رضا عطاران بازیگر پرکار و درجه یکی است که به خاطر جذابیت فراوانش برای مخاطبان، فیلمهایش معمولا فروش بالایی دارند. او علاوه بر بازیگری، کارگردان موفقی هم هست. سریالهای عطاران هنوز جزو مهمترین سریالهای کمدی تلویزیون به حساب میآیند و در بازپخش هم اقبال زیادی دارند. عطاران همچنین در عرصه فیلمنامهنویسی هم بارها خودش را به اثبات رسانده است. مروری داریم بر فعالیتهای او در عرصههای مختلف.
بازیگری تلویزیون
جزو بازیگرانی بود که سال 1372 توســط مدیری با بازی در مجموعه آیتمی «پرواز 57» » به مخاطبان معرفی شد. او پیش از این همکاری، در سال 1369 نقش کوتاهی هم در مجموعه «بیداران» به کارگردانی اصغر عبداللهی داشت. بعد از «پرواز 57» و «ساعت خوش» در «قطار ابدی» هم نقش کوتاه یک بیمار روانی را بازی کرد. بعد از آن تا سال 1381 و بازی در سریال »دریاییها» خبری از او نبود تا اینکه شروع به سریالسازی کرد و در تمام سریالهایش نقشی برای خودش گنار گذاشت. عطاران در «زیر آسمان شهر» و «کتابخانه هدهد» هم بازیگر مهمان بود.
بازیگری سینما
در دهه هفتاد و در شرایطی که با بازی در «ساعت خوش» به اوج شهرت در تلویزیون رسیده بود، برای اولینبار با فیلم «کلید ازدواج»، بازی در یک فیلم سینمایی را تجربه کرد. عطاران از سال 1376 یعنی در مدت 23 سال، در 44 فیلم سینمایی بازی کرد. فیلمهای «هزارپا»، «نهنگ عنبر» و «ورود آقایان ممنوع» جزو آثاری بودند که با استقبال فراوانی روبهرو شدند. عطاران از جمله بازیگران مطرحی است که هم در فیلمهای موفق بازی کرد و هم متوسط و ضعیف. او برای بازی در فیلمهای «دهلیز»، «طبقه حساس» و «روشن» موفق به دریافت سیمرغ شد.
کارگردانی تلویزیون
رضا عطاران سال 1376 با ساخت مجموعه آیتمی «سیب خنده» اولین گام را در کارگردانی برداشت. او با این مجموعه، جواد رضویان، مجید صالحی، یوسف تیموری و … را به تلویزیون معرفی کرد. بلافاصله بعد از «سیب خنده»، مجموعه «مجید دلبندم» را کارگردانی کرد و بعد همراه بهروز بقایی، «قطار ابدی» را ساخت. «کوچه اقاقیا«، »خانه بهدوش»، «متهم گریخت»، «ترش و شیرین» و «بزنگاه» سایر سریالهای او بودند. عطاران با ساخت «سیب خنده» کمدی آیتمی را احیا کرد. او در زمینه ساخت سریالهای کمدی هم قدم بلندی برداشت و شخصیتهایی ماندگار آقاماشالا و هاشمآقا را خلق کرد.
کارگردانی سینما
سال 1390 یعنی سه سال بعد از قطع همکاری با تلویزیون اولین فیلم سینماییاش، «خوابم میاد» را ساخت؛ فیلمی درباره یک معلم میانسال که در برقراری ارتباطات اجتماعی توانایی زیادی نداشت و در رابطه با زنها هم به بنبست میرسید. دو سال بعد از ساخت «خوابم میاد»، سراغ کارگردانی «رد کارپت» رفت و دو سال بعد از آن هم فیلم «دراکوالا» را ساخت. عطاران در سینما از جنس کمدیهای تلویزیونیاش فاصله گرفت و به سمت گونهای از کمدی رفت که هرچند حرفهای مهمی برای گفتن داشت اما آنطور که انتظار میرفت با استقبال تماشاگران روبهرو نشد. هنوز هم عطاران در جایگاه کارگردان سریالهای کمدی تلویزیونی بیشتر طرفدار دارد.
فیلمنامه
عطاران بازیگری و فیلمنامهنویسی را همزمان شروع کرد. اولینبار در مجموعه آیتمی «ساعت خوش» در ترکیب تیم نویسندگان حضور داشت و اولین فیلمنامه مستقلش را هم برای سریال «مجید دلبندم» نوشت. بعد از آن فیلمنامه «رد کارپت» و «دراکولا» را هم به تنهایی نوشت. علاوه بر اینها در اکثر آثار عطاران، خودش در تیم نویسندگان حضور داشت. عطاران در نگارش فیلمنامه سریالهای «زیر آسمان شهر»، «این چند نفر»، «حرف تو حرف» و … هم مشارکت کرد. آثاری که عطاران فیلمنامهشان را به صورت مشارکتی نوشته، آثار قابلقبولتری نسبت به آنهایی هستند که خودش به تنهایی برایشان دست به قلم برده است.
شبکه خانگی
همکاری رضا عطاران با شبکه نمایش خانگی به سال 1391 برمیگردد. زمانی که سامان مقدم برای بازی در فصل سوم سریال «قلب یخی» از او دعوت کرد. عطاران در این سریال با مهران مدیری و هدیه تهرانی همبازی بود. بعد از بازی در «قلب یخی3» دیگر گذرش به شبکه نمایش خانگی نیفتاد. گرچه زمانی که داوود میرباقری قصد داشت سریال «ماه تیتی» را بسازد، نام رضا عطاران هم جزو گزینهها شنیده میشد. اما سریال به سرانجام نرسید. شنیده میشود قرار است سریالی برای شبکه خانگی بسازد.