«گلهای باوارده» به کارگردانی مهرداد خوشبخت تازهترین محصول سینمای ایران است که در ازتباط با موضوع صنعت نفت و مسائل پیرامون آن تولید شده است ، طی این سالها چند فیلم مهم نفتی دیگر از جمله «شعلههای خشم» ، «جنگ نفتکشها» ، «راه افتخار» و … نیز ساخته شده است.
به گزارش فیلمنیوز، با توجه به موقعیت استراتژیک صنعت نفت در اقتصاد و مسائل کلان سیاسی مملکت، مسولین امر در هر دورهای تلاش داشتنهاند تا از طریق قاب سینما گوشهای از اتفاقات و حوادثی که در این سالها پیرامون صنعت نفت ایران افتاده را به تصویر بکشند. اوج ساخت این فیلمها در دهه هفتاد بود که در آن برهه فیلمهای پرهزینهای چون «طوفان»،« راه افتخار»، «جنگنفتکشها» و… تولید شدند. در ادامه مروری داریم برفیلمهای نفتی سینمای ایران.
♦ شعلههای خشم | کارگردان : حمید رضا آشتیانی پور | محصول : 1371
چندمین تجربه کارگردانش بود: حمیدرضا آشتیانی پور چهار سال قبل از ساخت این فیلم نخستین فیلمش با نام «در جست و جوی قهرمان» را کارگردانی کرده بود، که اثر متوسطی در زمینه سینمای دفاع مقدس محسوب میشد. «شعلههای خشم» دومین فیلم بلند سینمایی اوست.
سرمایه گذار و تهیه کننده : تهیه این فیلم را حمید رضا آشتیانی پور برعهده دارد که آن را با سرمایه گذاری شرکت «آذر فیلم جمهوری آذربایجان» تولید کرده است.
داستانش چه بود : «حاج همت» و برادرزادهاش «صالح» به همراه جمعی از کارگران، مأمور مهار آتش سوزی چاههای نفت در کویت شده و به آنجا میروند. «صالح» از فرصت سود برده و به جستجوی دختر عمویش «طاهره» که پانزده روز پیش از این به کویت برده شده بر میآید و سرانجام نیز او را مییابدو….
ترکیب بازیگران : تنها بازیگر سرشناس فیلم «علی نصیریان» است. حسن برزیده که بعدها وارد عرصه کارگردانی میشود جوان اول فیلم است و. اسماعیل سلطانیان، شهره احمدپور و بهروز رضوی و… دیگر بازیگران فیلم هستند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : یازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال 1371
موفقیت در جشنواره: شعلههای خشم مورد توجه هیات داوران جشنواره فیلم فجر قرار نگرفت و در هیچ رشتهای کاندیدا نشد.
♦ جنگ نفتکشها | کارگردان : محمد رضا بزرگ نیا | محصول : 1371
چندمین تجربه کارگردانش بود: محمد رضا بزرگ نیا بعد از فیلم موفق «کشتی آنجلیکا» با سرمایه گذاری وزارت نفت دومین فیلمش با نام «جنگ نفتکشها» را جلوی دوربین برد.
سرمایه گذار و تهیه کننده : این فیلم با سرمایه گذاری وزارت نفت به تهیه کنندگی غلامرضا موسوی تولید شده است.
داستانش چه بود : «جنگ نفت کشها» روایتگر یک داستان واقعی است. در اوج حملات بی وقفه ی عراقیها به نفتکشها در خلیج فارس ناخدای جوانی تصمیم می گیرد یک نفت کش ایرانی را از تنگه ی هرمز عبور دهد و محموله ی آن را به بازار جهانی برساند. او برای انجام این مأموریت، که اهمیت سیاسی دارد، به سراغ ناخدای بازنشسته ای می رود که سال ها پیش در هدایت کشتی ها نام آور بوده است.
