در فیلمها و سریالهای مختلف بارها با شخصیتهایی روبهر بودهایم که با توجه به ویژگیهایی که داشتهاند نام رضا برایشان در نظر گرفته شده. مسعود کیمیایی از جمله کارگردانهایی است که در اکثر آثارش یک رضا دیده میشود. کیمیایی در فیلمهای رضا موتوری، سرب، دندان مار، رد پای گرگ، تجارت، ضیافت، اعتراض، سربازهای جمعه، حکم، رئیس (دو کاراکتر) و جرم نام رضا را برای کارکترهای اصلی و قهرمانش انتخاب کرده. سال گذشته در روز ولادت امام رضا (ع) پروندهای برای رضاهای سینمای مسعود کیمیایی منتشر کردیم و امسال سراغ سایر رضاهای مهم فیلمها و سریالهای به یادماندنی رفتهایم.
به گزارش فیلمنیوز، تعداد شخصیتهای رضا در فیلمها و سریالهای مختلف بسیار زیاد است اما سعی کردهایم روی رضاهایی دست بگذاریم که هم به یادماندنیتر هستند و هم انتخاب این نام با شخصیتهایشان همخوانی بیشتری دارد.
هزاردستان| کارگردان: علی حاتمی| بازیگر نقش رضا: جمشید مشایخی
جمشید مشایخی در «هزاردستان» در نقش جوانی و پیری شخصیت رضا، یکی از بهترین بازیهایش را به نمایش گذاشت. رضا به عنوان شخصیت محوری داستان ابتدا در قامت رضا تفنگچی، ملازم پادشاه قاجار معرفی میشود که تحتتاثیر القائات ابوالفتح میرزا به خدمت «کمیته مجازات » در میآید تا از قدرت تیراندازیاش علیه خائنان استفاده کند. در ادامه قصد جان عامل اصلی جنایات یعنی هزاردستان را میکند و سپس اسلحه را کنار میگذارد و در قالب هنرمندی خوشنویس در شهر مشهد زندگی آرامی را از سر میگذراند. او در همه مقاطع با منطق خودش به شرایط موجود رضا میدهد و شاید به همین دلیل هم نامش رضا انتخاب شده است.
لیلا| کارگردان: داریوش مهرجویی| بازیگر نقش رضا: علی مصفا
داریوش مهرجویی برای نقش همسر لیلا، نام رضا را انتخاب کرد. رضای فیلم داریوش مهرجویی ارتباطی معنایی با این اسم دارد. لیلا و رضا متوجه میشوند لیلا نمیتواند فرزندی به دنیا بیاورد، دکتر و دوا و درمان هم چارهساز نیست. رضا به این وضع رضا است اما مادرش نه. لیلا میپذیرد که رضا با زنی دیگر ازدواج کند تا بعد از این که فرزندی برای او به دنیا آورد برود پی کارش. از مادر و لیلا اصرار از رضا انکار. روزها میگذرد و او در نهایت باز هم به این تصمیم رضایت میدهد؛ رضایتی که منجر به فروپاشی زندگیاش میشود و لیلا را برای همیشه از او میگیرد.
کیمیا | کارگردان: احمدرضا درویش| بازیگر نقش: خسرو شکیبایی
رضای کیمیا یکی از ماندگارترین کاراکترهای فیلمهای احمدرضا درویش است. داستان پدری که دخترش را هنگام جنگ به خانم دکتری سپرده و حالا بعد از سالها میخواهد او را پس بگیرد اما پیوند عاطفی دخترش با خانواده دکتر به قدری زیاد است که کمکم ترجیح میدهد قید این کار را بزند. از یک سو می بیند بیان واقعیت ضربهای عاطفی به دخترش میزند و… از سوی دیگر هم دچار این چالش است که مبادا نتواند به لحاط اقتصادی آسایشی را که کیمیا در زندگی با شکوه دارد را برایش فراهم کند، بنابراین به خاطر آرامش که دخترش دارد راضی میشود تا از حق پدریش بگذرد. بخش مهمی از داستان در شهر مشهد روایت میشود و از آنجایی که شخصیت محوری بعد از زیارت حرم امام رضا(ع) تصمیم میگیرد به دوری از دخترش رضایت دهد، انتخاب نام رضا برای این شخصیت بسیار منطقی به نظر میرسد.
