سینمای ایران بازهم دغدار یکی دیگر از طلایه دارانی شد که در دهه 30 و 40 با درخشش بر صحنه تئاتر نگاهها را به سمت خود جلب کردند. فخری خوروش یکی از همان ستارههای تئاتری دهه 30 و 40 است که از صحنه تئاتر پا به دنیای بازیگری گذاشت ، او بعد از درخشش در این عرصه ، وارد دنیای سینما شد و توانست در اینجا هم خوش بدرخشد و نظرها را به سمت خود جلب کند.
به گزارش فیلم نیوز ، زنده یاد فخری خوروش طی سالها فعالیت خود در عرصه بازیگری در 38 فیلم سینمایی و بیش از 20 مجموعه تلویزیونی به ایفای نقش پرداخت و توانست آثار ماندگاری چون «اقای هالو»،«شازده احتجاب»، «شطرنج باد» و… از خود به یادگار بگذارد. خوروش در سال 1384 و در سن 76 سالگی با دنیای بازیگری خداحافظی کرد و یکسال بعد یعنی در سال 85 برای همیشه از ایران رفت.
آثار صحنهای | فخری خوروش به مانند خیلی از همنسلانش ، از صحنه تئاتر کارش را شروع کرد و بعد از درخشش در این عرصه بود که مسیرش به سمت سینما کشیده شد. رفتن او به سمت تئاتر هم حکایت جالبی دارد. خوروش بعد از پایان تحصیلات متوسطه ، قصد داشت تا تحصیلات عالیهاش را در رشته پزشکی ادامه دهد، اما این امکان برایش میسر نمیشود و به عنوان معلم مشغول به کار میشود. چندین سال در این عرصه فعالیت میکند تا اینکه توسط انجمنی با نام «انجمن لیسانسهها» برای بازی در تئاتر انتخاب میشود. از همینجا زندگی او با هنر بازیگری پیوند میخورد. خوروش در همان سنین جوانی جذب تئاتر میشود . اولین کار حرفهای او تئاتر «دستهای آلوده» است. این تئاتر براساس نوشته ژان پل ساتر روی صحنه رفت و با استقبال خوبی رو به رو شد. استقبالی که موجب شد نام خوروش در بین تئاتریها سر زبانها بیفتد.
آثار سینمایی قبل از انقلاب | فخری خوروش در سن 26 سالگی وارد عرصه سینما شد. اولین فیلمی که بازی کرد «برای تو» نام داشت که صادق بهرامی کارگردان آن بود . او در دهه 30 در شش فیلم سینمایی دیگر هم به ایفای نقش پرداخت که مهمترین آنها فیلم «لات جوانمرد» به کارگردانی فرخ غفاری است . فیلمی که در همان دوره توقیف شد و در نهایت بعد از انجام اصلاحات و تغییر نام در سال 1337 به اسم «جنوب شهر» روی پرده رفت. در دهه 40 خوروش فقط در دو فیلم بازی کرد که بازی در فیلم «اقای هالو» در سال 1349 مسیر او را در بازیگری تغییر داد. او بعد از آن اگرچه در تعدادی از فیلمهای تجاری فارسی هم به ایفای نقش پرداخت اما نامش با فیلمهای موج نو سینمای ایران از جمله «شازده احتجاب»، «نفرین»، «شطرنج باد» و «سوته دلان» گره خورد.
آثار سینمایی بعد از انقلاب | خوروش جز معدود بازیگران زن سینمای قبل از انقلاب بود که بعد از تغییر و تحولات سیاسی ایران در سال 57 بازهم توانست در دوره جدید به فعالیت خود در عرصه بازیگری ادامه دهد. اولین فیلمی که او در این دوره بازی کرد فیلم «پنجمین سوار سرنوشت» به کارگردانی سعید مطلبی بود که همان سال 58 توقیف شد و مجوز اکران به دست نیاورد.این فیلم 30 سال بعد یعنی در سال 88 با حذف نام سعید مطلبی مجوز اکران گرفت و روی پرده رفت. خوروش در دهه 60 در 10 فیلم سینمایی به ایفای نقش پرداخت تا پرکارترین دوره کاریش در سینمای بعد از انقلاب در این دهه رقم بخورد. «مترسک»، «تاراج» و«بگذار زندگی کنم» مهمترین و پرفروشترین فیلمهای خوروش در دهه 60 هستند. او در دهه 70 و 80 در مجموع در چهار فیلم دیگر به ایفای نقش پرداخت که آخرین فیلم او «یه بوس کوچولو» است که در سال 1384 جلوی دوربین رفت.