ترکیب بازیگران : بزرگ نیا برای فیلم «جنگ نفتکشها» تقریبا از همان بازیگران اصلی فیلم «کشتی آنجلیکا» دعوت میکند. نقش اصلی مجید مظفری است و نقش مقابل او که در واقع بد من داستان هم محسوب میشود جمشید جهانزاده بازی میکند. زنده یادان عزت اله انتظامی و فیروز بهجت محمدی دیگر بازیگران فیلم هستند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : دوازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال 1372
موفقیت در جشنواره: «جنگ نفتکشها» در دوره دوازدهم مورد توجه هیات داوران قرار گرفت و در رشتههای بهترین بازیگر مرد (مجید مظفری)، بهترین صداگذاری (اسحاق خانزادی)، بهترین جلوههای ویژه میدانی (نجف فتاحی)، بهترین تدوین(عباس گنجوی) و بهترین فیلمنامه (محمد رضا بزرگ نیا) نامزد سیمرغ بلورین شد و در رشته بهترین کارگردانی این جایزه را از آن خود کرد.
♦ راه افتخار | کارگردان : داریوش فرهنگ | محصول : 1373
چندمین تجربه کارگردانش بود: راه افتخار چهارمین فیلم بلند سینمایی داریوش فرهنگ است. او بعد از ساخت دو فیلم موفق «طلسم» و«دو فیلم با یک فیلم» ، فیلم «بهترین بابای دنیا» را در زمینه کودک ساخت. فرهنگ سه سال بعد از ساخت این فیلم به سفارش وزارت نفت فیلم «راه افتخار» را جلوی دوربین برد.
سرمایه گذار و تهیه کننده : راه افتخار با سرمایه گذاری مشترک بنیاد سینمایی فارابی و وزارت نفت به سرانجام رسیده است.
داستانش چه بود : ماجرای این فیلم بر اساس یک رویداد واقعی است. قلب تپنده سه پالایشگاه بزرگ نفتی کشورمان 32 بار توسط جنگنده های دشمن بمباران میشود، اما هرگز از کار باز نمیایستد، دو مهندس ایرانی با اجرای یک پروژه سری دست به کاری میزنند که هیچکس از وجود این سه پالایشگاه با خبر نمیشود و تا پایان جنگ تحمیلی این راز جزو اسرار باقی می ماند.
ترکیب بازیگران : فیلم به نسبت زمان خود ترکیب خوبی دارد نقش اول فیلم بیژن امکانیان است و در کنار او بازیگران سرشناسی چون جمشید مشایخی، داود رشیدی، بهزاد فراهانی، آزیتا حاجیان و فرهاد جم بازی دارند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : در دوره سیزدهم جشنواره در سال 1373
موفقیت در جشنواره: فیلم «راه افتخار» در دوره سیزدهم در دو رشته بهترین موسیقی متن (مجید انتظامی) و فیلمنامه (محمود دهقان و رضا قهرمانی) نامزد سیمرغ بلورین شد.
♦ توفان | کارگردان : محمد رضا بزرگ نیا | محصول : 1373
چندمین تجربه کارگردانش بود: بزرگ نیا در پی موفقت همه جانبه «جنگ نفتکشها» به فیلمساز محبوب وزارت نفت تبدیل شد و این وزراتخانه دوسال بعد ساخت پروژه سینمایی «توفان» را به او محول کرد. تا به این شکل سومین فیلم بلند محمد رضا بزرگ نیا هم رنگ و بوی نفت به خودش بگیرد.
سرمایه گذار و تهیه کننده : سازمان سینمایی فجر این فیلم را با سرمایهگذاری وزارت نفت تهیه و تولید کرده است.
داستانش چه بود : سه دوست قدیمی پس از حمله دشمن به محل کارشان در یک سکوی نفتی از یکدیگر جدا می افتند. آنها پس از روزها سرگردانی در دریا، دوباره در جزیره خارک به یکدیگر می پیوندند و مسئولیت صدور نفت را به عهده می گیرند. آنها برای این کار، هر یک نقشه ای جداگانه دارند. در حالی که حمله دشمن به خارک برای قطع صدور نفت قطعی است.
ترکیب بازیگران : بزرگ نیا به مانند دو کار قبلیاش مجید مظفری و جمشید جهانزاده را کماکان در ترکیب بازیگرانش حفظ میکند. این دو در کنار دانیال حکیمی حلقه سه نفره دوستانی را تشکیل میدهند که داستان حول محور آنها میچرخد. عزت الله انتظامی و لادن مستوفی هم دیگر نقشهای اصلی «توفان» را برعهده دارند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : دوره پانزدهم در سال 1375
موفقیت در جشنواره : «توفان» برخلاف «جنگ نفتکشها» در جشنواره چندان مورد توجه قرار نگرفت و فقط در دو رشته بهترین جلوههای ویژه(نجف فتاحی) و طراحی گریم (جلال معیریان) نامزد شد. این فیلم در نخستین دوره جشن خانه سینما هم توفیقی به دست نیاورد و فقط در 5 رشته از جمله کارگردانی نامزد دریافت تندیس شد.
