تجربه ثابت کرده که اکران نوروز، معمولا پرحاشیه است و فیلمهای مختلفی در این دوره زمانی درگیر حاشیه شدهاند. بعضی فیلمها با وجود بودن نامشان در فهرست آثار نوروزی، هیچوقت رنگ پرده را ندیدهاند، بعضی دیگر بعد از چند روز نمایش با وجود بالا بودن استقبالها، توقیف شدهاند و تعدادی هم علیرغم اعتراضهای فراوانی که پیرامونشان وجود داشته، اکرانی محدود یا حتی طولانی مدت را تجربه کردهاند. به بهانه حواشی پیش آمده برای فیلم لامینور داریوش مهرجویی که قبل از شروع اکران نوروز امسال شاهدش بودیم، مروری داریم بر فیلمهای حاشیهساز نوروز از دهه هفتاد تا به حال.
شوکران / کارگردان : بهروز افخمی
فیلم «شوکران» به کارگردانی بهروز افخمی دوم فروردین 1379 اکران شد. سوژهای حساسیتبرانگیز داشت و از همان اول میشد پیشبینی کرد اکران آرامی نداشته باشد و همین هم شد. ماجرا از این قرار بود که سیما، پرستار یکی از بیمارستانهای تهران، در محل کارش با مردی متاهل به اسم مهندس خاکپور آشنا میشد و این آشنایی به رابطهای نزدیکتر میانجامید و سرانجام خوبی نداشت. هنوز چند روز از اکران فیلم نگذشته، گروهی از پرستارها نسبت به فیلم معترض شدند و آن را توهینی به جامعه پرستاری دانستند. آنها در اعتراضهایشان درخواست میکردند فیلم هرچه زودتر از پرده پایین بیاید. با وجود همهی این حواشی، شوکران روی پرده باقی ماند و اتفاقا فروش خیلی خوبی هم داشت.
مارمولک / کارگردان : کمال تبریزی
فیلم «مارمولک» به کارگردانی کمال تبریزی، بعد از موفقیتی که در جشنواره بیستودوم فجر به دست آورد، قرار بود در نوروز 1383 اکران شود اما سر بزنگاه اکران نوروزی آن لغو شد و همان زمان اعلام کردند بعد از عید روی پرده میرود. بعد از عید اکران شد اما نمایش آن زیاد طول نکشید و بعد از پانزده روز از پرده پایین کشیده شد. البته در همان پانزده روز، با احتساب قیمت بلیت در اوایل دهه هشتاد، فروش بینظیری داشت. این فیلم بعد از این همه حساسیت، سال گذشته از شبکه نمایش خانگی سر درآورد و امسال هم از تلویزیون پخش شد.
خصوصی / کارگردان : محمدحسین فرحبخش
«خصوصی» به کارگردانی محمدحسین فرحبخش در نوروز 1391 اکران شد اما هنوز چند روز از تعطیلات نگذشته اعتراضهایی دربارهاش شکل گرفت و نهایتا بعد از تعطیلات از پرده پایین آمد. داستان فیلم درباره مردی بود که در جوانی جزو تندروهای انقلابی به حساب میآمد و حالا بعد از گذشت سالها، دچار تغییر شده بود و در روزنامهاش مطالبی انتقادی مینوشت. با باز شدن پای زنی جوان و نویسنده به دفتر او، زندگیاش درگیر حاشیههایی میشد. همین حواشی بود که مخالفان را وادار به اعتراض کرد و نهایتا توقیف فیلم را در پی داشت. البته این فیلم مدتی بعد مجوز ورود به شبکه نمایش خانگی گرفت.
گشت ارشاد / کارگردان : سعید سهیلی
نوروز سال 1391، درست همزمان با توقیف فیلم «خصوصی»، «گشت ارشاد» سعید سهیلی هم توقیف شد. فیلم گشت ارشاد با ده روز اکران، توانست به فروش قابل توجهی برسد و وارد باشگاه میلیاردیها شود اما اکرانش ادامه پیدا نکرد و اواسط تعطیلات نوروز از پرده پایین آمد. شوخی با ماشین گشت ارشاد و ماجرای افرادی که با لباس مبدل و این ماشین جلوِ مردم را میگرفتند و آنها را چپاول میکردند اعتراض زیادی به همراه داشت و باعث توقیف شد. این فیلم هم بعد از مدتی مجوز ورود به شبکه نمایش خانگی گرفت.
50 کیلو آلبالو / کارگردان : مانی حقیقی
اکران فیلم «50 کیلو آلبالو» به کارگردانی مانی حقیقی هم با حواشی مختلفی همراه بود. این فیلم نوروز 1395 اکران شد و با وجود استقبال بسیار زیاد، از همان ابتدا زمزمههایی از توقف اکران آن به گوش میرسید. با این حال فیلم تا دو ماه بعد هم در اکران ماند و بعد از رسیدن به فروشی پانزده میلیارد تومانی، از پرده پایین آمد. وزیر ارشاد تازه در خرداد آن سال اعلام کرد که این فیلم از دستشان در رفته و اگر خودش شخصا در شورای پروانه نمایش حضور داشت، جلوی دادن مجوز به این فیلم را میگرفت.
رحمان 1400 / کارگردان : منوچهر هادی
نوروز 1398 این حاشیهها برای فیلم «رحمان 1400» منوچهر هادی اتفاق افتاد. این فیلم از 25 اسفند سال 1397 اکران شد و یکی از موفقترین فیلمهای اکران نوروز بود تا اینکه 25 فروردین خبر توقیف آن اعلام شد. بعد از یک ماه، «رحمان 1400» با 22 میلیارد تومان فروش از پرده پایین آمد. علت اصلی توقیف این بود که در بعضی سینماها نسخهای از فیلم به نمایش درآمده بود که اصلاحات مورد نظر سوی شورای پروانه نمایش روی آنها اعمال نشده بود.ش