آثار تلویزیونی | فعالیت تلویزیونی فخری خوروش به دو دوره تقسیم میشود. در دوره پیش از انقلاب فعالیت او در این رسانه بیشتر معطوف به بازی در تلهتئاترهای زنده بود . اولین تجربه او در سال 1339 با بازی در تله تئاتر «مارگریت» رقم خورد که خوروش در این اثر با علی نصیریان و اسماعیل شنگله همبازی بود. او در ادامه در 14 تله تئاتر دیگر به ایفای نقش پرداخت آثاری که غالبا توسط عزت اله انتظامی و… کارگردانی میشدند. تنها سریال تلویزیونی خوروش در دوره قبل از انقلاب سریال «خانه قمر خانم» بود. او بعد از انقلاب فعالیت تلویزیونیاش را با بازی در سریال «امیر کبیر» و نقش «مهد علیا» آغاز کرد. نقشی ماندگار که موجب شد تا پیشنهادیهای تلویزیونی زیادی را دریافت کند. خوروش بعد از سریال امیر کبیر در 21 سریال تلویزیونی دیگر هم حاضر شد که آخرین نقش آفرینی او بازی در سریال «خانهای در تاریکی» به سال 1381 است.
بیشترین همکاری | زنده یاد فخری خوروش در بین بازیگران مرد بیشترین همکاری را با محمد علی کشاورز داشته است. آنها در طول دوران فعالیت خود در 10 فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی با هم همبازی بودند که مهترین کار سینمایی مشترک آنها فیلمهای «آقای هالو» و «شطرنج باد» هستند. بعد از زنده یاد کشاور، جمشید مشایخی دیگر بازیگری است که بیشترین همکاری مشترک را با فخری خوروش داشته است. 9 فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی ماحصل همکاری مشترک آنهاست. فیلمهای «نفرین»، «شازده احتجاب» و «سوته دلان» شاخصترین آثاری است که آنها با هم کار کردهاند. اما در میان کارگردانها فخری خوروش بیشترین همکاری را با ایرج قادری داشته است. اولین همکاری آنها در سال 1352 با فیلم «بیقرار» شروع شد. فیلمهای «دادا»، «تاراج» دو همکاری دیگر آنها ست.
شاه نقشها | یکی از بهترین بازیهای فخری خوروش در فیلم «نفرین» رقم خورده است. او در این فیلم در کنار جمشید مشایخی و بهروز وثوقی نقشی به یادماندنی از خودش به یادگار میگذارد. بازی تحت هدایت ناصر تقوایی آنقدر کنترل شده و دقیق است که مخاطب تمام وجوه رفتاری او را باور میکند. خوروش بعد از انقلاب در فیلم «مترسک» هم خوش میدرخشد ، او در نقش یک نامادری که به اشتباه مورد قضاوت قرار میگیرد بازی درخشانی از خود ارائه میکند. اما اوج هنرنمایی فخری خوروش با بازی در نقش «هدعلیا» در سریال «امیر کبیر» رقم میخورد. او با اتکا به سالها تجربه بازیگریاش آنچنان این نقش را باصلابت اجرا میکند که مخاطبان بیش از هرچیزی در این سریال بازی او را به یاد میآورند. لحن کلام و استایلی که خوروش برای راه رفتن ، نشستن و برخاستنهای خود طراحی کرده، موجب میشود تا مخاطب با تصویری مملوس از مهدعلیا مواجه شود.