♦ بچههای نفت| کارگردان : ابراهیم فروزش | محصول : 1378
چندمین تجربه کارگردانش بود: ابراهیم فروزش از کارگردانان کانونی سینمای ایران است که بعد از ساخت سه فیلم «کلید»، «خمره» و «مرد کوچک» برای کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان، چهارمین فیلمش را با نام «بچههای نفت» برای آن ها میسازد.
سرمایه گذار و تهیه کننده : «بچههای نفت» از محصولات کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان است.
داستانش چه بود : اسماعیل هر روز همراه دوستانش از روی لوله های نفت، فاصله بین روستا تا مدرسه را طی می کند. این در حالی است که مادرش زندگی او و دو خواهرش را در غیاب پدر که برای یافتن شغل بهتر راهی کشورهای جنوب خلیج فارس شده است به سختی و در تنگدستی اداره می کند. مادر اسماعیل برای کسب معاش و هزینه های زندگی به هر کاری از جمله جمع آوری نفت سیاه به طور قاچاق دست می زند تا ضمناً بدهی های شوهرش را به نزول خواری به نام خیرالله بپردازد و تنها سرمایه شان یعنی یک الاغ را از گرو درآورد.
ترکیب بازیگران : فیلم «بچههای نفت» به مانند تمامی فیلمهای کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان از بازیگران ناشناخته بهره برده است. میلاد رضایی، آذر خسروی ، میلاد شادی و… بازیگران اصلی فیلم هستند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : دوره نوزدهم سال 1379
موفقیت در جشنواره : این فیلم فقط موفق شد به بخش مسابقه راه پیدا کند، اما در نهایت در هیچ رشتهای نامزد نشد، اما «بچههای نفت» در پنجمین دوره جشن خانه سینما در رشته تدوین (بهرام دهقانی) برنده تندیس شد و در دو رشته بازیگر نقش دوم زن (آذر خسروی) و طراحی گریم (سیدمحسن موسوی) نامزد شد.
♦ گلهای باوارده| کارگردان : مهرداد خوشبخت | محصول : 1401
چندمین تجربه کارگردانش بود: «گل های باوارده» پنجمین فیلم بلند سینمایی مهرداد خوشبخت است. او بعد از موفقیت نسبی «آبادان یازده شصت»، باردیگر سراغ فیلمی در دوران دفاع مقدس رفته و اینبار موضوعی در ارتباط با موقعیت یک پالایشگاه نفت را دستمایه فیلم جدیدش قرار داده است.
سرمایه گذار و تهیه کننده : بنیاد سینمایی فارابی با همکاری وزارت نفت روی این فیلم سرمایه گذاری کرده و سعید سعدی نیز تهیه و تولید آن را بر عهده داشته است.
داستانش چیست : در سال ۱۳۵۹ همزمان با جنگ تحمیلی، تعدادی از مهندسین پالایشگاه نفت آبادان در تلاش هستند با امکانات و تجهیزاتی که در داخل انبارهای آن است، پالایشگاههای دیگر را ترمیم کنند.
ترکیب بازیگران : قرار بود حمید فرخ نژاد یکی از بازیگران اصلی فیلم باشد، اما بعد از عقد قرار داد اعلام شد که او ممنوع الکار است و ترکیب بازیگران فیلم دستخوش تغییراتی شد. بانیپال شومون، نادر سلیمانی، الهام نامی ، امیر رضا دلاوری و… ترکیب بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند.
در چه دورهای از جشنواره حضور داشت : «گل های باوارده» یکی از فیلم های حاضر در بخش مسابقه چهل و یکیم دوره جشنواره فیلم فجر است.
موفقیت در جشنواره : تا لحطه تنظیم این گزارش هنوز اسامی نامزدهای جشنواره چهل و یکم اعلام نشده است.