ماسک هم وارد بازی شد تا شرکتکنندهها به هنگام شب از آن استفاده کنند. در ضمن انتخاب بازیکنهای حرفهای تر و انجام تمرینات فشرده موجب شد تا مخاطبان شاهد بازیهای جذابی در فصل اول «پدر خوانده» باشد. این فصل از رئالیتیشو پدر خوانده موجب شهرت برخی بازیگرهایی تلویزیونی از جمله مجید واشقانی هم شد.
ارتش سری | گرداننده : امیر علی نبویان | کارگردان : سعید ابوطالب
«ارتش سری» ورژن جدیدی از بازی مافیا بود که تیم طراحی با الهام از قوانین متنوعی که در بازی اصلی موجود است سناریوی آن را طراحی کردند. در این سناریو شلیک شب حذف و به جای آن افراد مسلح میتوانستند در روز به بازیکنهای مشکوک شلیک کنند. شلیک در روز و با چشمان باز در واقع برگ برندهای بود که موجب شد تا ارتش سری کمی جذاب شود. در این بازی قوانین دیگری هم اضافه شده بود که یکی از آنها قرار ملاقاتی بود که شرکتکنندهها با یکدیگر در یک اتاق مخفی میگذاشتند در آنجا نقش یکی از طرفین با شرایطی شو میشد. این موارد اگرچه جذابیت بازی را بیشتر میکرد اما با اینحال قوانین بازی و البته قابلیتهای برخی نقشها دارای پیچیدگیهای بود که در قسمتهای ابتدایی موجب سردرگمی مخاطب میشد. شاید به همین دلیل ارتش سری با وجود اینکه از گراننده خوبی چون امیرعلی نبویان بهره میبرد به توفیقی که مد نظر سازندگانش بود دست پیدا نکرد.
ضد | گرداننده : مجید واشقانی | کارگردان : سعید ابوطالب
بعد از «ارتش سری» سعید ابوطالب سراغ رئالیتیشو «ضد» رفت. این بازی هم اگرچه مبنا و پایهاش براساس بازی مافیا طراحی شده، اما دارای قوانین و پیچیدگیهایی است که مخاطب را دچار سردرگمی میکند. در این بازی مخاطب بایدشش دانگ حواسش به بازی باشد و دائم نقشها و قابلیتهای آنها را در ذهن مرور کند تا متوجه اتفاقات بازی شود. گردانندگی این بازی بر عهده مجید واشقانی است که در واقع یکی از شرکتکندهها محسوب میشود ونقشش از یک گرداننده بیشتر است. در اصل او عضو ارشد تیم ضد مافیایی است که بر خلاف دیگر اعضا آگاه کامل بازی است. همین عامل موجب شده تا مخاطب شاهد یک بازی-اجرا از سوی واشقانی باشد. اما نکته اینجاست که واشقانی این نقش را آنقدر خشک و غلط اجرا میکند که موجب شده مخاطب با او همراه نشود.
پدر خوانده 2 | گرداننده : کامبیز دیرباز | کارگردان : سعید ابوطالب
«پدر خوانده 2» به ادعای تیزرهایی که از این رئالیتیشو پخش شده، اختتامیهای است بر همه رئالیتیشوهایی که بر مبنای بازی مافیا ساخته شده است. اما بر خلاف این ادعا پدرخوانده 2 به دلایلی تا به اینجا که سه قسمت از آن پخش شده ، چند گام از فصل اول آن عقب تر است. در این بازی ساید مستقل میتواند برخلاف فصل قبلی خودش به تنهایی برنده بازی شود. اما چند عامل موجب شده تا این کاراکتر بیشتر باعث سردرگمی و مطول شدن بازی شود. نخست اینکه قابلیت شات کردن و حذف شرکتکنندهها در شب را ندارد، مورد دوم طلسم اوست که تشخیص آن کاملا شانسی است و استنطاق و استنتاج برای حدس آن در پایینترین درجه خود قرار دارد. علاوه بر اینها لباسهای اغراق شده و دست و پا گیری که برای بازیکنها طراحی شده ارتباط مخاطب را با بازی کاملا کاهش داده است.
