اولین قسمت مسابقه «گلیاپوچ» با اجرای مهران مدیری در پلتفرم فیلیمو منتشر شد؛ مسابقهای جدید که الگوبرداری از هیچ مسابقهای نیست و شرکتکنندگان آن هم از میان چهرههای شناختهشده انتخاب نشدهاند. درواقع چند شرکتکننده از میان مردم معمولی جامعه که صرفا تبحر زیادی در بازی گلیاپوچ دارند کنار هم جمع شدهاند و با مدیریت مهران مدیری این بازی را پیش میبرند.
به گزارش فیلمنیوز، در مسابقه «گلیاپوچ»، رقابت اصلی برای تصاحب یکونیم میلیارد تومان است و هجده نفر در هشت گروه سهنفره برای رسیدن به این جایزه رقابت میکنند. نگاهی داریم به حالوهوای مسابقه در قسمت اول.
بدیع بودن سوژه | در سالهای اخیر مسابقههای زیادی را در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی شاهد بودهایم. مسابقههایی که اکثرشان الگوبرداری از روی مسابقههایی مشهور بودهاند و تولید کنندگان صرفا در بخشهایی از الگوی اصلی دست میبردهاند. درباره «گلیاپوچ» آنچه اهمیت دارد، بدیع بودن سوژه است. گلیاپوچ یک بازی اصیل ایرانی است که همه ما از کودکی بارها در آن شرکت کردهایم و با اصولش تا حدودی آشناییم. حالا مدیری این بازی را گسترش داده و به عنوان یک مسابقه بزرگ درآورده است.

عدم حضور چهرهها | یکی از ویژگیهای مهم اکثر مسابقههای تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی، تمرکزشان روی چهرههاست. یک عده چهره خاص هستند که در اکثر مسابقهها حضور پیدا میکنند و محبوبیتشان باعث میشود مخاطبان روی خوش بیشتری به آن مسابقه نشان دهند. در «گل یا پوچ» خبری از این چهرهها نیست و صرفا مهران مدیری به عنوان شخصیتی محبوب مدیریت مسابقه را به عهده گرفته است. این مسئله از یک طرف میتواند اتفاق مهمی به حساب بیاید و از سوی دیگر تهدیدی برای مسابقه. بهرحال مخاطبان برای تماشای یک مسابقه باید انگیزهای داشته باشند. یا جذابیت چهرهها این انگیزه را ایجاد میکند یا جذابیت مسابقه. در صورتی که هیچیک از این دو مهیا نباشد نمیشود انتظار داشت مخاطبان به خاطر حضور فقط مهران مدیری جذب این مسابقه شوند. باید دید در ادامه جذابیت مسابقه میتواند جای خالی چهرهها را پر کند یا نه؟
تبحر شرکتکنندهها | یکی از امتیازهای مسابقه «گلیاپوچ» دست گذاشتن روی بازیکنهای حرفهای است. شرکتکنندگان قسمت اول تسلط زیادی روی بازی داشتند و از شیوههایی استفاده میکردند که خیلی از مخاطبان اطلاعی دربارهشان نداشتند. شیوه کریخوانی و پیش بردن بازی توسط آنها موقعیت بامزهای ایجاد میکرد و شمایلی از بازیهای قهوهخانهای را پیش روی مخاطبان میگذاشت. خیلی از مخاطبان در شبکههای اجتماعی نوشتهاند با تماشای این مسابقه تازه فهمیدهاند «گلیاپوچ» بازی پیچیده و درعینحال جذابی است و خیلیها از توانایی و تسلط شرکتکنندهها تعریف کرداند.

اجرای مهران مدیری | مهران مدیری همین اواخر مسابقه «اسکار» را اجرا کرد؛ مسابقهای که شرکتکنندگان آن از میان چهرههای شناختهشده انتخاب شده بودند. مدیری حضوری فعال داشت و در تمام مدت با شوخطبعیاش حالوهوای مسابقه را عوض میکرد و نهایتا باعث میشد «اسکار» جذاب و خندهدار به نظر برسد. حالا در مسابقه «گلیاپوچ» تمرکز اصلی روی بازی است و محبوبیت مدیری آنطور که باید نمیتواند تاثیر خاصی روی آن داشته باشد. در قسمت اول مدیری بیشتر تماشاچی است تا اینکه در روند مسابقه دخالتی داشته باشد. سعی میکند مسابقه با نظم مناسبی پیش برود و قوانین بهطور کامل در آن اجرا شوند اما حضورش به اندازه کافی موثر نیست. درواقع ساختار برنامه به شیوهای شکل گرفته که مجری سهم چندانی در گرداندن آن ندارد. البته فعلا فقط یک قسمت مسابقه را دیدهایم و نمیدانیم در ادامه به چه سمتوسویی خواهد رفت.
ساختار مسابقه | شرکتکنندگان سر یک میز بزرگ که در راس آن مهران مدیری نشسته است قرار میگیرند و بازی شروع میشود. تماممدت درحال کری خواندن هستند و گهگاه یکی از شرکتکنندهها توضیحاتی هم درباره حالوهوای مسابقه میدهد. «گلیاپوچ» برای تنوع بیشتر سراغ آیتمها و ولههای جذاب و متفاوت نرفته است و بازی از ابتدا تا انتها در یک استودیو پیش میرود. یکتکه بودن مسابقه و عدم تنوع، با وجود اینکه تمرکز را روی بازی بالاتر میبرد اما از یک جایی به بعد مخاطب را خسته میکند. درواقع مخاطبان باید یک ساعت تمام با دقت مسابقه را تماشا کند و این چندان جذابیتی برایش ایجاد نمیکند.

دکور مسابقه | عوامل تولید «گل یا پوچ» سعی کردهاند دکور را با توجه به ساختار سنتی این مسابقه طراحی کنند. با اینحال تاریکی زیاد فضای مسابقه، دیده نشدن تماشاگران و اهمیت نداشتن حضور آنها از جمله مواردی است با انتقادهایی مواجه شده. نور کم استودیو آنهم در شرایطی که تنوع خاصی در مسابقه وجود ندارد، باعث میشود مخاطبان بیشتر احساس خستگی کنند. آنهم در شرایطی که جنس این مسابقه زیاد ارتباطی با چنین فضای تاریکی ندارد. از سوی دیگر چند ردیف تماشاگر در استودیو حضور دارند که بود و نبودشان تفاوتی ندارد. میشد مثل «اسکار» اصلا توی صحنه نباشند اما حالا که دیده میشوند طبیعتا باید کاربردی داشته باشند اما حتی نوری هم روی آنها نیست و فقط شبحی از آنها دیده میشود.
فعلا یک قسمت این مسابقه منتشر شده و طبیعتا با توجه به قسمت اول نمیشود روی کلیت اثر نظر داد. امیدواریم با گذشت زمان تغییراتی در مسابقه ایجاد شود و تنوع و هیجان بیشتری داشته باشد. «گلیاپوچ» به کارگردانی نیک یوسفی و گردانندگی مهران مدیری، یکشنبهها در پلتفرم فیلیمو منتشر میشود.