یکی از فیلمهای کنجکاویبرانگیز چهل و سومین جشنواره فیلمفجر «1968» است. فیلمی که درباره یک واقعه تاریخی در دهه 40 ایران است. داستان فیلم خط سیر مشترکی میان تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران و فوتبال دارد که آن را قابل توجه میکند.
به گزارش فیلمنیوز، تاریخ فوتبال ایران و مسایل سیاسی و احتماعی که به این ورزش گره خورده، به تازگی تبدیل به یکی از موضوعات قابل توجه برای فیلمسازان شده. در همین دوره «بازی را بکش» و در دورههای قبل «پرویز خان» جزو آثاری بودند که با دستمایه قرار دادن فوتبال به مسایل پشت پرده و اتفاقات در بستر جامعه پرداختهاند. اما «1968» قصه تاریخی از یک نزاع قدیمی میان ایرانیها و صهونیستها را روایت میکند. فیلمی که پروندهای قدیمی را از آرشیو تاریخ بیرون کشیده و قرار است تصویری متفاوت از اواخر دهه 40 را به مخاطب نشان بدهد.
فضای داستان | «1968» در واقع اشاره به تاریخ برگزاری جام ملتهای آسیا در اردیبهشت ماه سال 1347 در تهران است. در این سال 40 هزار تماشاگر در ورزشگاه امجدیه یا شهید شیرودی کنونی جمع شده بودند تا بازی فینال جام را میان ایران و اسراییل ببینند. این بازی 2 بر صفر به سود ایران به پایان رسید. اما تحرکاتی در اطراف ورزشگاه انجام شد که خشم ساواک را به دنبال داشت. این پایان ماجرا نبود. سال بعد اسراییلیها مسجد الاقصی را به آتش کشیدند و وقتی سال 1349 برای یک دور دیگر از بازیهای آسیایی به ایران آمدند، با واکنش شدید دانشجویان مذهبی و مخالفان صهونیست رو به رو میشود. داستان فیلم «1968» در میان همین بحبوحه تاریخی روایت میشود. وقتی قرار است چند نفر اسراییلی در جریان این بازیها در ایران گروگان گرفته شوند.
![فیلم «1968» روایت کمتر شنیده شدهای دارد که در سال 1968 و همزمان با برگزاری جام ملتهای آسیا در تهران اتفاق افتاده است.](https://www.filmnews.ir/wp-content/uploads/2025/02/1968-وسط-01.png)
کارگردانی | امیرمهدی پوروزیری، پیش از این دو سریال «مینو» و «شادآباد» را برای تلویزیون کارگردانی کرده. او سابقه مستندسازی و فیلمبراداری را هم در سینما دارد. اما برای ساخت اولین فیلمش سراغ سوژهای سیاسی در بستر دههای پر التهاب در تاریخ معاصر ایران رفته است. پوروزیری در سریالسازی تا حدودی موفق بوده و احتمالا از تجربیاتش برای ساخت فیلم کمک گرفته. او یکبار در زمان ساخت سریال «مینو» سراغ تاریخ معاصر و جنگ رفته. اما اینبار قصه در سال 1347 و در دوران پهلوی میگذرد و او با این چالش و باورپذیری آن دوران رو به رو بوده است.
![فیلم «1968» روایت کمتر شنیده شدهای دارد که در سال 1968 و همزمان با برگزاری جام ملتهای آسیا در تهران اتفاق افتاده است.](https://www.filmnews.ir/wp-content/uploads/2025/02/1968-وسط-02.jpg)
بازیگران | امیر نوروزی و امیراحمد قزوینی از بازیگرانی هستند که بعد از سالها متمادی حضور در تئاتر پایشان به آثار سینمایی وسریالی باز شده. نورورزی در همین چند سال اخیر به یک چهره پرکار تبدیل شده و با حضورش در نقشهای مختلف ثابت کرده که در ژانرها و نقشهای متفاوت، میتواند کاراکتر را از آن خود کند. حالا او یکی از بازیگران اصلی «1968» است. قزوینی هم تا اینجای کارنامهاش نقشهای مکمل را به خوبی ایفا کرده و «1968» برای او فرصتی است که یک نقش پررنگ در یک بستر تاریخی را به نمایش بگذارد. لیندا کیانی و پادینا کیانی بازیگران زن این فیلم تاریخی سیاسی هستند. بازیگرانی که اگرچه تا به حال در مسری کاری خود را به اثبات رساندهآند. اما شرایط فیلم سیاسی و مبارزاتی آن هم در دهه 40 متفاوت است و انرژی بیشتری طلب میکند.
فیلم «نوزده شصت و هشت» قرار است در هشتمین روز جشنواره فیلم فجر یعنی جمعه بیستم بهمن ماه در مرکز همایشهای برج میلاد برای اصحاب رسانه به نمایش دربیاید.