شبنم قربانی که بیشتر به عنوان بازیگر مکمل خودش را مطرح کرده بود ، حالا با بازی در سریال «طوبی» و ایفای نقش اصلی آن نشان داد که میتواند در قامت یک قهرمان بار درام یک سریال پرفراز و نشیب را به دوش بکشد و مخاطب را با خود همراه کند.
به گزارش فیلمنیوز، سریال «طوبی» به کارگردانی سعید سلطانی و نویسندگی حسین امیرجهانی یکی از تولیدات مهم تلویزیون در یکی دوسال اخیر بود که به تازگی پخش آن به پایان رسیده است. این سریال با وجود همه ضعف و قوتهایش یک اثر قصهگو بود که میتوانست مخاطب را درگیر کند. بار اصلی درام در این سریال بردوش کاراکتر اصلیاش یعنی «طوبی» بود که شبنم قربانی ایفای آن را برعهده داشت. در ادامه به تحلیل بازی و کاراکتر او در یان سریال پرداختهایم.
ویژگیهای ظاهری | مخاطب با «طوبی» از دوران جوانی این کاراکتر یعنی از سن 20 سالگی همراه میشود و تا میانسالی با او ست. این شخصیت طی سالهایی که داستانش روایت میشود فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر میگذارد و در موقعیتهای مکانی و زمانی متفاوتی قرار میگیرد. متناسب با این سیر زمانی ، چهره و البته پوشش طوبی دستخوش تغییراتی میشود. زمانی که در دوران جوانی او را در تهران میبینیم متناسب با حال و هوای دخترهای بیست ساله یک خانواده سنتی لباس میپوشد ، زمانی که داستان وارد جغرافیای عراق میشود این پوشش متناسب با محیط کار و منزل تغییر میکند. یعنی در منزل بعضا او را با پوشش خانمهای عراقی میبینیم و در محیط کارخانه با کت و دامن. زمانی که داستان وارد دهه هشتاد میشود طوبی وارد میانسالی شده ، او به دلیل سالها زندگی مخفیانه در یکی از محلههای قدیمی نجف به ناچار به شمایل یک زن سنتی عرب درآمده و پوششاش کاملا دستخوش تغییر شده است. اما از لحاظ ظاهری، چهره شبنم قربانی در قامت کاراکتر «طوبی» از 20 سالگی تا زمانی که زندگی مخفیانهاش را در نجف شروع میکند تغییر خاصی ندارد و گذر زمان بشکلی خیلی بطئی در چهره او دیده میشود . اما بعد از یک جامپ زمانی 14 ساله که مخاطب با طوبی بعد از گذر از زندگی مخفیانهاش روبه رو میشود، گرد پیری را برچهره او میبیند.
اهمیت نقش | «طوبی» شخصیت محوری داستان است و اتفاقات حول محور او پایه گذاری شده است. از همان ابتدا که قصه آغاز و معرفی شخصیتها کلید میخورد، مخاطب پی به اهمیت شخصیت طوبی میبرد. اینکه او دختر ارشد خانواده است و به لحاظ جایگاه در خانواده، پدر و مادرش نقش ویژهتری نسبت به بچههای دیگر برای او قائل هستند. آرام آرام که داستان جلوتر میرود و اتفاقات شکل میگیرد اهمیت نقش «طوبی» بیشتر عیان میشود. او کاملا در کانون اتفاقات و حوادث قرار دارد و اکثر بزنگاه ها سیر حوادث برپایه ویژگیهای شخصیتی و رفتاری او شکل میگیرد. در همان قسمتهای اولیه اصرار او به انتقال پدرش از مخفیگاه به بیمارستان سبب میشود تا مسیر داستان تغییر کند. طوبی به خاطر وظیفهای که پدرش به او در قبال محافظت از کیان خانواده میسپارد عملا در کانون اتفاقات قرار دارد در این مسیر طوبی هرچه جلوتر میرود و سنش بیشتر میشود و تجربه به دست میآورد، تصمیماتش منطقیتر میشود. در واقع سیر اتفاقات داستان در بسیاری از برهههای زمانی مبتنی بر تصمیمات طوبی شکل میگیرد و همین عامل نشان از اهمیت جایگاه او در درام قصه دارد.