خانه سبز| کارگردان: بیژن بیرنگ| بازیگر نقش: خسرو شکیبایی
یکی از مهمترین رضاهایی که نامش در ذهنمان ثبت شده، رضا صباحی سریال «خانه سبز» است؛ شخصیتی با بازی خسرو شکیبایی که در هر قسمت ماجرایی را از سر میگذراند. تمام حرف سریال این بود که حتی در سخت ترین شرایط و با وجود بدترین اتفاقهای ممکن، میشود از زندگی رضایت داشت و دنبال روح سبز زندگی بود و از این جهت نام رضا کاملا با این شخصیت همخوانی داشت. جالبتر اینکه در کنار انتخاب اسم رضا، همسری به نام عاطفه قرار گرفته بود که با توجه به نوع روابط میان آنها و نتیجهگیریهای حسی پایان هر قسمت، میشد این مسئله پررنگتر به نظر برسد؛ زندگی سبز با رضایت و عطوفت.
مارمولک| کارگردان: کمال تبریزی| بازیگر نقش: پرویز پرستویی
رضا مثقالی با نام مستعار رضا مارمولک هم جزو شخصیتهای ماندگار سینمای ایران است. یک متهم به حبس ابد که دست به خودزنی میزند و در بیمارستان با روحانیای همنام با خودش آشنا میشود. طی ترفندی لباس او را میپوشد و خود را به جای رضای اصلی جا میزند. در ادامه لباس روحانیت بر شخصیت و تفکر رضا مارمولک اثر میگذارد و رفتهرفته با خلقوخو و رفتار خوشش باعث میشود مردم با مسجد آشتی کنند. این جاست که با رضایی دیگر روبر میشویم. در حقیقت فیلمساز از طریق انتخاب نام رضا هم به لباس روحانیت تقدس میدهد و هم نام رضا را از یک دزد زندانی پس میگیرد.
طلا و مس| کارگردان: همایون اسعدیان| بازیگر نقش: بهروز شعیبی
همایون اسعدیان در فیلم «طلا و مس» چالش یک طبله را با بیماری همسرش به تصویر کشید. سید رضا برای حضور در کلاسهای استاد مطرح اخلاق با زن و بچه راهی تهران میشود اما به محض ورود به پایتخت بیماری همسرش مسیری تازه پیش پای او قرار میدهد. سرنوشت سید رضا در «طلا و مس» ارتباطی مستقیم با مفهوم و معنای نامش دارد. او از آن چه برایش مقدر شده راضی است و برای مواجه شدن با آن آستین بالا زده. البته کارگردان حواسش بود تا مفهوم رضا را با جبر یکی نبیند؛ برای همین سیدرضا در کنار درس و بحث از کار یومیه و کسب حلال فارغ نمیشود.
خانهای روی آب| کارگردان: بهمن فرمانآرا| بازیگر نقش: رضا کیانیان
شخصیت اصلی فیلم با نام رضا سپیدبخت معرفی میشود؛ پزشکی که با تمام بدیها و رفتارهای اشتباهی که در زندگی انجام داده، به مسیری هدایت میشود و نشانههایی میبیند که در نهایت سپیدبخت میشود و راضی به مصلحت خیری میشود که برایش مقدر شده. کیانیان که بسیاری معتقد هستند بهترین بازی دوران کارنامهاش را در این فیلم ارائه داده به خوبی توانسته فراز و فرودهای کاراکتر دکتر سپدبخت را به تصویر بکشد و نام این کاراکتر را در تاریخ سینمای ایران ثبت کند. رضا کیانیان در بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر برای این نقش سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.