تغییر سن و سال برای ایفای نقشهای مختلف، اتفاقی است که بارها و بارها در سینما شاهدش بودهایم. خیلی از بازیگران تجربه بازی در سنی چندین سال بالاتر از سن واقعیشان را دارند و این مسئله چالشی جالب در سینما به حساب میآید. درحال حاضر بین فیلمهایی که برای نوروز اکران شدهاند در دو فیلم «مرد بازنده» و «شادروان» با چالش تغییر سن مواجهیم. جواد عزتی در «مرد بازنده» و بهرنگ علوی در «شادروان»، با وجود اینکه هردو چهل و چهلویک ساله هستند، نقشهایی پانزده تا بیست سال بزرگتر از خودشان را بازی کردهاند. به این بهانه مروری داریم بر نقشهایی که بازیگرانشان در زمان ایفای آنها سنی بسیار پایینتر داشتهاند.
جواد عزتی / مرد بازنده
جواد عزتی سال گذشته در سن چهل سالگی برای فیلم «مرد بازنده» محمدحسین مهدویان، نقش مردی پنجاهوشش ساله را بازی کرد. پیش از اینکه فیلم برای اولین بار در جشنواره فجر به نمایش دربیاید، تصویری از شخصیت احمد خسروی با بازی عزتی منتشر شد که او را مقابل یک کیک تولد با شمع 56 نشان میداد. عزتی در این نقش با گریم سنگینی مقابل دوربین رفت؛ گریمی که علاوه بر بالا بردن سن و سال او، قرار بود نشان دهنده شخصیت مغموم و مستاصل این کارآگاه در میانسالی باشد.
بهرنگ علوی / شادروان
بهرنگ علوی سال گذشته در فیلم «شادروان» نقش مردی پانزده یا حتی بیست سال بزرگتر از سن واقعیاش را بازی کرد. او سال گذشته، زمان بازی در این فیلم، چهلویک سالش بود اما بخوبی در قالب مردی حدودا شصت ساله قرار گرفت. دایی اسد، بزرگ خانواده بود و بعد از مرگ پدر، خواهر و خواهرزادهها را به عنوان بزرگتر همراهی میکرد. گریم باورپذیر و بازی قابل قبول علوی در این نقش، باعث شد هیچ جا احساس نکنیم با بازیگری در این سنوسال روبهرو هستیم. تقریبا بیست سال از سن خودش بالاتر است و بزرگ خانواده است. پدر خانواده میمیرد و بعد از آن بزرگتر خانواده میشود.
هادی اسلامی/ خواستگاری
در فیلم «خواستگاری» به کارگردانی مهدی فخیمزاده، ماجرای خواستگاری پرماجرای یک پیرمرد را میبینیم. بازیگر نقش این پیرمرد، زندهیاد هادی اسلامی بود. او در سال 1368 درحالیکه فقط پنجاه سال داشت حاضر شد به عنوان یک پیرمرد مقابل دوربین برود. او با موها و ریشهای کاملا سفید و عینک تهاستکانی ظاهر شد. عصایی به دست داشت و موقع راه رفتن مقداری قوز میکرد. هیچکس باورش نمیشد اسلامی چنین سن و سالی داشته باشد.
امین حیایی / شام عروسی
امین حیایی سال 1384 در سیوپنج سالگی نقش مردی میانسال را در «شام عروسی» بازی کرد. او در این فیلم نقش پدر عروس را داشت و حدودا پنجاه ساله به نظر میرسید. موهای جلوی سرش ریخته بود و شقیقهاش خاکستری شده بود. روی پیشانیاش چین و چروک داشت و با سبیل جوگندمی و عینک روی چشم کاملا سن و سالش بالا رفته بود. البته از آنجایی که شام عروسی فیلمی کمدی بود، امین حیایی با همان گریم شیطنتهای همیشگی را داشت و این مسئله موقعیت کمدی بامزهای را ایجاد میکرد.
پانتهآ پناهیها/ نفس
یکی از مهمترین تغییرات سن و سال در سینما به پانتهآ پناهیها در فیلم «نفس» برمیگشت. پناهیها سال 1394 زمان بازی در این فیلم سیوهشت ساله بود. او در این سن، نقش مادر ناتنی مهران احمدی را بازی میکرد؛ بازیگری که چهارسال از خودش بزرگتر است. پناهیها در کنار گریم بسیار سنگین، حرکات صورت، لحن صحبت کردن و راه رفتنش را هم تغییر داده بود. آنهایی که او را نمیشناختند سخت میتوانستند باور کنند در واقعیت چندین سال کوچکتر از نقشش است.
محسن تنابنده/ ایران برگر و شاهگوش
محسن تنابنده چندبار با چالش تغییر سن و سال برای نقش روبهرو شد. او در سریال «شاهگوش» درحالیکه سیوهشت ساله بود، در سه نقش متفاوت خواننده، روحانی و رئیس شورای حل اختلاف، بالاتر از سن واقعیاش ظاهر شد. تنابنده در سریال «ابله» هم با گریمی متفاوت، نقش یک پیرزن هشتاد، نود ساله را بازی کرد. او در نقش فتحالله خان فیلم «ایران برگر» هم چندسالی بالاتر از سن واقعیاش به نظر میآمد. البته در مقایسه با سایر نقشها تغییر سنش چندان محسوس نبود.
احمد مهرانفر / خجالت نکش
احمد مهرانفر سال 1396در فیلم «خجالت نکش» نقش مردی میانسال را بازی کرد که با داشتن عروس و داماد و نوه، صاحب نوزاد میشد. مهرانفر زمان بازی در این نقش، چهلودوساله بود اما با گریم متفاوت، با آن موهای جوگندمی و چین و چروکهای دور چشم، حدودا پنجاه یا پنجاهوپنج ساله به نظر میرسید. این تغییر سن، علاوه بر اینکه در چهره او کاملا محسوس بود، در رفتار و شیوه راه رفتن و سایر موارد هم به چشم میآمد.
ترانه علیدوستی/ کنعان
ترانه علیدوستی در فیلم «کنعان» نقش زنی حدودا سیوپنج ساله را بازی کرد؛ زنی که بعد از ده سال زندگی مشترک با همسری که استاد دانشگاهش بوده، حالا به روزمرهگی رسیده بود و میخواست از او جدا شود. علیدوستی سال1386 زمان بازی در این فیلم بیستوچهار ساله بود. درست است که گریم سنگینی نداشت و چهرهاش چندان تغییری نکرده بود اما تلاش شده بود صورتش پختهتر از سنوسال واقعیاش به نظر برسد تا نقشش باورپذیرتر باشد.
حامد بهداد / چه خوبه که برگشتی
حامد بهداد هم چالش تغییر سن را در فیلم «چه خوبه که برگشتی» تجربه کرد. او نقش دندانپزشک میانسالی به نام فرزاد را داشت که پس از سالها به ایران میآمد تا در آرامش زندگی کند. بهداد سال 1392 این فیلم را در چهل سالگی بازی کرد. برای اینکه بالاتر از سنش به نظر برسد، رنگ موهایش را سفید کرده بودند و شکم برآمدهای هم برایش گذاشته بودند. البته این تغییرات چندان موفقیتآمیز نبود و نمیتوانستیم بهداد را در سن و سالی بالاتر بپذیریم.