جنس بازی | شبنم قربانی تا پیش از طوبی بیشتر در نقشهای مکمل حضور داشت و حتی جایزه بازیگریاش از جشنواره فیلم فجر را برای یک نقش مکمل گرفت. در عرصه سریال هم جدیترین و چالشبرانگیزترین نقشش همان نقشی بود که در سریال «ملکه گدایان» ایفا کرد. سریال «طوبی» در واقع برای او یک فرصت و بستر مناسب بود تا نشان دهد آیا میتواند به تنهایی بار یک سریال را به دوش بکشد. هرچند پیشنهاد بازی در نقش اصلی یک سریال وسوسه برانگیز است ، اما تلویزیونی بودن سریال میتوانست بازیگر را برای پذیرش نقش دچار چالش کند آنهم بازیگری که به تازگی برنده سیمرغ بلورین شده بود. شبنم قربانی با تیزهوشی این نقش را میپذیرد و خود را وارد یک چالش میکند. او باید بهگونهای از پس نقش برمیآمد که مخاطب گریزان از تلویزیون را جذب سریال میکرد. «طوبی» اگرچه در پخش تلویزیونی خود درصد مخاطب خیرکنندهای نداشت، اما در تلوبیون بازدید بسیار بالایی داشت و این نشان میدهد که او به عنوان کاراکتر اصلی در کنار نویسنده و کارگردان نقش خود را به درستی ایفا کردهاند. شبنم قربانی در واقع پیش از اینکه به تلویزیونی بودن سریال و مضرات حواشی آن توجه کند به اهمیت نقش و وظیفهای که قرار است به او سپرده شود فکر میکند، اینکه قرار است ایفاگر نقش دختری باشد که مخاطب باید چند برهه از زندگی او را در مقاطع زمانی مختلف ببیند. از جوانی تا پیری از دوره آسایش تا دوران تنش. این یعنی یک فرصت استثنایی برای بازیگری که میتواند در یک سریال این اندازه تغییر و تحول شخصیتی را تجربه کند. قربانی از این فرصت استثایی به نحو احسن استفاده میکند و تمام تلاش خود را به کار میبرد تا مخاطب را از همان لحظه اول با خودش همراه کند و گام به گام پیش ببرد. او آنالیز درستی از کاراکترش دارد و متناسب با سیر اتفاقات و جلو رفتن زمان نقش را طراحی و اجرا میکند بنحوییکه مخاطب هم طوبی جوان را می پذیرد، هم طوبی میانسال و هم طوبیایی که در مسیر پیری قرار گرفته است و بر همین اساس است تمام رفتارهای احساسی، منطقی و یا هیجان زده طوبی قابل درک و باور از کار درمآید و به اصطلاح بیرون نمیزند.
سریال «طوبی» به کارگردانی سعید سلطانی و تهیهکنندگی سید حامد حسینی از محصولات مرکز «سیما فیلم» است که در 54 قسمت روی آنتن شبکه یک رفت.
طوبی» اگرچه در پخش تلویزیونی خود درصد مخاطب خیرکنندهای نداشت،
لعنت بر شما، لعنت به نونی که میخورید، درصد مخاطب خیر کننده یعنی چه؟! سی چهل درصد تلوزیون که این همه براش میزنید بده و پونزده درصد زخم کاری اونهم بعد از سه فصل با اینهمه رپورتاژ لابد موفقیته، خدا رو شکر طوبی جوری گرفت که حتی شما پروژه بگیر ها هم نتونستید منکرش بشید، بازم میگم لعنت به نونی که میخورید
سریال طوبی سریال جالبی بود واقعا سرنوشت عجیبی داشت
موافقم راست میگید
سلام
سی چهل درصد برای تلویزیونی که توی خونه ی همه به صورت رایگان هست نسبت به محصولی که خریدنیه و پونزده درصد مخاطب داشته باشه هیچه.
تا چند سال پیش بیننده های سریال های تلویزیونی بالای شصت الی هفتاد درصد بوده پس خیلی واضحه که تلویزیون توی این چند سال افت فاحشی داشته.
البته از این هم غافل نشیم با فشاری که به هنرمندان توی فضای مجازی میارن کمتر حاضرن توی تلویزیون کار کنن که راه حل مشکل وجود ی مدیر قویه هم به هنرمندان هم به جامعه احترام بزاره و در شأن مردم برنامه و سریال تولید کنه.
من قبلاً به شبنم قربانی علاقه نداشتم یکمم بدم میومد ازشون وقتی تو سریال لحظه گرگ میش بازی کردن..!
وقتی سریال طوبی رو دیدم الان دلم میخواد باهاش حرف بزنم خیلی دوست شون دارم واقعاً هنرمند بی نظیری هستند امیدوارم همیشه در کنار خانواده شون خوشبخت باشند.!
و همیشه در هر راهی که میرن موفق باشند
به امید روزی که ببینم تون جانم🥹😇
سلام سریال طوبی بیشتر تخیلی بود تا حقیقت
یک اثر فوقالعاده و زیبا بود که در نوع خود بی نظیر و خلاقانه جلو رفت و هرشب خانواده ما را حتی پسر ۹ ساله ما رو جلوی تلویزیون میخ کوب می کرد . با تشکر از عوامل و دست اندرکاران این فیلم بسیار زیبا و قشنگ.منتظر فصل دوم این مجموعه هستیم.
