از گریم علی نصیریان در قامت یک مغول در نمایش «سیصد» رونمایی شد. نصیریان در کنار رضا کیانیان جزو بازیگران مپینگ کنسرت نمایش «سیصد» است؛ نمایشی درباره حمله مغولان به نیشابور و ماجرای کتابسوزی در آن دوران. نصیریان پیش از این بارها با گریمهای متفاوت در نقشهای تاریخی مختلف ظاهر شده بود. در این پرونده مروری داریم بر گریمهای متفاوت نصیریان در آثار تاریخی مختلف.
ستارخان/ نقش ستارخان
اولین بار سال 1351 در فیلم «ستارخان» به کارگردانی علی حاتمی در یک اثر تاریخی ظاهر شد. فیلمی که روایتی خیالین از ماجرای ستارخان بود. علی نصیریان در این فیلم قامتی درست مشابه ستارخان به خود گرفته بود. موها و سبیلهای مشکی داشت و کلاهی نمدی روی سر. لباسی نظامی به تن کرده و دو ردیف هم قطار فشنگ به سینهاش آویخته بود.
هزاردستان/ نقش ابوالفتح صحاف
سال 1358 در سریال «هزاردستان» به کارگردانی علی حاتمی در نقش ابوالفتح صحاف بازی کرد. او نماد مشروطهخواهان بود. با سر تراشیده و کلاه بیلبه و عینک گرد و کت بلند و زنجیر ساعت شمایلی متفاوت با سایرین داشت. متین و موقر رفتار میکرد و شمرده حرف میزد تا شباهتی به آزادیخواهان وطنپرست دوران مشروطه داشته باشد.
سربداران/ نقش قاضی شارع
علی نصیریان سال 1362 در سریال «سربداران» به کارگردانی محمدعلی نجفی با گریمی متفاوت در نقش قاضی شارع ظاهر شد. این سریال در دوران ایلخانان مغول میگذشت و قاضی شارع یک عالم دینی و قاضیالقضات در شهر سبزوار بود که از طرف ایلخانان مغول به این سمت منصوب شده بود و در راستای اهداف آنها احکام صادر میکرد. او در این سریال ظاهری شبیه علما داشت. ریش جوگندمی بلند و دستاری روی سر و انگشتری عقیق در دست.
کمالالملک/ نقش مظفرالدینشاه
سال 1362 علی نصیریان در فیلم «کمالالملک» به کارگردانی علی حاتمی، نقش مظفرالدینشاه را بازی کرد. شاهی مریضحال که اکثر مواقع رنگ پریده بود و موقع مکالمه نفسنفس میزد. او برای این نقش سبیلهای بلند سفید داشت و لباس و کلاه پادشاهی روی سر. برای اینکه به لحن صحبت کردن مظفرالدینشاه نزدیک شود از لهجه آذری استفاده میکرد و برعکس سایر پادشاهان آرام و با طمانینه حرف میزد.
کفشهای میرزانوروز/ نقش میرزا نوروز
«کفشهای میرزانوروز» را نمیتوانیم جزو آثار تاریخی به حساب بیاوریم. یک فیلم کمدی است درباره مردی که حاضر نیست کفشهای قدیمیاش را دور بیندازد و همین به دستمایهای برای شوخی و خنده اهالی ده تبدیل شده. میرزا نوروز یک عطار است و مثل روستاییان آن زمان لباس به تن میکند؛ ردایی بلند با شالی بسته به کمر. ریشهای کوتاه اما پرپشت است و کلاهی نمدی روی سر دارد. این فیلم سال 1364 به کارگردانی محمد متوسلانی ساخته شده است.
روشنتر از خاموشی/ میرداماد
«روشنتر از خاموشی» به کارگردانی حسن فتحی، سال 1382 ساخته شد و به بخشهای مختلف از زندگی ملاصدرا میپرداخت. علی نصیریان در این سریال نقش میرداماد، یکی از دانشمندان و عالمانی را بازی میکرد که ملاصدرا در محضرشان درس میآموخت. او برای این نقش محاسنی بلند داشت و دستاری به سر و دور گردنش میآویخت.
شیخ بهایی/ نقش شیخ بهایی
سال 1382 علی نصیریان در سریال «شیخ بهایی» به کارگردانی شهرام اسدی، نقش 67 سالگی شیخ بهایی را ایفا کرد. او برای قرار گرفتن در قالب این دانشمند ایرانیتبار عصر صفوی، با موها و ریشهای کاملا سفید ظاهر شد. ردای بلند سفید و عبا به تن میکرد و عمامهای به سبک آن زمان روی سر میگذاشت. داستان این سریال در سال ۱۰۳۳ هجری روایت میشد.