روز گذشته منیرو روانیپور یکی از نویسندگان ایرانی که حالا چند سالی است ساکن آمریکاست، در توییتر مدعی شد که داستان فیلم «کیک محبوب من» ساخته بهتاش صناعیها و مریم مقدم، بدون اجازه از روی داستانی نوشته او به نام «یک شب شورانگیز» برداشت شده است. ادعای که موجب یک جنجال تازه پیرامون این فیلم شد.
به گزارش فیلمنیوز، این روزها در بیشتر محافل سینمایی درباره فیلم «کیک محبوب من» صحبت میشود. فیلمی که بهتاش صناعیها و مریم مقدم خارج از چارچوبهای تعریف شده سینمای ایران آن را ساختند و در جشنوارههای خارجی مورد توجه قرار گرفته.
فیلم مجوز پخش و اکران ندارد اما حالا یک هفتهای میشود لینک دانلود آن در فضای مجازی دست به دست میشود. در این مدت «کیک محبوب من» با نقدهای مثبت و منفی زیادی از سوی مخاطبان همراه بوده و در مدتی کوتاه تبدیل به یکی از پربازدیدترین موضوعات در شبکه توییتر یا ایکس شده است. اما در کنار همه این بحثها روز گذشته منیرو روانیپور، نویسنده قدیمی و ساکن آمریکا، در توییتر خود ادعا کرد که این فیلم بدون اجازه با برداشت از یکی از داستانهای او که سالها پیش در ایران نوشته، ساخته شده. در نهایت میان دو طرف ماجرا صلح برقرار شد. اما این حاشیه تازه، دوباره توجهها را به فیلم معطوف کرد.
ماجرا از کجا شروع شد؟ | روز 6 آبان، منیرو روانیپور در صفحه فیسبوک و توییترش متنی منتشر کرد که در آن از قول یکی از دوستانش که فیلم «کیک محبوب من» را دیده بود نوشته بود که این فیلم شباهتی زیاد به داستان «یک شب شورانگیز» او دارد. روانی پور تاکید کرد که هنوز فیلم را ندیده. اما ساعتی بعد دوباره توییتی از او در فضای مجازی دست به دست میشد که با ابراز تاسف، داستان فیلم «کیک محبوب من» را دزدی از روی یکی از آثار خودش میدانست. او در بخشی از این متن نوشته:« فیلم کیک محبوب من را دیدم. بسیار متاسفم که باید بگم همان داستان یک شب شورانگیز منه. منتها در زمانی متفاوت. یعنی چهل سال بعد. داستان من، داستان پرستار تنهایی است که به دنبال عشقی میگرده و یک راننده تاکسی را پیدا میکنه و او را میاورد خانه. این فیلم هم داستان پرستار بازنشستهای است که رانندهای را میاورد خانه.» این نویسنده تفاوت داستان را در تغییر زمان و گذشتن چهل سال از داستان خودش دانسته و در ادامه نوشته:«تا حالا هرچی از من دزدیدند سکوت کردم. شعر، داستان، فیلم، داستان کودکان. این دفعه ول نمیکنم».
قصه «یک شب شورانگیز» چیست؟ | منیرو روانیپور در سالهایی که در ایران زندگی میکرد داستان کوتاهی نوشته به نام «یک شب شورانگیز». داستانی درباره یک زن پرستار که مستاصل از تنهایی به خیابان میرود و دست یک مرد که راننده تاکسی است را میگیرد و به خانه میآورد. این داستان در همان سالها یکبار در سایتی منتشر شده. اما بعدها و زمانی که او دیگر به آمریکا مهاجرت کرده بود، این داستان در مجموعه داستان کوتاهی به نام «شبهای شورانگیز» از طریق انتشارات آمازون منتشر میشود. در پایان داستان «یک شب شورانگیز» به دلیل اینکه قصه در زمان جنگ ایران و عراق میگذرد، با برخورد موشک به خانه زن، مرد راننده کشته میشود. «کیک محبوب من» هم با مرگ مرد به پایان میرسد اما به شکلی دیگر. از طرفی منیرو روانیپور در تمام توییتهایش تاکید کرده بود که تم داستانی این دو قصه شبیه هم است نه جزییات فیلم.
واکنش مخاطبان چه بود؟ | در 24 ساعت گذشته توییتهای منیرو روانیپور در فضای مجازی منتشر شد و با موجی از مخالفان و موافقان روبهرو بود. بسیاری ادعای او را غلط میدانستند و خود روانیپور با باز انتشار کامنتهای مخالف جوابیهای درباره آنها منتشر میکرد. او حتی در میانه کامنتها و جوابها ماجرای دیگری که درباره فیلم «پرستار شب» ساخته محمدعلی نجفی در سال 1366 برایش اتفاق افتاده بود را هم پس از حدود 40 سال رسانهای کرد. او نوشت «متاسفانه داستان را میتوانند خیلی تغییر بدهند نه یک کم. مثل داستان «آب» که بعد شد فیلم «پرستار شب» که اگر قرارداد نبسته بودم، هیچکس باور نمیکرد از روی داستان من فیلم ساختند». در میان کامنتها موجی از موافقت و همراهی با این نویسنده هم وجود داشت که او را تشویق به شکایت و افشاگری گسترده میکردند.
نتیجه ادعای نویسنده چه شد؟ | این مجادله تا مدتی طول کشید. اما بعد از چند ساعت منیرو روانیپور عکسی منتشر کرد از یک تماس تصویری چند نفره با لیلی فرهادپور بازیگر و مریم مقدم و بهتاش صناعیها کارگردانهای فیلم «کیک محبوب من». او طی یک توییت نتیجه این جلسه مجازی را اینطور نوشت:«با نویسنده و کارگردان و بازیگر فیلم حرف زدم. مریم داستان را دیروز خوانده. لیلی دوست قدیمی من هم اصلا یادش نبود که داستان را برایش خواندم وقتی ایران بودم.» او در ادامه این توییت از صداقت و هوش مریم مقدم و بهتاش صناعیها صحبت کرده بود و رفاقت دیرینهاش با لیلی فرهادپور. مقدم با قبول شباهت و اینکه اصلا از وجود این داستان خبر نداشته گفته:«آخر این هولناک است که از یک داستان این جور آدم آشکارا برداشت کند». کارگردانهای فیلم «کیک محبوب من» هیچ واکنش رسمی در صفحات مجازی خود نسبت به این موضوع نشان ندادند. اما جمله آخر منیرو روانیپور در توییتش با این مضمون:«برای مریم، بهتاش و لیلی آرزوی سلامتی و سرافرازی میکنم» نشان میدهد که با مقدم و صناعیها به صلح رسیده و ماجرا برایش حل شده است.