احسان شریعتی (فرزند دکتر علی شریعتی)، استاد دانشگاه و صاحبنظر فلسفه اخیرا با روزنامه اعتماد گفتگویی انجام داده و به انتقاد از رویکرد فعلی تلویزیون و فاصله مردم عادی و قشر روشنفکر و فرهیخته از رسانه ملی پرداخته است. او در بخشی از این مصاحبه در مورد دلیل شرکت نکردن در برنامههای تلویزیونی میگوید: چندی پیش از من دعوت شد در برنامهای به نام «میدان انقلاب» حضور پیدا کنم و حرف بزنم ولی من قبول نکردم چون برنامه ضبطی بود نه زنده. ما پیش از این، برنامهها و مستندهای مختلفی را دیدهایم که در آنها حرفهای فرد تقطیع میشود و ماهیت موضوع تغییر میکند. مثلا مستندی در سینما ساخته می شود که درباره بازرگان است اما علیه بازرگان است.
در برنامههای تلویزیونی هم گاهی از حرفهای من سوءاستفاده میشود. بنابراین روشنفکران و نیروهای فرهنگی به تلویزیون نمیروند، چون این برچسب که تلویزیون جای معتبری نیست، وجود دارد. ممکن است از شما سوءاستفاده شود یا حرفهایتان ناقص بیان شود.
شریعتی خاطرنشان کرد: صداوسیمای ما به قول مردم اگر میلی نباشد و ملی باشد – یعنی برای مردم باشد – میتواند اعتباری در جهان اسلام ایجاد کند. شما میبینید که یک روحانی که تسلطی روی تاریخ ندارد در تلویزیون حاضر میشود و از تاریخ میگوید و آن را تحریف میکند. این کار چه اعتباری ایجاد میکند؟ دهها مثال دیگر هم در این زمینه وجود دارد که نوعی کاریکارتور از رسانه میسازد. در تلویزیون سریالی چون «معمای شاه» میسازند و تحریفاتی در تاریخ انجام میدهند که بیشتر به نفع سلطنتطلبهاست. این اتفاقات سطحی در دیگر برنامهها هم دیده میشود… ما نوابغی داریم که در جهان مییدرخشند اما در تلویزیون از آنها حرفی به میان نمیآید، یا فیلمهای ما در جشنوارهها جایزه میگیرند اما در تلویزیون خبرشان منعکس نمیشود.
او در پایان البته از رویکرد رسانه های آنور آبی هم انتقاد کرد و گفت: در آن طرف هم رسانههایی مثل «ایران اینترنشنال» و «من و تو» هستند که آنها هم بیاعتبارند و برنامههایی میسازند که دروغ است یا در مورد انقلاب 57 برنامهای میسازند که من که در بطن انقلاب بودهام، میدانم تحریف است. ما هم اگر بخواهیم به این شکل رفتار کنیم مردم به سمت آن رسانهها میروند و دیگر به تلویزیون توجهی نخواهند نداشت.