از زمان شروع پخش سریال «پایتخت7»، گمانهزنیهایی درباره دستمزد بازیگران بخصوص میزان دریافتی محسن تنابنده از این پروژه مطرح بوده است. برخی از دستمزد 20 میلیارد تومانی تنابنده صحبت به میان میآورند و آن را بسیار عجیب و دور از ذهن تلقی میکنند و برخی از این مسئله حرف میزنند که تنابنده این مبلغ را صرفا برای بازیگری گرفته و دستمزد جداگانهای برای کارگردانی هنری و سرپرست نویسندگان دریافت کرده است. علاوه بر تنابنده، میزان دریافتی سایر بازیگران اصلی مثل بهرام افشاری، احمد مهرانفر و ریما رامینفر هم با واکنشهای مختلفی همراه بوده است. وقتی دستمزد این بازیگران را با توجه به زمانی که برای ساخت این اثر گذاشتهاند و همچنین در مقایسه با بودجه کل پروژه میسنجیم، به نسبت معقول به نظر میرسد.
به گزارش فیلمنیوز، با نگاهی به گمانهزنیهای مختلف در خصوص میزان دریافتیهای بازیگران سریال «پایتخت7»، در این گزارش با آمار و ارقام بررسی میکنیم که آیا دستمزدها منطقی هستند یا خیر؟

مدت زمان تولید | «پایتخت7» مرداد سال گذشته کلید خورد و تولید آن تا بهمن ماه ادامه داشت. به این معنا که بازیگران هفت ماه کامل مشغول فعالیت در این پروژه بودهاند. این زمان درباره محسن تنابنده بیشتر از اینهاست. او به عنوان سرپرست نویسندگان «پایتخت7» مدتها پیشتر از کلید خوردن سریال درگیر نگارش متن بود و به عنوان کارگردان هنری پروژه هم فعالیت میکرد. بنابراین وقتی صحبت از این دستمزدها میکنیم باید به مدتزمان فعالیت هریک از آنها هم توجه کنیم. طبیعتا بازیگری مثل تنابنده، میتوانسته در این مدت زمان در دو پروژه سینمایی بازی کند و با توجه به جایگاهی که در سینما دارد مبلغ خوبی هم از آنها دریافت کند که قطعا بیشتر از دستمزدش در پایتخت میشد. با این حال ترجیح داده است فعالیتهای دیگرش را تعطیل کند و صرفا تمرکزش را روی پایتخت بگذارد.

برآورد بودجه سریال | در شبکه نمایش خانگی، برای هر قسمت یک سریال غیرتاریخی، 8 میلیارد تومان برآورد میشود. این میزان برای سریالهای شهری تلویزیونی حدود 6 میلیارد تومان است و احتمالا برای سریالی مثل پایتخت که کستی سینمایی دارد بیشتر از این در نظر گرفته شده است. اگر متوسط دریافتی را برای هر قسمت 6 تا 8 میلیارد در نظر بگیریم، مجموع آن برای 26 قسمت بین 156 تا 208 میلیارد تومان میشود. از این میزان اگر سهم دریافتی محسن تنابنده به عنوان بازیگر، کارگردان هنری و سرپرست نویسندگان 20 میلیارد تومان باشد چیزی عجیبی نیست و حدود 770 میلیون برای هر قسمت میشود. بهرحال روح اصلی سریال در اختیار تنابنده است و بدون حضور او عملا چنین سریالی شکل نمیگرفت؛ سریالی که این روزها اتفاق بسیار مهمی را رقم زده است.