شبهای مافیا ؛زودیاک | گرداننده : محمد بحرانی | کارگردان : محمد رضا رضاییان
«شبهای مافیا؛ زودیاک» نخستین رئالیتیشو براساس بازی مافیاست که در شبکه خانگی بدون حضور سعید ابوطالب ساخته شده است. تیم جدید این رئالیتیشو با طراحی یک سناریو تازه و اضافه کردن نقش مستقل به بازی تلاش کردهاند تا ورژن تازهای از مافیا را ارائه دهند. قابلیت شلیک در روز توسط بازیکنهای که توسط تفنگدار مسلح شدهاند همراه با قابلیتی که نقش مستقل در برخی شبها برای شلیک و حذف بازیکنها دارد موجب شده تا سناریو در ظاهر جذاب باشد، اما آنچه که در این دو قسمت موجب شده تا با وجود چنین سناریویی بازیها دلچسب از کار درنیاید بازیکنهای ناکاربلدی است که دربازی حضور دارند. طراحی دکور هم اگرچه در نگاه اول جذاب است اما وسعت آن به بازی لطمه زده است. ضمن اینکه محمد بحرانی هم نتوانسته آنطوریکه باید از پس کار بربیاید.
علیرغم انتظاری که داشتم متاسفانه تا حالا پدرخوانده ۲ اصلا به خوبی پدرخوانده ۱ نیست، از مجید واشقانی توقع بیشتری داشتم، البته حسادت بازیکنان جدید و اتحاد آنها برای بیرون کردن مجید در هر دو ساید رو نباید نادیده گرفت.
با تمام ضعف های پدرخوانده دو بازهم بهترین و جذاب ترین رئالیتی شوی مافیاس و سناریوی پدرخوانده خیلی جذاب تر و حرفه ای تر از شهروند و مافیای تلویزیون یا زودیاک نمایش خونگیه با وجود اینکه نقش جک اضافه شده ک مخاطب خوشش نمیاد ولی همچنان هم بهترین رئالیتی شوعه!
نقطه قوت فصل دوی پدرخوانده حضور بست پلیر های فصل قبلی یعنی مجید واشقانی معین زندی و امیرعلی نبویانه
و بنظرم اینکه بازی آقای واشقانی و معین زندی تو قسمت هایی ک مافیا شدن ضعف داشت طبیعی بود!به هرحال از فصل قبلی در این گروه فقط این دو پلیر حضور داشتن که به بازی هم مسلط بودن و همدیگرو و بازی هم رو بیشتر میشناختن و در بین این گروه انقد پلیر مبتدی و کار نابلد وجود داشت ک هرچقد هم بازی این دو پلیر خوب باشه با وجود بازیکنان مبتدی اون ها هم بهم میریزه روش بازیشون
امیدوارم مجید واشقانی معین زندی و امیرعلی نبویان در فینال کنار هم حضور داشته باشن و در یک گروه باشن چون بازی رو به شدت جذاب میکنن!
دلیل اینهمه هجمه به سمت مجید واشقانی و معین زندی کاملا نادرسته!
بهترین پلیر های فصل اول رو انداختن بین ۹ نفر ناپلیر خب معلومه تمرکزشون رو از دست میدن و بد بازی میکنن چه مافیا باشن چه شهروند!!
و بدشانسی ک این دو پلیر حرفه ای در این سه قسمت آوردن این بود ک تو دو قسمت مافیا شدن و فقط یه دست شهروند شدن، بازی شهروندیشون عالی بود هم مجید هم معین اما بازی مافیاییشون ضعیف بود که واقعا طبیعیه شما خودت وقتی بین ۹ نفر که نه اونا بازی تورو میشناسن نه تو بازی اونارو گیر بیوفتی قطعا خطاهایی ازت سر میزنه تو دروغ هایی ک به عنوان یک مافیا قراره وارد بازی کنی
بعضیا هستن که تا یه نفر تو بازیش اشتباه میکنه سریع به سمتش هجوم میبرن ، توقع بی جاییه ک از یه بازیکن همیشه توقع یه بازی خوب و بی نظیر رو داشته باشیم اون هم حق اشتباه داره حتی اگه مجید واشقانی یا معین زندی باشه!