لیلا حاتمی/ امرسان و داوری جشنواره فرانسه
لیلا حاتمی علاوه بر اینکه باز هم امسال ریسک حضور در یک سریال شبکه نمایش خانگی را پذیرفت و در «شبکه مخفی زنان» بازی کرد، از دو جهت هم چهره خبرساز امسال بود. یکی از حواشی او به ماجرای آگهی تبلیغاتی یخچالوفریزر امرسان برمیگشت؛ یخچالی جنجالی و پرحاشیه که انتشار خبر غیررسمی دستمزد 15 میلیاردی لیلا حاتمی برای آن، با واکنشهای زیادی روبهرو شد. ماجرای بعدی اینکه حاتمی امسال در رأس هیئت داوران بیستوهشتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای آسیایی وزول فرانسه قرار گرفت و در جایگاه رئیس هیئت داوران نشست. یک فیلمنامهنویس فلسطینی، یک کارگردان فیلیپینی و یک کارگردان قزاقستانی او را به عنوان اعضای هیئت داوران همراهی میکردند.
سعید روستایی/ جشنواره سزار
بهمن امسال وقتی همه در گیرودار مراسم اختتامیه فجر بودند، خبر دعوت رسمی سعید روستایی به جوایز سزار فرانسه، توجهها را به سمت خودش جلب کرد. در میان هفت فیلمی که در چهلوهفتمین دوره جوایز آکادمی سزار، نامزد بهترین فیلم خارجی شده بودند، «متری ششونیم» دومین ساخته سعید روستایی هم با نام «قانون تهران» دیده میشد. آکادمی سزار رسما از سعید روستایی، کارگردان فیلم برای حضور در این مراسم دعوت کرد و ژاک اودیه کارگردان مشهور فرانسوی هم شانس سعید روستایی را برای دریافت جایزه سزار بالا دانست. با اینحال جایزه بخش خارجی زبان به فیلم «پدر» فلوریان زلر رسید و روستایی بینصیب ماند.
حمید فرخنژاد/ عودت جایزه مسکو
حمید فرخنژاد اسفند امسال و در جریان حمله روسیه به اوکراین، تندیسی را که سال 1384 برای بازی در فیلم «طبل بزرگ زیر پای چپ» از جشنواره بینالمللی مسکو گرفته بود پس داد. فرخنژاد ویدئویی منتشر کرد و گفت از آنجایی که این تندیس به خاطر یک فیلم ضدجنگ به او اهدا شده بود، حالا در شرایط فعلی لازم میداند که آن را برگرداند و حمله ارتش روسیه به اوکراین را محکوم کند. در این بین یکی از رسانهها این سوال را مطرح کرد که آیا فرخنژاد پولی که از این جشنواره گرفته را هم پس میدهد؟ که نسبت به این مسئله هم واکنش نشان داد و گفت: « من بابت فستیوال مسکو هیچ جایزه نقدی دریافت نکردم.»
اصغر فرهادی / حواشی قهرمان
اصغر فرهادی در بخش مسابقه جشنواره کن از تازهترین ساخته خود با عنوان « قهرمان» رونمایی کرد. فیلمی که تحسین منتقدان و استقبال مخاطبان فستیوال را به همراه داشت و جایزه بزرگ بخش مسابقه کن به «قهرمان» اهدا شد. نشست خبری این فیلم به دلیل طرح برخی سوالات با حاشیههایی همراه شد. همزمان ادعای یکی از شاگردان فرهادی در فضای مجازی، مبنی بر اقتباس فیلمنامه «قهرمان» ازفیلم مستندی که وی در ورکشاپ این کارگردان در سال ۹۳ ساخته بود حاشیهای دیگر برای فیلم «قهرمان» ایجاد کرد که در نهایت موضوع به رسیدگی در دادگاه منجر شد. فیلم «قهرمان» در حالیکه در بسیاری از پیش بینیها از شانسهای اسکار امسال نام برده میشد، نهایتاً به لیست پنج فیلم بخش بهترین فیلم خارجی زبان راه نیافت.
رضا میرکریمی/ خداحافظی از جشنواره
«نگهبان شب» یکی از فیلمهای موفق جشنواره امسال بود و درحالی که همه منتظر بودند رضا میرکریمی بهخاطر دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، با انگیزه بیشتری ادامه دهد، او در مراسم اختتامیه حضور پیدا نکرد و از تورج الوند، بازیگر نقش اصلی فیلمش خواست تا برای دریافت جایزه روی سن برود. همان شب هم تصویری از فیلم در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد و با یک جمله موضعش را نسبت به جشنواره مشخص کرد. او نوشت: «… سیمرغ آخر و جشنوارهای که دیگر نیست…» و این جمله به خداحافظی میرکریمی از فیلمسازی تعبیر شد.
داریوش مهرجویی/ عدم اکران لامینور
حاشیههای پیرامون داریوش مهرجویی کماکان ادامه دارد و هر روز بعد جدیدی به خودش میگیرد. همهچیز از اوایل اسفند شروع شد. وقتی سخنگوی شورای صنفی نمایش از «لامینور» به عنوان یکی از فیلمهای اکران نوروزی نام برد اما چند روز نگذشته، نامش از فهرست فیلمهای نوروزی بیرون آمد. بعد از این ماجرا، مهرجویی ویدئویی از خودش منتشر کرد و با بعض و عصبانیت از فیلمش دفاع کرد. این ویدئوی تاثیرگذار، طرفداران این کارگردان را به واکنش واداشت. در مدت زمانی کوتاه پروانه نمایش «لامینور» صادر شد و مهرجویی هم در ویدئویی اعلام کرد که عصبانیت او به خاطر یک سوء تفاهم بوده و براساس یک سری اطلاعات نادرست شکل گرفته. درست موقعی که همه فکر میکردند ماجرا تمام شده، مهرجویی یک فایل صوتی منتشر کرد و نوشت که محمدرضا شریفینیا او را فریب داده و ویدیوی دوم را از او ضبط کرده است.