سریال زیبایی بود و مخا طبین خوبی داشت ، تلویزیون همیشه جایگاه خودش را در بین خانواده های ایرانی دلرد هر چند که عد های به خاطر منافع خودشان در صدد بی رونق نشون دادن ان میکنند
سلام سریال طوبی بسیار زیبا و تاثیرگذار بود فیلمنامه و بازی عالی …
این سریال هم پر کشش و هم زیبا بود
خیلی متشکرم
سلام به همگی من مطالبی ک بالا نوشته شده بود رو کامل خوندم ب نظرم سریال طوبی نبست به بقیه سریال ها خیلی عالی بود و واقعا نقش طوبی ب خوبی توانسته بود مخاطب رو ب سمت خودش بکشونه
انشالله همه عوامل فیلم موفق باشند
مزخرفترین سریال، حرص در آر بود خیلی، طوبی و خواهرش همه رو به کشتن دادن👎👎
طوبی هم در نویسندگی فیلمنامه وهم در کارگردان ، بسیار سوتی های مشخصی داشت وازهمه بدتر گویی نویسنده دچار نوعی مالیخولیای هستند که علاقمندند تماشاگر را عذاب بدهند. تعلیق های متعدد آزار دهنده دقیقن رو اعصاب تماشاگر بود …. چون دو نفر کارگردانی کرده بودند. بعضی سکانس ها درحد یک کارگردان تازه کار ضعیف و پر ایراد بعضی سکانس ها حرفه ای با میزانسن های منطبق بر زاویه دوربین وحرکت بود
کاراکترهای اصلی همه یا سفید سفیدند و یا سیاه سیاه و زشت زشت … نقش های اصلی کوچکترین اثر مثبتی در جریان قصه نداشتند هم طوبی و هم شوهرش بی بته بودند و هیچ حرکت قابل قبولی در مقابل اون همه ظلم نداشتند . اصلا دراماتیک نبود بلکه سوار بر حوادث واتفاق های آبکی و نخ نما بود علت اینکه تماشاگران میل داشتند عاقبت کار را بدانند همان حوادث و اتفاقات که یهویی از درو دیوار فیلمنامه بیرون میزد بود . تنها شخصیتی که سوار بر جریان دراماتیک قصه حضور داشت و به قصه کمک میکرد آنیه بود با بازی دلنشین خانم بیضایی و این شخصیت به نظرم باید قهرمان قصه باشه .چون رنجها وعشق اون بسیار عمیق و در فیلمنامه جایگاه ویژه ای داشت و درست میگفت طوبی واقعن مدیون او بود .
بازی طوبی دیدنی بود. اصلا چهره ی جذاب فتوژنیکی دارند با لبخندی ملیح …بقیه بازیگران حسنشان در یکدست بازی کردنشان بود که باید تسلط کارگردان باشد. .
نقطه قوت دیگر کار نورپردازی بود . گریم مرتب تغییر میکرد . کلن این سریال را باید یک تله تئاتر درنظر بگیریم … روی هم رفته تدوین و کلیت کار ساختگی به نظر میرسید. چیزی که بیش همه آزار دهنده بود…تماشاگر آزاری که نشان از سرهم بندی حرفه ای برای کلاه گذاشتن سر تماشاگر برای نگه داشتن او برای دیدن کار ….خسته نباشید
سلام
تشکر از صدا و سیما کار گردان و بازیگران و کلیه عوامل دخیل که چنین سریال زیبایی به خانه هاآوردند.
تشکر ویژه ا ز سرکار خانم شبنم قربانی برای بازی در چنین نقش حساس.
ای کاش به قول استاد ارجمند عزیز (به خاطر بازی در نقش مالک اشتر دیگر هیچ کس ایشان را باخانواده اش در کافه نمی بینند). خواهر عزیز من هم به خاطر ایفای چنین نقش مقدسی که گره در اربعین مولای تشنه لبمان دارد ، ان شاءالله توجه و اهتمام ویژه در فضای مجازی داشته باشند که خدای ناخواسته مدیون مولای تشنه لب شهید مان که به خاطر همان مقدسان امر به معروف و نهی از منکر همه چیزشان را فدای دین کردند حتی طفل شش ماهه شان که گلوی مبارکشان به خاطر دین باتیر سه شعبه گوش تا گوش قطع شد.
بنظرم برخلاف نظر شما اصلا بازی جالبی نداشت ، اتفاقات داستان هم خیلی سطحی بودن ، سه خواهر هامون کلا میمیک خوبی نداشتن ، واکنش های خیلی سطحی هم داشتن، اصلا تو قالب نقش نرفته بودن ، طوبی هم هیچوقت بعنوان نقش اصلی و قهرمان برجسته نبود ، فقط دردسر ساز بود ، حتی کارهای خوبش هم اصلا بهش نمیومد، کلا انتخاب خوبی برا این نقش نبود
سریال طوبی عالی بود ما همه خانوادگی تماشا میکردیم و طبق آمار فامیل و همسایه ها همه نگاه میکردند
واقعا بازیگران همه عالی بودند
طوبی خیلی خوب بازی کرد وخیلی جالب درنقش خودش فرورفت آفرین به خانم شبنم خانم
چهل درصدتلویزیون خیلی بیننده هست بخداما درشهرهای کوچک وروستاهها اصلا نمایش خانگی نمی بینیم چون دسترسی پولی نداریم خواهشا برای ما فقرا مثله سریال طوبی که سریال خووبیه سریال بسازید بعد چندسال تلویزیون تازه امسال دلدا فیلم های خوب پیده بیر ون تانک خورها هم خیلی قشنگ وجذابه..غریبه هم خوب نبود وهشت پا ازهمین سه قسمت اول عالی بوده