بازنشر صحبتهای فاطمه معتمدآریا در گفت و گوی سال ۹۶ با فخرالدین انوار یکی از مدیران سینمای دهه شصت، چند روزی است با واکنشهای فراوانی روبهرو شده. برخی به شدت با او مخالفت کردهاند و برخی رسانههای اصولگرا صحبتهایش را ستودهاند.
به گزارش فیلمنیوز، فاطمه معتمدآریا از محدودیتها و سانسورهای بعد از انقلاب دفاع کرده و گفته: «در سالهای پس از انقلاب، سه عامل کلیدی فیلمنامه یعنی سکس، خشونت و الکل از آنها حذف شد که موجبات افتخار و رشد سینمای ایران پدید آمد. سه عاملی که در تمام جهان معیار اصلی سینما بود، در ایران حذف شد و بهجای آنها، ارتباط انسانی، فرهنگ، شعور و هویت جایگزین شد. این اتفاق سبب شد تا سینمای ما در دهه ۶۰ و ۷۰ در جهان تحتعنوان سینمای ایران شناخته شود، همچنانکه جهان، سینمای آمریکا را تحتعنوان سینمای هالیوود میشناسد، از سینمای ما نیز تحتعنوان سینمای ایران نام میبرد.»
او گفته: «از یک بیچیزی، چیزی به دست آمد که مانند نهال باید از آن نگهداری میشد. این نگهداری تا نیمهدوم دهه ۷۰ ادامه داشت و ما در اثر این نگهداری که طی آن بسیاری از رذایل ازجمله توهین و بیهویتی، حذف شده بود، تبدیل شدیم به سینمای شاعرانهای چون نارونی، باشو غریبه کوچک، ناصرالدینشاه آکتور سینما.»
معتمدآریا گفته وضعیت سینما از سال 1376 به بعد بیسروسامان شده. او توضیح داده: «در نیمهدوم دهه ۷۰ و مشخصا از سال ۷۶ به بعد، یک سقوط اساسی در سینمای ما اتفاق افتاد و آن اینکه، مدیران سینمایی که ما را عین کودک نگهداری کرده بودند و ما را به سن نوجوانی رسانده بودند، در اوج شکوفایی، ما را ترک کردند و زیرپای ما خالی شد و این نهال تازه رشدیافته و پر از شکوفه، میوههایمان نارس شد. بخش زیادی به دلیل سیاستهایی بود که اتفاق افتاد. به ما یاد داده بودند راهرفتن را اما ما هنوز پایمان محکم نشده بود که ما را رها کردند و سینما، سلیقهای شد و ما فهمیدیم هرکسی به اندازه توان خودش میتواند راه برود، اینطور شد که ما دیگر نه مدیر دلسوزی داریم، نه مدیر بافرهنگی داریم، نه مدیری داریم که بتواند ما را کنترل و راهنمایی کند.»
برخی روزنامهنگاران نسبت به صحبتهای او موضع گرفتهاند و نوشتهاند معتمدآریا به شدت از سینمای رانتی و دولتی و وابسته حمایت کرده و با اینکه همیشه خودش را به عنوان یک روشنفکر معرفی میکرده حالا آرزومند سینمایی است که مدیران باید و نبایدهایش را تعیین میکردهاند.
صفحه اینستاگرامی ایرانتئاتر، صحبتهای معتمدآریا را کنار بریدهای از صحبتهای بهرام بیضایی گذاشته. جایی که بیضایی میگوید: «بعضی هنرمندان کمک میکنند به بودن شرایط موجود و حتما امتیازهایی هم میگیرند. غیرقابل توجیه است عقبماندگی و عاشق عقبماندگی خوب بودن.»
رسانههای اصولگرا مثل فارس و تسنیم از صحبتهای معتمدآریا دفاع کرده و نوشتهاند حرفهای او را میتوان به عنوان یک سند رسمی سینمای ایران قلمداد کرد.
خود فاطمه معتمداریا هنوز واکنشی نسبت به اعتراضها و دفاعیههای منتشر شده نشان نداده است.