حمید نعمتالله/ حاشیههای قاتل وحشی
حمید نعمتالله امسال هم نتوانست «قاتل و وحشی» را در جشنواره فجر به داوری بگذارد اما این همه ماجرا نبود. بعد از اینکه نام فیلم «قاتل و وحشی» از فیلمهای راه یافته به جشنواره چهلم بیرون ماند، دبیر جشنواره فجر پر کردن فرم جشنواره در سالهای گذشته را دلیل حذف آن دانست و گفت که فیلم سینمایی «قاتل وحشی» در سال ۹۸ با امضای هفت عضو هیات انتخاب بازبینی شده است. همان موقع همایون اسعدیان، عضو هیئت انتخاب جشنواره سیوهشتم اعلام کرد که نسخه کامل فیلم برای هیئت انتخاب به نمایش درنیامده و بعد هم دبیر جشنواره اعلام کرده که فیلم به دلیل اختلاف میان تهیهکننده و سرمایهگذاران، به مشکل مالکیت برخورده و دیگر نباید بازبینی شود. این مسئله واکنشهای زیادی را به همراه داشت اما نهایتا به جایی نرسید.
مهران مدیری/ درخت گردو و حاشیه دستمزد پدر گواردیولا
مهران مدیری در مراسم جشن حافظ صراحتا اعلام کرد که از بازیاش در فیلم «درخت گردو» ناراضی است و این نارضایتی را با جملاتی عجیب به زبان آورد و گفت که در آن فیلم افتضاح بوده و اگر جایزه چپق طلایی وجود میداشت باید آن را برای این فیلم به او میدادند. واکنشها نسبت به این اظهارنظر مختلف بود. برخی او را به خاطر صراحتش ستودند و برخی نوشتند خواسته بازی ضعیفش را ماستمالی کند. حاشیهی بعدی، ماجرای دستمزدش برای سریال «پدر گواردیولا» بود. آن اوایل اعلام شد که مدیری برای بازی در این سریال، ۵.۵ میلیارد تومان دریافت کرده و این مسئله مثل بمب صدا کرد.
شهاب حسینی/ داوری جشنواره فجر و خبر خداحافظی
شهاب حسینی امسال با اجرای تاکشوی «همرفیق» جلب توجه زیادی کرد و با نقدهای مثبت و منفی مختلفی روبهرو شد اما انتخاب او برای داوری جشنواره فجر، اتفاق مهمتری بود؛ انتخابی که با واکنشهای زیادی همراه شد و به انصراف مسعود کیمیایی از داوری در بخش کارگردانی «خائنکشی» در جشنواره انجامید. ماجرای بعدی همین چند روز پیش اتفاق افتاد و باز هم نام شهاب حسینی را در صدر خبرها نشاند. او ویدئویی در فضای مجازی منتشر کرد و گفت از این به بعد جز در فیلمها و سریالهای خودش، حاضر به همکاری با آثار دیگر نیست. برخی صفحات، این خبر را با تیتر خداحافظی شهاب حسینی با بازیگری منتشر کردند و مسئله به سمتوسوی دیگری کشیده شد.
مسعود کیمیایی/ انصراف از جشنواره
انصار مسعود کیمیایی از جشنواره چهلم ریشه در اتفاقهای جشنواره سیوهشتم داشت. او به خاطر اعتراض به شرایط و وضعیت کشور، در سال 98 جزو تحریمکنندگان جشنواره بود. آن زمان شهاب حسینی به این تحریمها واکنش نشان داد و غیرمستقیم مسعود کیمیایی را هم خطاب قرار داد و گفت:« ای کاش نیتهایمان هم خالص باشد، و بنا به صلاح شخصی خود ـ فیالمثل ترس از برخورد تحقیرآمیز مخاطب با فیلممان به سیاق و روال ادوار گذشته ـ پشت احساسات پاک مردم قایم نشویم.» این ماجرا باعث شد که بلافاصله بعد از اعلام نام شهاب حسینی در جمع داوران، کیمیایی از حضور در جشنواره انصراف دهد. پسرش پولاد کیمیایی هم بلافاصله انصرافش را اعلام کرد و گفت: « قضاوتهای بزرگ کار آدمهای کوچک نیست.»
احسان علیخانی/ حاشیههای جوکر و برف آخر
احسان علیخانی با سیاست چراغخاموشش به چهره خبرساز امسال تبدیل شد. زمانی که اولین قسمت برنامه «جوکر» متشر شد هیچ نامی از او در میان نبود احتمالا اطمینانی به موفقیت این مجموعه نداشت و نمیخواست نامش را برای چیزی صرف کند که شاید مورد توجه قرار نگیرد. اما بلافاصله بعد از اینکه قسمت اول سروصدا کرد و آمار بازدیدهایش بالا رفت، تصمیم گرفت از سایه بیرون بیاید و از نامش در تیتراژ رونمایی کند و عنوان کارگردان را مقابل نامش بگذارد. او در فیلم «برف آخر» هم چنین رویکردی داشت. با اینکه ابتدا به عنوان تهیهکننده با فیلم همراهی میکرد اما اواسط کار انصراف داد و صرفا به عنوان سرمایهگذار و مشاور پروژه حضورش را حفظ کرد. در جشنواره هم نامی از او وجود نداشت اما بعد از نمایش فیلم وقتی مورد تحسین قرار گرفت، نام علیخانی پررنگ شد و حتی در اکرانهای مردمی هم حضور پیدا کرد.