دستمزد بازیگری | حتی اگر فرض بگیریم دستمزد تنابنده صرفا برای بازی در این سریال هم 20 میلیارد تومان باشد باز هم در مقایسه با ایفای نقش اصلی در یک فیلم سینمایی رقم عجیب و غریبی نیست. برای بازیگران مطرح سینما که حضورشان در یک فیلم میتواند بسیار اثربخش باشد و به فروش بالای آن کمک کند، 20 میلیارد تومان برای دو ماه کار طبیعی است. و وقتی این مبلغ را با هفت ماه ضبط برای 26 قسمت مقایسه کنیم متوجه میشویم که دستمزد 20 میلیاردی برای این مدت زمان چندان هم مایه تعجب نیست و حتی به ماهی سه میلیارد تومان هم نمیرسد. این مسئله درباره بقیه بازیگران مثل بهرام افشاری هم صدق میکند. افشاری چند سالی است بازیگر اصلی فیلمهای کمدی پرفروش سینماست و برای پذیرفتن بازی در یک سریال طبیعتا در درجه اول دستمزد آن را با فیلمهای سینمایی میسنجد. اینکه تلویزیون برای جمع کردن چند بازیگر مطرح سینما خرج زیادی کرده باشد غیرمتعارف نیست. البته برای غیر نامتعارف بودن این دستمزد میتوان آن را با دستمزد یک بازیکن فوتبال که برای فقط یک فصل 60 میلیارد تومان دریافتی داشته مقایسه کرد.

صدا کردن مثل بمب | همه اینها در صورتی منطق پیدا میکند که جایگاه «پایتخت7» را کنار سایر سریالهای چند وقت اخیر تلویزیون بسنجیم. «پایتخت7» بعد از سالها مثل بمب در تلویزیون صدا کرده و مخاطبان خیلی زیادی را پای این رسانه نشانده است. آخرین باری که مخاطبان تا این حد برای تماشای یک سریال تلویزیونی هیجان نشان دادهاند کی بوده است؟ آخرین باری که سریالی خیابانها را خلوت کرده باشد چطور؟ حتی یادمان هم نمیآید. حالا اما میزان توجه مخاطبان به پایتخت مسئلهای است که نمیتوان در نظر نگرفت. حتی اگر خیلیها به کیفیت این فصل نقد داشته باشند باز هم نمیتوانند اثرگذاری آن را کتمان کنند. همین حالا در فضای اینستاگرام، توئیتر و … مدام صحبت از پایتخت است و هر روز یکی از تیترهای خبرها به این اثر تعلق دارد. تلویزیون که چند سالی است با عملکردش همه را از خودش رانده و به زمین سوختهای بدل شده، حالا فرصت پیدا کرده تا باز هم خودنمایی کند. در این شرایط چرا باید برای بازگرداندن چنین شور و شعفی میان مخاطبان، دستمزدهای بالا پرداخت نکند؟
این آمار و ارقام به عنوان دریافتی بازیگران و محسن تنابنده برای کل پروژه مطرح شده، یعنی دستمزد 20 میلیاردی برای مجموع حضورش در پایتخت مطرح شده، این ارقام در صورتی غیر معقول میشود که مثلا محسن تنابنده برای هر ماه حضورش 20 میلیارد دریافت کرده باشد که در این صورت مثلا فقط دریافتی تنابنده برای 7 ماه 140 میلیارد میشود و این رقم با احتساب دستمزد دیگر بازیگران به شکل ماهیانه رقم سرسام آوری میشود که به هیچ عنوان به یک پروژه تلویزیونی تعلق نمیگیرد.
که البته ده برابر این بودجه رو صدا و سیما تو همون تبلیغات قسمت اول در آورد!
شاید در کنار این جنبهها، بهترین مقایسه رو محمدتقی فهیم کرده باشه… میگه تلویزیونی که امسال برای رضویان و گلزار!! و کیایی و… هزینه کرده و هیچ اتفاقی رقم نزده، باید متوجه ارزش هزینه برای امثال پایتخت باشه… مخصوصا که میبینیم نتونست از سعیدآقاخانی و نون خ، با هر بودجهی برای پایتخت جایگزین بسازه… و تازه امسال به این فرمول رسیده که چطور با کسانی که نگاه منتقد و مستقل از تلویزیون دارند به تتفاهم محتوایی برسه